Hamleti soovitus #2: Mees, keda sa pead teadma

“Hamleti soovitus” on Hooligan Hamleti rubriik, kus me valime suvalise aja tagant suvalisel hetkel ühe sitaks kõva asja ja kirjutame sellest. Lihtne. 
 
 

Freehand Profit inglite linnast

Peeter Oja tegi omal ajal peedist pesumasinale trumli. Ma ise tegin kunagi ammu paberist lennuki. Tänapäeva võimaluste maailma sünnivad lapsed, kellesse sisendatakse esimesest päevast, et nad suudavad kõike ja nad on väikesed universumiprintsessid. Noh muidugi on olemas lapsed, kellesse vanemad sisendavad, et nad on 0, aga nendest on Eminem juba nii palju albumeid kirjutanud, et Hamleti soovitus keskendub sellele esimesele osale. Üldiselt selle esimese osa üle on toredam nalja ka heita.

Ühel ilusal päeval Ameerikas sündis Gary Lockwood, artistinimega Freehand Profit. Mitte Lockwood see filminäitleja, vaid Gary, tore poiss, kellele meeldib hiphop ja graffiti ja tossud. Esmapilgul kõige tavalisem meinstriimi aff nagu me kõik siin. Aga selle pisikese poisi sees oli unistus. See unistus viis ta ülikooli, mis on seal kandis juba kõvasti erilisem featuur. Poiss omandas 2005-ndal aastal BA kraadi kunsti-ja disainikoolis ning lahkus 2006-ndal aastal Los Angelesse oma unistust taga ajama.

Nimelt ta teadis, et temast peab saama kunstnik. Ükskõik kuidas! Üks variant on kriminaalregistrisse kantud inimeste arvu  inimeste, kes sinna kantud ei ole, seina peale sodida. Üks variant on ka näiteks otsida midagi kuskilt sügavalt hinge sisemusest. Otsida pikalt-pikalt, totralt pikalt. Ennastunustavalt pikalt, et kõik su sõbrad jätavad su maha ja su vanemad lasevad sul minna. Usu mind, sa tunned, kui see õige hetk on käes, kus saab plahvatada ainult tõeline looming. Kasupüüdmatu, tõestamisvajaduseta, “niikui pole seda enam teistepärast mõtet teha”, “kõik on perses ma tahan ainult korraks veel sooja tunda” looming.

“Difficult takes a day, impossible takes a week.” – Jay Z

Mees pani enda sihiks hiphop kultuuri visualiseerimise kõrgemal ja kaugemal kui graffitikunst seda suudaks. Inspireerituna 2007-nda aasta Noah Scalin‘i “Üks-Pealuu-Päevas” projektist, alustas Freehand oma projekti “MASK365”.

 

MASK365

MASK365 on projekt, kus Freehand tegi/joonistas/ehitas/disainis/maalis/voolis ühe maski päevas ning avaldas selle oma veebi freehandprofit.com-i kaudu. Pidev mugavustsoonist väljumine ja pingutamine uute materjalidega viis mehe mõtteni, et ta tahab seda teha millegagi, mis tal väga korda läheb – ketsid. Maskide vorpimine kui iidamast-aadamast kunstivorm kokku segatud tänapäevase tarbimiskultuuri ühe lipulaevaga kõlas nagu hea idee. Ilmselt ainult ühe eksinud hinge peas.

 

Maskid ja ketsid ja graffiti

Freehandi jaoks on maskid kahe väga vastandliku nähtuse sümboliks. Ühelt poolt hirm ja hirmutekitaja, teiselt poolt kaitse ja kaitsmine. GAASI-mask tema idees tuleb loomulikult graffiti joonistajate seltskonnast, millega Freehand terve oma elu väga seotud olnud on. Seega miks mitte teha gaasimaske maailma kõige nõutumatest, armastatumatest ketsidest.

Harry Potteri võlukepi abiga peale 3 nädalast jauramist kätte saadud tossupaar. Võtad karbist välja, lõhud juppideks ja teed sellest gaasimaski. Kurat moneyshot ju! Okei, kirjapildis ei kõla eriti paljulubavalt. Aga ka kõige skeptilisemad inimesed muudavad oma meelt, kui seda asja pildi pealt NÄEVAD. New Balance pole kunagi nii badass välja näinud!

freehand-profit1Hakkab vaikselt huvi tekitama eks? No tegelikult on kogu see asi faaaking jõhker, mida see mees suudab ketsidest teha! Eriti äge on see, kuidas ta oskab säilitada ketsi disaini olemuse ka täiesti teistsugustes vormides.

Air Jordan 3 “Black flip”

Mehel on oma personaalnäitused, kuulsused tellivad talt töid, muusikavideod. Tüüp elab päris LA unistust! Ja seda kõike kunstnikuna. Sellised asjad on Hooligan Hamleti elu mõte.

Reebok Ewing 33 “Red Suede”

 

Air Jordan 1 “Dave White”

Spetsiaalselt Tech Nine’i tuuri “BAND of PSYCHOS” jaoks valminud mask Tech Nine’i trummari Air Jordan 1-dest.

Adidas Top Ten City Pack

Fotol on modelliks korvpallur Iman Shumpert NBA meeskonnast New York Knicks.

 

Ma võiks jäädagi siia neid galeriisid üles riputama, sest kõik mehe tehtud tööde fotod on puhas kuld. Vaadake KIND-LAS-TI ta kodulehelt teisi fotosid FREEHANDPROFIT.WORDPRESS.COM.

Ja nüüd, inspiratsiooni litter käed küte edasi oma LA unistust taga ajama. Tuult tiibadesse!

Freehand Profit koduleht
Tema Facebook
Tema Instagram @FreehandProfit