Misasi on Riccardo Tisci Air Force 1 ja miks ta nii oluline on?

Air Force 1 on Eesti hiphop kultuuris vaieldamatult lemmik ketsimudel läbi aegade. On ainult iseenesest mõistetav, et Hooligan Hamlet kui rahva teener võiks nendest natukene rohkem juttu teha. Oktoobri kuu teisel nädalavahetusel toimus Air Force 1 maailmas suur reliis, millest rääkisid kõik. Nimelt kukkus letti Riccardo Tisci kolmas ja hetkeseisuga viimane kollaboratsioon Nike’ga. Kes on Riccardo Tisci ja miks see koostöö oluline on?
  

nike-riccardo-tisci-interview-02-960x640

Riccardo Tisci ja Givenchy ja Nike ja Air Force 1

Riccardo Tisci on itaallane ja suure moebrändi Givenchy artistic director. Givenchy nimi peaks küll igale võhikule tuttav olema. Tisci on tõeline lõpuboss highfashion mees, keda sellise tänava lottpüksi moega nagu seda on Nike ja Air Force 1 ei oskaks siduda mitte keegi. Muhe itallane on võidelnud ennast luksus kõrgmoe maailma tippu ja teinud seal endast ühe hinnatuma ning prominentsema disaineri.

Hiphop kui riidekultuur on ennast alati üritanud päris moega siduda. Ta tahab näida iseseisev ja olla “meid ei huvita, mis te seal teete” seisukohal, aga igal võimalusel ehitakse end tõeliste moemaailmas laineid löövate nimedega. Muusikavideod, lugude sõnad, isegi crewnimed. Pikka aega on see suhe olnud pigem ühepoolne. Riccardo on üks suuremaid ja tõsiseltvõetavamaid mehi sellel alal, kes ulatas lõpuks käe vastu. Tema suur teene, millest võib ilmselt ka 56 aasta pärast mõnest moeajaloo raamatust lugeda, on silla ehitamine couture’i ja streetweari vahel. Nukid Ricco, nukid!

Givenchy mees on suur Air Force 1 entusiast. Stiilis nagu Steve Jobs oli New Balance’i mees. Ta käib AINULT Nike’dega ja eriline sümpaatia on tal just AF1 mudeli vastu, kuna pisikese itallasena on ta alati unistanud Ameerikast. Nike on tema nagu ka paljude teiste lapsepõlv ja tänu sellele igaveseks osa temast.

“Nike is a celebration of life, you wear them because you’re celebrating something.” – Riccardo Tisci, Givenchy

Nike pakkus talle välja võimaluse teha oma kollektsioon, millest lõppkokkuvõttes sündis üks oodatumaid reliise sellel aastal. Kuulujutud algasid sellest, et tulemas on Givenchy X Nike kollaboratsioon. Jutud sahisesid kuni lõpuks kuulutati päriselt välja, et tulekul on Nike + R.T. Air Force 1 kollektsioon, mille disaineriks on Riccardo Tisci solo (ilma Givenchyta). Esimene sneekpeak ketsidest ilmus ajakirjas Vogue (jep! Nike ja Vogue) ning avalikult ilmusid nad loomulikult, kus mujal kui:

rihanna-riccardo-tisci-nike-air-force-1

Lubati valget täiskollektsiooni Air Force ühtesid (low, mid, high + boot) ja lubadused on täitmiseks. Legendaarsele siluetile lisandusid julged, ülimalt iseloomulikud värvid, mille järgi tunned kaugelt ära, kelle disainitud AF ühega on tegu. Tulemuseks minu meelest üks ägedamaid Air Force 1 versioone läbi aegade.

Reliisi eel tuli aga välja, et õige varsti on oodata lisa ka must/pruun kollektsiooni näol, mis tegi inimesed loomulikult veel õnnelikumaks. Kõik olid kindlad, et Tisci on Nikega käed löönud suuremas mastaabis ja on ainult ajaküsimus, millal seda tunnistatakse

Tegelikkuses nii aga ei läinud. Kuulutati välja Riccardo Tisci kolmas ja viimane kollektsioon Nike Air Force ühtesid. Iseenesest mõistetavalt olid inimeste ootused veel kõrgemad ja esimeste piltide lekkimisel keegi pettuma ei pidanud. Tisci keeras esimesel kahel mudelil juba ikooniks saanud värvid must-valgeks ning lisas beeži. Air Force 1 ei ole kunagi nii kallis välja näinud kui Nike + R.T. Air Force 1 “Beige collection”.

Kokkuvõttes võib öelda, et kogu see üritus on Nike’l taaskord väga edukalt välja kukkunud. Edukalt neile endale, edukalt huvilistele , edukalt ka disainerile. Win-win-win situatsioon. Tuleviku suhtes on Tisci igas oma intervjuus väääga ettevaatlik. Ilmselt tuleb sealt asju veel, aga see ei oleks Nike’i stiil kui nad teeks seda ettehoiatades ja ootuspäraselt. Meile meeldivad kõik Nike Air Force 1 R.T. kolm kollektsiooni. Milline on sinu lemmik?