INTERVJUU: Noor Texase produtsent Romby

Tead küll, nišši värk. Ei tee Genka või Suure Papaga intervjuud, vaid kellegagi, kes on sinu jaoks tundmatu. Keegi, kelle sa leidsid Soundcloudist ja loodad väga, et ta vastab sulle, et sellest arendada pikem vestlus ja võib-olla ka midagi enamat. Miks ma loodan? Ta teeb mõnusat muusikat. Muusikat, mida ma heameelega jagaksin teistega.

Suutsin ühendust saada Romelle Marsalis Johnson-Boykinsiga aka Romby, noore ning muljetavaldava muusikuga. Üks muusikutest, kes on  nüüdseks meile tuntud Krs. ja paljude teistega Film Noir plaadifirma all. Ta oli nõus meiega rääkima, nii endast kui ka muusikast.

Selle seeria esimene. Romby.

Räägi meile natuke endast – vana oled, kust tuled, kuidas elu on olnud siiamaani?
Ma olen Romelle, 17-aastane ja olen Texasest. Me kõik teame, et see on USA. Elu on olnud siiamaani väga ilus. Nagu igal teisel, siis ka minul leidub muresid, aga hoian tasakaalu. Ei lase muredel ennast üle võtta.

Kas õpid parasjagu ja mida? Kas oled leidnud oma õppetööst mingisugust inspiratsiooni, mida sa hiljem oma muusikasse lisad?
Hetkel olen keskkoolis. Mul pole hetkel kindlat suunda, mida koolis õpin. Kuigi mul on klaveritunnid koolis, kus ma üldjuhul mõtlen uusi meloodiaid ja akorde oma muusika jaoks. Panen kõik kirja, et hiljem kodus saaksin neid kasutada!

Millal alustasid muusika tegemisega? Mis inspireeris sind olema see, kes sa praegu oled?
Muusika tegemisega alustasin 12-aastaselt, põhikoolis. Olen mänginud mitmesuguseid pille, aga ei saa ennast ühegi pilliga seostada kui meistriga. Klaverit saaks nimetada mu lemmikuks ja kuna olin noorest peast kuulanud tonnide viisi jazz ja r&b muusikat, siis mul oli võimalik just need žanrid oma muusikaga seostada. Muusika, kui üldiselt, on minu jaoks üsna suureks inspiratsiooniks. Ei ole kindlat žanri, mida ma eelistaks. Aa, kusjuures 14. sünnipäevaks sain omale Yamaha YPG-235 klaviatuuri sisseehitatud trummimasinaga, millega sain biite tegema hakata. Oli alles kink!

Kui sa alustasid muusika tegemisega, kas alustasid nullist või leidsin suundi teistest produtsentidelt?
Kui ma alustasin muusika tegemisega (elektrooniliselt), siis ma alustasin nullist ja peas olid kindlad ideed, mida ma soovisin ellu viia. Alguses tegelesin rohkem dancehall ja house muusika tegemisega, sest see paelus tol ajal mind väga. Ajapikku mu muusikamaitse muutus ja tänu sellele muutus ka drastiliselt minu enda muusika.

Kuidas sa kirjeldaks oma muusikat? Kas on kindlaid muusikaelemente, mida sa üritad edasi anda? Kas omad kindlat visiooni või teed otsuseid jooksu pealt?
Muusika mida ma teen on… Kui aus olla, siis ma ei tea. Üldiselt kui miski inspireerib mind, siis ma teen seda, Üldiselt oman ideid mida teha, aga kui tegemiseks läheb, siis kõik ei lähe plaanipäraselt. Protsess vormib ideid veel paremaks. Ma näen ennast tegemas muusikat, mis paneb inimese hästi tundma… või muusikat, mis tekitab kõige üldisemas mõttes positiivset tunnet.

Kirjelda oma muusika tegemis protsessi. Kas saad ideid kindlatest žanritest või sa haarad kõigest kinni, mida saaksid nimetada inspiratsiooniallikaks?
Enamus ajast tuleb mu inspiratsioon teisest laulust, mis on minu arust ülimalt äge ja teeb koheselt päeva paremaks. Kui ma saan inspiratsiooni, siis minu muusika ei ole seotud selle lauluga, mis inspiratsiooni pakkus. Ma ei tee muusikat oma tujude järgi, vaid teen midagi, mis tundub hetkeseisuga õige.

Kas näed ennast mõnele vokalistile muusikat tegemas? Kas on kedagi, kellega sa tahaksid koostööd teha? Nimeta mõni.
Kusjuures, ma hetkel teengi koostööd vokalistidega. Hetkel nokitsen koos Vada, Craig Dollas ja SuperDuper Brick projektide kallal.

Mis on olnud sinu suurim saavutus muusika osas?
Esimese asjana tuleb pähe tunnustus ja au, mis muusika tegemisega kaasa tuleb. Kuid ma parem räägin ühest kommentaarist, mis üks poiss oli laulu alla kirjutanud mõned aastad tagasi. Kommentaariks oli “See laul aitas mul keskkoolist läbi saada”. See lõi mind täiesti pahviks. Seda saaks nimetada üheks põhjuseks, miks ma muusikat teen.

Kui räägid tunnustusest ja aust, kas sa tunned, et see võib ka mureks olla? Sa oled üsna lootustandev produtsent, et kas kuulsus suudaks sind pimestada mingil moel või suudad kahe jalaga maa peal seista?
Kuulsus, see võib siin-seal olla, aga ma olen natuke teise maailmavaatega. Mind raha ei huvita. Seega arvan, et tänu sellele ma suudaks kahe jalaga maa peale jääda küll.

Mis plaanid sul tulevikuks on? Kus sa näed ennast 5 aasta pärast?
Ma kavatsen jätkata sellega, mida ma parasjagu teen. Olen koos teistega plaadifirmas Film Noir ning mul on suur usk meie meeskonda. Me koos tasa ja targu liigume, areneme ja tõstame iseenda väärtust. 5 aasta pärast – loodetavasti lõpetan kolledži. Ma ei kavatse oma elu muusikaga siduda ilma püsivata töökohata, millega ma saaksin oma muid tegevusi toetada.

Räägi natuke Film Noir-st, kuidas sa sattusid sinna? Kas tunned, et Film Noir kollektiiv (Krs., BNJMN., Oshi, jt.) aitab kaasa su individuaalsele arengule?
Kohe kindlasti, ma tunnen, et me kõik aitame üksteist muusikaliselt. Tunnen, et oleme väikeseks perekonnaks muutunud. Kusjuures, ma algselt kohtusin Krs.-ga läbi ühe teise kollektiivi (etherevl) ja me andsime koos projekti välja. Läbi etherevl ma kohtasin ka Oshi, aga see oli pigem üldisem kohtumine, sest ta ei olnud etherevl-ga otseselt seotud. Krs., BNJMN ja Oshi olid varem juba Film Noir kui projektiga tegelema hakanud. Enne kui kõik ametlikuks sai, siis tahtsid mind ja mitu teist lahedat säga punti lisada. Hoidke silma peal!

Romby tahtis kindlasti, et me jagaksime paar laulu, mille üle on ta eriti uhke.

https://soundcloud.com/krome-4/wheres-your-faith-tho

Viimane on eriti hea hea, aga siit tulevad ka mõned minu lemmikud.

Väheke Bobby Shmurdat ka!!

https://soundcloud.com/krome-4/bobby-shmurda-im-so-sorry

https://soundcloud.com/krome-4/romby-eye-of-the-beholder

 

Romby tegemistele saab silma peal hoida siit:

Soundcloud
Twitter
Bandcamp