Genka weekendi soovitus #4: 15 ägedat Eesti oma asja

Genka soovitus nädalavahetuseks ilmub iga nädala reedel kui ta viitsib. Hooligan Hamleti kombe kohaselt ei ole sellel soovitusel mitte mingit kindlat formaati – see võib olla exceli tabel, koduvideo, mõni joonistus või saadetakse meid kõiki lihtsalt nädalavahetuseks perse. Jääb üle ainult küüned pahtlisse kraapida ja oodata, mis tal meie jaoks seekord valmis pandud on.
 

15 ägedat Eesti oma asja, mille võiksid kohe plakkarisse panna

Ma olen old-school vänt. See ei tähenda see seda, et ma olen põhimõtteline vanakooli mees ja kõik uus on pask ja arusaamatu. Absull mitte. Antud kontekstis tähendab see seda, et olen üles kasvanud ajal, mil kohalik toodang oli pask ja välismaa asjad olid ainsad asjad, mis tegelt olid päriselt asjad. Õnneks oleme me ikkagi väga ok riik, kus on vaatamata kõigele palju väga ok inimesi, kes teevad väga kõvasid asju. Tegelt on Eestis palju rohkem lahedaid asju, kui siin soovituses ära mainin. Näiteks nagu kohuke. Või mõned raamatud, mis kirjutatud või meie põlevkivi tehnoloogia. Aga no kõike ei jõua ka mainida. Ärge siis solvuge! Aga nüüd 15 Eesti asja, mille välismaa alternatiivi asemel endale vajaduse korral peaks kohe majja peksma.

1. Reval Denim Guild

Nõuka ajal tegi Sangar mingeid teksamoodi asju. Nende kandmise eest said molli. Nüüd on Eestis tüübid, kes ise teksasid kokku õmblevad. Üks nendest on Reval Denim Guild. Nende tumblr on juba nii kõva. Rääkimata logost. Kogu see imago on erekas. Tahan ka seda Gildmeistri Artisani jakki.

www.revaldenimguild.com

2. Karl Annuse prillid

Mulle meeldib kui mingi tüüp on ühe kindla asja tüüp. Karl Annus on. Ta teeb, turustab, müüb puidust prille. Puu on Maakera kõige lahedam asi üldse: kõige vanem, kõige suurem elusolend. Isegi dinosaurused puuksutasid end surnuks. Sekvoiad ja hõlmikpuud jäid.

prillitehas.wordpress.com

3. Laseri +ID

Juba sellepärast peab selle ostma, et Martin “Laser” Lazarev on mees, kes on Eesti üks esimesi hiphop kultuuri eestvedajaid. Lisaks miljonitele teistele asjadele disainis ta A-Rühma logo. Ja siis saatis kõik üle penku ja läks Brasiiliasse ja pildistab seal modelle. Muu hulgas tegi ka ID kaardi lugeja. Ja kõik asjad, mis seotud ID kaardiga, on asjad mille me saame sakslastele ette visata: teil on Berliini hotellis tasuline juhtmega internet, a me valisime Yana Toomi Euroopasse ID kaardiga.

ID kaardi lugeja

4. Heavy Mental T-särk

Nad on teinud mingi 6 aastat ühe ja sama disainiga T-särki (palju muud ka muidugi). Ja ikka on see suure kirjaga särk jumala cool, mis sest et kõik teised suurte kirjadega särgid on ajast ja arust. Välja arvatud Guessi särgid Venus Clubi osade külaliste arvates. A see on hüis ja ei loe. Vanilla Ninja muutus minu jaoks siis heaks, kui Lenna ja Piret panid Heavy Mentali särgid selga.

heavymental.eu

5. HoseWear kott

Tüübid teevad rohelisest mõtlemisest ajendatuna tuletõrjevoolikutest kotte. Nende kodulehel on lause “Firehoses are awesome” ehk tõlkes siis: “Tuletõrjevoolikud on lahedad”. See on juba iseeneset nii sürrilt cool lause. Mu vanaisa oli Pärnu-Jaagupis tuletõrjevõistluste kohtunik ja voolik tundus mulle maailma kõige mitte awesome‘im asi üldse. Ja mis saab olla veel awesome’im, kui teha maailma kõige mitte awesome’imast asjast üks awesome asi. Nagu see üks topiste tegija tegi oma sõbra surnud kassist drooni. Awesome ruudus!

hosewear.com

6. Camorka rakendus

Mul on tunne, et Eestis on noortele peale pandud teatud pinge, et kui sul ikka oma start-upi ei ole, siis oled ikka perses vend veits. GrabCad, Skype ja Tranferwise on liiga ilmsed, aga meil on tõusev täht – Camorka rakendus. Kui Instagram läks miljardiga, siis varsti läheb see ka. Et mis see on? Fotovõistlus. Mis teemal? Ise paned teema. Saad auhindu ja võrdlete oma ühesuguseid Jack Russelleid seal nii, et nina verine. Ja äfkoors: kassi, tossu ja tshikipildid lesssssgo!

camorka.com

7. Birgit Skolimowski ehted

Tanel Veenre on Eesti kõvemaid ehetekunstnike. Neid on kindlasti veel. Ma ei kujuta ette, kuidas nad kõik nikerdada neid viitsivad ja mul on tunne, et nad on kõik nii õrnad, et lähevad kohe katki. Ei lähe. Birgit Skolimowski ehted on ühed lahedamad, mida mina näinud olen.

