Eesti moekunst ja Londoni hiphop käsikäes

Oleme korduvalt toonitanud, et Eesti moekunstnike tegemised lähevad meile korda. Samas lähevad meile korda ka näiteks grillitud vahukommid. See moekunstnike fänluse teema tõusis aga tõsisemalt päevakorda, kui Eesti moekunstnik Anna Viik kogu Hooligan Hamleti endale külla kutsus! Jeeah bwooy! Kahju, et vahukommidele külla minna ei saa. Oeh well.. kaasas kaamerad ja head mõtted väisasimegi kogu pundiga Anna stuudiot, mis asub siin samas Põhja-Tallinnas, kus Vaiko Eplik oma lapsekäru seltsis inspiratsiooni sisse hingab ja, kus kõik inimesed elavad söögikohtades (sest elamiseks maju ei ole enam).
 
Selle külaskäiguga meenus see vana hea tunne, kui läksid 4-ndas klassis reedesel koolipäeval tundide arvelt klassiekskursioonile ja teadsid, et võibolla saad oma klassiõele kuskil nurgataga hämaras salaja põsemusi teha. Põnevust jagus õhtu lõpuni, sest meist keegi ei olnud varem näinud, kuidas sellised asjad päriselt-päriselt käivad. Olukorra eepilisust võimendas veel see, et Anna koostööpartner, Inglismaa päritolu räppar J-Flowz oli ka kohal!

 

Eesti moedisainer Anna Viik ja Londoni räppar J-Flowz

Ei ole palju Eesti disainereid, kes teevad koostööd rahvusvaheliselt tuntud hiphop artistidega. Seetõttu on hea meel tutvustada teile noort moedisainerit Anna Viiki, kes teeb koostööd Londonis tegutseva hiphop grupi Sonne Bien liikme J-Flowziga.

Anna Viik on: 24aastane. Tegutseb nii Tallinnas kui Londonis. Stuudio asub tal Põhja-Tallinnas, kuid see ei takista tal olla avatud erinevatele rahvusvahelistele projektidele. Rulatab. Õppinud rätsepa erialal. Teeb koostööd erinevate brändide ja artistidega. Teda inspireerivad inimesed. Playlistis on tal kindlalt JFlowzi viimane EP ja Sonne Bien.

Anna Viik

Kui te ei tea, mis või kes on räppar J-Flows (üleval pildil), siis tema on Londonis tegutsev muusik. Träkk, millest kogu kollektsioon “Lines” alguse sai ei ole mingi meinstriim jama, vaid päris-päris hiphop muusika. Tahate juba teada, milline jah? No ega me kadedad ei ole. J-Flowz ja tema träkk “Lines” koos muusikavideoga!

 

AVXJF

J-Flowziga on Annal enda komplekteeritud loomemaja AVXJF, mis tähistab Anna Viiki ja J-Flowzi ning mille eesmärgiks on erinevatest riikidest pärit artistidega koostöös teha igal aastal üks projekt. Seekord on selleks projekt “Lines”, mis on nii J-Flowzi loo kui ka Anna Viigi kollektsiooni nimi.

 

Anna Viik “Lines Collection AW14”

“Kohtusin aastaid tagasi koostööpartneri kaudu J-Flowziga. Saime lähedasteks sõpradeks ja hakkasime koostööd tegema. “Lines” projekt sai alguse nii, et J-Flowzil oli lugu olemas ja selle põhjal hakkasin mina kollektsiooni disainima. Projekti kontseptsiooniks on skisofreenia kui nähtus.” Anna lisab, et kui Eestis filmitud J-Flowzi muusikavideo oleks kui skisofreenia sisemine külg, siis moeshow on selle väline külg.

Fotograaf: Sohvi Viik
Kaamera assistent: Ingvar Heamägi
Modellid: Kairiin Ruuven, Eri Rääsk

Moeshowst rääkides kinnitas disainer kindlalt: “Mulle ei sobi runway formaat üldse. Seetõttu on ka projekti “Lines” moeshow lahendatud teistmoodi – kaasaegse tantsuetendusena.”

Igapäevaselt tegeleb moedisainer erinevate eritellimuste ja projektidega, kuid ta on valiv, millistes projektides kaasa lööb. Laiahaardelisust näitab ka fakt, et ta on teinud ghana päritolu briti muusikule Fuse ODGle MOBO muusikaauhindade gala jaoks ülikonna ning järgmise projektina hakkab ta disainima Vox Clamantisele koorirõivaid, mida ta peab ka omaette väljakutseks. Anna Viigi disainitud riideid võib näha ka Ricci Queensi muusikavideos “Noir Lux”.

Parima ülevaate ühe disaineri sisemaailmast annab aga tema koduväljak ehk stuudio. Õhkkond kohapeal oli värsketest ideedest tüse ja peab ikka väga tuim tükk olema, et sellises kohas mitte motiveeruda ja inspireeruda.

Kokkuvõttes väga huvitav ja igas mõttes äge külaskäik ühe moekunstniku ellu. Hooligan Hamlet lubab, et see ei ole viimane kord kui me kohtume Anna ja J-Flowziga. Väääga põnevad asjad on ahju pistetud ja loomulikult olete teie esimesed, kes sooja pirukat saavad.

 
Autor: Helina Mäll
Toimetas: Rainer Olbri
Fotod: Felix Laasme