Parimast parimad – Hooligan Hamlet Eesti hiphop 2K14 TOP10!

Ma ei tea, miks neid tehakse, aga ilgelt lahe on neid teha. Ilmselgelt tahame kõik teada, millised olid inimeste arvates aasta 2014 kõige-kõigemad, mis jääb seda aastat kõige rohkem iseloomustama ja sellest lähtuvalt, mis võiks saada edasi uuel aastal. Üldiselt on nii, et kui sa olid siin, siis sa tead ju mis siin toimus! Või ei? Et Genka/Paul Oja lasid ilgelt hea plaadi välja ja, et Suur Papa mixtape on jee, et DVPH on kõval tasemel nagu ikka ja 5Loops tegi EP. Mulle tundub, et sellise asja informatiivne väärtus on suhteliselt kesine. Et välja selgitada Eesti hiphop 2014 aasta tõeline töö ja vili, korraldasime rahvahääletuse, milles osalesin mina üksi rahva esindajana! Noh nagu tõeline demokraatia.

 

Parimast parimad – Hooligan Hamlet Eesti hiphop 2K14 TOP10!

2014 oli Eesti hiphopis tõeliselt… värviline aasta. Igas mõttes. Selle tõelised värvid jooksevad meie rahvahääletuse tulemuste põhjal aga peavoolust eemal. Ärge muretsega! Tulevad kohe need räpiportaalide hääletused, kus ühes tabelis on Okym Riim 2. kohal ja teisel 3. ja siis saame kõik üksteisega möliseda, et tulemused on üksteisest kardinaaalselt erinevad ja emb-kumb hääletus on ikka täiesti fake! Hooligan Hamleti räägib teistest asjadest. Asjad, mis iseloomustavad aastat 2014 Eesti räpis. Ükskõik, kas tahame sellega leppida või mitte. Kindlasti on seda mõnes osas valus vaadata, aga uskuge mind, tõe eest peitu pugeda ei ole mõtet, sest see leiab meid üles nii-kui-nii. Need väljajoonistunud mustrid kerkivad kindlasti esile ka uuel, 2015-ndal aastal ja annavad meile kõne- ja mõtlemisainet.

Siin on TOP10 olulisemat asja Eesti hiphopis aastal 2014.

10. Küberünnak & Karmo – Keha

Mida need poisid seal videos teevad? Räpivad. Mis keeles nad seda teevad? Eesti keeles. Kus nad seda teevad? Eestis. See on 100% Eesti räpp. No doubt. Kindlasti leiaks mõni dubstepi mees sellele alaliigi ning alaliigile ka nimetuse. Igatahes on selline suund olnud kodumaal populaarne aegade algusest peale ning tegi tänu internetile, kaameratele ja pealekasvanud noorte enesekindlusele 2014 tõelist võidukäiku. Sellise räpi hoog ei peatu kindlasti ka uuel aastal.

Vaata ka:
Küberünnak & Karmo – Maast Natukene Eemal

 

09. Getter Jaani feat. Risto Vürst – Isa Jälgedes

See on nii mitmel levelil oluline lugu aastast 2014, et ma ei tea kust alustada. Selles loos on 2 üliiipikka räpisalmi. Räpimõistes lühikest, aga nende inimeste jaoks, kes seda lugu kuulama peavad, 2 üliiiipikka räpisalmi. Selles loos räpib Eesti räpilipulaevast Põhja-Tallinn värskelt lahkunud Fate uue nimega Risto Vürst. Selles loos laulab refrääni Eestit Eurovisioonil esindanud üks populaarsemaid nimesid kodumaises muusikatööstuses – Getter Jaani. Selle loo on produtseerinud Sven Lõhmus. Kas te mõistate selle asja skaalat? Millal te sellist asja varem nägite? Aasta 2014 oli aasta, kus Sven Lõhmus pidas vajalikuks Getter Jaani uueks singliks varastada Põhja-Tallinnalt üks räppar ning teha 2 üliiipika räpisalmiga lugu, et raadiod seda mängiks. See on jäälõhkuja! See on suure asja algus, millele on kindlasti tulemas järg.

 

08. Love Inside My Loveliness – First Time

Kurat, ma ei mõista selle ansambli Curly Strings edu. SEEE siin on Aastahitt 2014! Aastahitt 2015! Aastahitt 2965! Kuulake selle loo refrääni ja proovige ära unustada. Ei ole võimalik! Seda ei saa teha.

Vaata ka:
Love Inside My Loveliness – Miks Sa Hurdid

 

07. Ofi – Taeva Teel

Vahel vaatame taevasse, kas meil on aega veel, kui ei ole, siis teeme peale. Savunniräpp 2014! Narkootikume oli tõesti Eesti räpis 2014 liiga vähe. Loodame uuelt aastalt paremat tulemust selles osas.