Birgit Skolimowski Jewellery

8. Blackbird kõrvatropid

Jees. Kõrvatropid. Kui sul pole neid elus vaja olnud, siis sa ei oska neid tahta. Aga dääm kui sul vaja neid on, siis sa tahad, et need oleks head. Blackbirdi mehed teevad kõrvatroppe, kuulmiskaitseid ja muusikutele kõrvamonitore ja täpselt selliseid nagu sinu kõrv on. Kõrv on peale vulva üks ajukamaid asju, mida välisvaatlusel vaadata saab ja need vajavad eriti personaalset käsitlust.

9. Vestige Verdant mask

Mul oli kunagi üks meesterahvast kolleeg, kes käis rannas ja päevitas veits liiga palju. Nahk hakkas näolt kooruma ja käis mööda kontorit ringi, nahk ninaotsast kestendamas nagu sellel elevandil, kes Lauri Viikna kätevahel suri. Ültesin, et kuule pane mingit kreemi peale. Vastuseks tuli, et türa ega ma mingi homo ei ole, et kreemi panen. Kreemi panek ei ole kuidagi homo. Näohooldus meestele ei ole ka midagi naiselikku. Vestige Verdant on orgaaniline bioaktiivne näomask, mis tehtud Eesti oma turbast. Peale näohoolduse saad ka sõpradega õlle kõrval huumorit teha ja panka röövida.

10. D’Boiss kingad

Naine peaks meest hindama iseloomu ja jalatsite järgi. Igal mehel peab kodus olema üks korralik paar kingi. Küll briti tüüp, aga koos eestlastega panid 2012 Vanalinnas püsti custom kingsepa äri. Kingad valmistatakse küll Itaalias, aga disainitakse siin täpselt sinu lampjala järgi. Ja on ajatud.

dboiss.com

11. Eerin lastegear

Me kõik teame, et laps on kõige tähtsam asi maailmas ever. Seepärast on ka lasteasjade bisnes üüratu. Lapsele tahetakse kõige paremat. Eerin kasutab lasteriiete tegemiseks äfkoors puuvilla, mida ei ole maltsamürgi ja dihlofossiga ahuijeitatud. Kusjuures Eerin on Austraalia aborigeenide keeles öökull. Sellest ka logo. OVO.

eerin.ee

12. Multistab

Dr. Dre oli mingi 20 aastat tagasi pätt ja kaabakas LA Comptonist. Nüüd on miljardär. Mr. Cartoon tegi 20 aastat tagasi LA Little Tokyos graffitit salaja seinale. Nüüd disainib asju Diesel’ile, Nike’le jne. Multistabi vennad on ka kõik hiphopist läbi imbunud graffiti entukad, kes nüüd valmistavad mõnusalt minimalistlike rõivaid. Mulle meeldib selline areng.

multistab.ee

13. Viks jalgratas

Grabcadi mees Indrek Naruskil oli vaja oma velo jaoks mingit juppi. Stratasys polnud Grabcadi veel ostnud ja Indrekul polnd raha, et juppi osta (tegelt ilmselt oli, aga nii seda juttu rääkides on rohkem Tuhkatriinu rütmi) ja tegi ise. Sellest sai alguse terasest Eesti oma Viks jalgrataste tootmine. Eile ilmus just uudis, et Briti moelooja sir Paul Smith sõidab custom made Eestis tehtud Viks veloga mööda Londoni. Elukõva!!!

viks.cc

14. Pirados Cap

Piradose mehed tegid midagi sellist, mida kõik räpparid tahavad teha: oma riidebrändi. Ja tegid seda täiesti uskumatulit edukalt. Ja teevad siiani. Nishist sai stiilne laiatarbekaup ja pole näha märki, et nad peatuks. Algul Pelgulinn, siis Pärnu, Rakvere, Tartu, Helsinki ja nüüd on tüübid otsapidi Itaalias. “Kust sa oma capid ostad?” on küsimus, mida koguaeg mult küsitakse. Kui oled capi mees, siis Pirados cap on üks asi, mis sul olemas peab olema.

pirados.eu

1013811_596273337072050_1627132301_n

15. Jaanihanso siider

Eesti oma Micro Breweryd, Põhjala, IPA jne. See on kõik fain ja ilgelt teretulnud. Aga homne päev ei ole mitte kohalikud pisikesed õlletootjad, vaid siider. Algust on äfkoors tehtud. Naturaalne, öko, pestitsiidivaba, ise korjasin, ise tassisisin, ise pressisin ise jõin. Kuigi nende õunapuud istanduses pole veel pikemad kui pudel Belõi Aisti, siis siider on siin tehtud ja kohalikest õuntest. Proosit, motherfuckers!

jaanihanso.ee