Zaratzos Familya – Eesti lääneranniku räpp ei sure!

Eesti läänerannik on automaadid laadinud. Külmad raudtorud on suunatud taevasse ja kogu vabariik on kaetud sooja tina vihmaga. Haapsalu räpi sõjalaevastiku lipulaevast Zaratzos Familya on välja kasvanud muusikavideo tehas. Konveierlint, mis ei mühise tühjalt, vaid toodab täiskäigul visuaale. Zanr “videoräpp” on minu hinnangul niigi päästnud Eesti hiphop’i väga mitmel tasandil ning motivatsioon oma asja näidata, on pannud nii mõnegi vana riimimehe uuesti pastakat haarama ja nii mõnegi uue päti rohkem pingutama. Eemalt hinnates tundub, et just samasugune positiivne areng on toimunud ka Eesti “west coastil”.

Mul on “west coastiga” seoses ainult soojad mälestused. Viimati sattusin sinna oma albumi esitluskontserdi raames. DJ Kicks oli õrnalt ulakas tujus ja otsustas pehmelt švipsis peaga LIVE järel ühte poodi sisse murda ning endale söömiseks paar sidrunit varastada. Kas sul tuleks pähe midagi muud poest võtta, kui sul on kõht tühi? No täpselt, minul ka mitte! Kõht täis, hea olla. Kui politsei koolimajja jõudis, olid tunnid juba alanud ja meie Tallinna mnt ääres räppisime iPhone’i kaamerasse. Haapsalu kohtles meid hästi. Good times!

zaratsosLääneranniku räpi tukslev süda Sir Bennex (pildil paremal) on asja tõsiselt kätte võtnud ja poisid tööle pannud. Uued mehed üles ässitanud ja vanad tüübid taas käima tõmmanud. Võibolla natuke kohatu lükkena on punti maandunud legendaarse hiti “Sinule Kallis” taga naeratav Kemo, kes omaaegse megahiti koos tüdrukute pundiga Dynamint Eesti teismeliste lahkumineku hümniks räppis. Aga noh minu meelest on kohatu ka küünte värvimine, savust räppimine jne, nii-et mida mina sellest uuest räpist tean. Bennexi komplekteeritud meeskond tundub toimivat õlitatult. Win-win for öörbwody! Ja kas ma olen ainuke, kelle jaoks mingi külje alt Kemo tundub MC Lordi kadunud vend?

Aasta 2015 polnud veel jalgugi alla saanud kui Haapsalu küttis välja oma uue loo ja video “Rännak” feat. Kemo ja Volvo jeep. Video on vastuoluline ja ilmselt leiab like’jate kõrvale võrdväärse arvu heitereid. That’s the true meaning of sjöowbusiness, onju? Nagu videomängus – mida rohkem vastaseid sulle vastu tulema hakkab, seda kindlamalt oled sa õigel teel.

 

Zaratzos Familya muusika – maitseküsimus 100

Täpselt samamoodi on ka lääneranniku muusikaga – maitseküsimus 100 (thehe noh nagu vihje Kuldvillakule). On väga suur hulk Eesti hiphopi austajaid, kelle jaoks see pole räppimine või õige räppmuusika. Täitsa okei seisukoht. Samas tean nüüdseks väga edukaid räppareid ja räpipunte, kellele terve elu samu asju ette heideti. Oluline on säilitada jõud, millega oma teed sammuda ja alati – eranditult alati – sünnib sellest midagi suurt. Ajaloos suhteliselt nõrk arv omateed sammujaid, kes poleks maailma muutnud. Kõik ütlesid, et vanakooli räpp ei huvita Eestis enam kedagi, onju s’Poom?

Loos “Saavutatud Eesmärk” teeb kaasa super-sümpaatne Janice, kes näiteks praegu koos Eesti 2014 Grand Prix hiti “Linn On Minu” remixi autori Demie’ga võitleb konkursil Eesti Laul träkiga “KUUM”. Jep, libiseme oma jutuga aina kaugemale päris hiphopist ja päris räppimisest, aga suurema pildi teadmine tuleb kasuks väiksema pildi joonistamisel. True story. Skill tuleb kogemusest ja pilt avaneb nägemisest. Sellel seltskonnal on potensiaali tavalise eestlase mõistes suuri asju korda saata. Mulle tundub, et juba tükk aega on puudu ainult Owe Peterselli telefoni number.

Lõppkokkuvõttes ei ole hiphop rütmitehnikad, flow, boompap, Kanye West ega Raadio 2 Aastahitt, vaid sõbrad, kordumatud hetked ja koosveedetud aeg. Kunagi kui küünal kõigil ühtemoodi kustub, erineb sinu elu heiteri elust oluliselt ja siis naeratad sina samasuguse irvega nagu oleksid just kellegi albumit halvustava retsensiooni trükki saatnud.

 

Tekst: Metsakutsu
Fotod: Internet