 

06. Hondaklubi – Vänt Väljas

Autoräpp. Lugu, mis oma sisult ja olemuselt ja visuaalilt tõmbab põhimõtteliselt kogu riigi hiphop muusikale joone alla. Kas teile tundub, et Hondaklubil jäi midagi olulist mainimata? Mulle ka mitte! Sisukas jutt trummide peal on tõesti liigagi kulunud asi ja käesolevat uut zanrit arendavad Eestis peaaegu kõik MC-id eranditult. Seisukohad ja omapära jäävad aastasse 2013. Siit edasi saab ainult pulli, bitcheeees!

 

05. Tommy Cash – ALiEN TEARS

https://www.youtube.com/watch?v=yhWzIIhJE9s

Aastal 2014 juhtus Eesti räpiga üks asi – Tommy Cash. Ükskõik, kuidas mugavustsooni vajunud kodumaa räpparid seda ka ei tahaks, kõnealune nimi raputas skenet ja see peavalu sinu peas ei lõpe selle aastaga. Vastuolulisus on tema taotlus ja rahvas tantsib mehe peopesal nagu kellavärk. Kellavärk vist tegelt ei tantsi, aga saite aru küll, mida ma mõtlesin. Üks loll kiidab ja teine loll laidab – jutuainet jätkub igasse seltskonda. Ja selliselt, kallid kodanikud, tehaksegi räppshitti! Vaata ja imetle ja õpi. See ei ole originaalne skeem, aga see skeem on pakitud harjumatusse pakendisse. Kui paber pealt ära rebida, jääb alles täitsa tavaline Eesti räpp – oled nagu kuskil varem kuulnud, päris täpselt ei saa aru kus, natuke nagu meeldib ka, aga Facebookis tunnistada ei julge ja Tommy Cash tuleb kind-las-ti ka aastal 2015!

 

04. Renate feat.Kenito – Komeedid

See on oluline asi Eesti räpis. See on asi, mis juhtub aina tihemini ja asi, mis meeldib publikule aina rohkem. Uskuge mind, seda kuuleb järgmisel aastal veel ja veel. Ja veel.

Vaata ka:
Merlyn Uusküla feat.Kenito – Hurmur
Artjom Savitski feat. Kenito – Valin Ise Oma Tee

 

03. EIXD – Balti Jaam

See on aasta segadus 2014. Ma ei saa aru, kas see on ülilahe või ülihalb, aga ma saan aru, et seda ei tohi ignoreerida. Noored poisid, kes jätavad mulje, et nad ei taha eriti kaamera ees olla, on maailmas väga kuum asi. Tüübid käivad suurtel tuuridel ja loovad trende, mis vormivad uut maailma. Igatahes on Eesti versioonil sellest nähtusest midagi öelda ja see on hea asi, kui kellelgi on olemas seisukoht, mille kõrval ta on valmis ka muusikavideos seisma. Igatahes jõudu ja jaxu, EIXD, ka aastal 2015!

Vaata ka:
EIXD – Järgijad

 

02. Extinction Plaza – Mai Alley

Minu KINDEL lemmik kogu sellest nimekirjast. Tõsiselt ilma naljata. See on jõhhker bänger! See on midagi, mis kaks korda ei juhtu. Ja mul on tõsiselt hea meel, et mehed kasvasid Mai põiktänaval. Mõelda vaid, kui see oleks juhtunud August Weizenbergi tänaval? Sellest ei oleks elusees nii kuradi head refrääni saanud. Weizenbergi ääälli, Weizenbergi ääliii…

Vaata ka:
Extinction Plaza – Buffalo

 

01. Karlos Kolk – Vaata Ette

Ilmselt ei ole see eriti suur üllatus. TOP1 aasta 2014 asi Eesti räpis on Karlos Kolk. Sa tead seda nime. Sa oled tema Instagrami kasutajat tsekkinud. Sa oled tema üle peol naernud või temaga koos nutnud. Fakt on see, et ta inspireerib kindlasti paljusid noori eestlasi rohkem kui niimõnigi tehniliste superskillidega MC vabariigis. Sellist asja näeme kindlasti ka uuel aastal. Ja järgmisel uuel aastal ja ülejärgmisel uuel aastal. Ise ootan põnevusega, mis mehel taskus peidus on. Palju õnne Karlos Kolk TOP1 asi Eesti hiphopis 2k14 aastal!

 

Tekst: Metsakutsu
www.twitter.com/metsakutsu

comments powered by Disqus