See värvikirev kaksisveega SWÄRK!

Usun, et oled sinagi kuulnud kodumaisest brändist nimega SWÄRK. Äkki kannad ise ka mõnda brändi poolt loodud efektse väljanägemisega särki? Swärki mootorid ehk bananas Eesti tšikid Paula Pärnaste ja Merily Leis võtsid aega meiega kohtumiseks, et rääkida sellest ettevõtmisest, minevikust-olevikust-tulevikust ja sellest, kuidas ühest uitmõttest sai bränd, mida nad on kahekesi tänaseks vedanud juba 2 aastat. Nende hullu Instagrami konto põhjal võiks öelda, et nad istuvadki terved päevad basseinis ja müüvad siis vahepeal särke ka, aga tegelikult on selle kõige taga palju-palju tööd.

 

Rohkem kui niisama kunst

Paula ja Merily rõhutavad ühest suust, et tegemist ei ole mingi tavalise moebrändiga, mis igal hooajal kollektsiooni välja annab, vaid eesmärgiks on luua midagi ägedat ja promoda sellega kõrvuti ka lõbusat elustiili. “Keskmes on särk, aga tegelikult tahame levitada swärkilikku mõttelaadi ja inspireerida inimesi nägema igas päevas lõbusaid detaile,” räägib Paula. – “Jah, kui me peaks lahterdama oma brändi, siis ta ei oleks kindlasti klassikaline fashion, kus kindlad kollektsioonid, mis tulevad kindlatel aegadel. Me tahame teha midagi, mida inimesed päriselt kanda tahavad ja midagi, mis oleks rohkem kui lihtsalt puhas kunst,” tunnistab ka Merily.

IMG_0100ps2

Ideest teostuseni

Swärki idee hakkas idanema tüdrukute enda tutvusringkonnas, kus kutid olid hädas vähese riidevalikuga meestele ja nii hakkaski kasvama idee nüüdseks juba vägagi tuntud triiksärgi brändist. “Põhimõtteliselt tegime kodus mingi särgi valmis ja järgmisel hetkel oli see kuskil laval ja siis juba inimesed kirjutasid, et kust neid saab. See läks kõik kuidagi hästi loomulikult ja polnud pikka planeerimist ja algselt me ei saanudki aru, et seda üldse teeme. Mingil hetkel jõudis kohale, et tegemist on päris ASJAGA ja siis tuli seda alles mõtestada.”

Tegelikult tunnistavad tüdrukud, et kui kõik muud asjad tulid hästi loomulikult, siis brändi kiiksuga nimi võttis rohkem aega ja valiti mitme erineva variandi vahel. “Kui nüüd teistele variantidele tagasi mõtleme, siis naerame, et Swärk oli ikka nii normaalne mõte, aga need teised nimed ei saa vist küll kunagi avalikuks,” naeravad tüdrukud üheskoos.

Swärki disain valmib koostöös paljude erinevate välismaiste disaineritega, kes mõtlevad valmis ägedad prindid ja seejärel valivad tüdrukud välja endale meeldivad ja vaatavad, kuidas see ka särgil paista võiks. “Tegemist on ikka suht puzzle metoodikaga,” tunnistab Merily. “ ja prindiga kangad laseme ka kõik ise trükkida, mitte ei osta kangapoest. Meil on võimalus teha nendega mida iganes ja see ongi kõige suunavam asi kogu särgi valmimise juures!”

swärk hooligan hamlet

Processed with VSCOcam with hb1 preset

 

Kas üks tavaline Eesti mees kannaks Swärki?

“Kusjuures! Me alguses sihtisime 20-30aastaseid kutte, aga aeg on näidanud, et just üks 40aastane mees, kes peab kuskil teles esinema või kõnet pidama, paneb Swärki selga, läheb lavale ja tunneb, et he’s gonna win this one,” räägib Paula. “Isegi, kui sa sihid seda ühte klienti, siis tegelikult võib ikka igaüks leida selle särgi enda jaoks,” nõustub ka Merily. “Oleme avastanud, et sihtgrupi valimine ongi liigne lahterdamine ja sellega lõikame ära mingi osa inimesi, kes just tegelikult kannaksid Swärki. Ma arvan, et ka hooligani tüübile sobiks Swärk selga ja selle võlu ongi see, et saad särgi justkui enda omaks teha.”

“Kord tuli meie ukse taha üks pikk ja peenike mees, piilus ukse vahelt sisse ja me veel mõtlesime, et ju ta on uksega eksinud,” meenutab Paula. “Aga ta tuli Swärki ostma! Pressis särgi oma kõrge värvliga nabani pükstesse, tõmbas vöö kinni ja küsis rõõmsalt: ‘Noh, mis arvate?’ See oli nii tore ja siiras ja näitaski, et Swärkini jõudmiseks peab sinus olema ikka väike osa lapsemeelsust ka.”

“Meil ongi just hea meel, kui keegi, keda meie ei näeks või, kes ise ei näeks end Swärki kandmas, leiab selle enda jaoks,” teatab Merily.

IMG_1158-2

Pakite särgid pitsakarpi. Mis värk sellega on?

“No maailma parim pitsa! Kutid ju armastavad pitsat ja kui sul on pitsakarbis midagi veel paremat kui pitsa, siis see on ju tore!”

“Meil on kõik asjad väikese kiiksuga ja panna Swärk kuskile tavalisse karpi, oleks igav,” usuvad tüdrukud.

 

Aga mida siis ikkagi tähendab see kiiksuga-bananas elustiil?

“Bananas elustiil on see, et oskad asju tõsiselt võtta, aga näha ka selle lõbusat poolt ja sinna sisse põimida kõike seda toredust, mis su ümber on,” õpetab Merily. “Meie eesmärk ei ole tegelikult müüa särke, vaid tahame pakkuda seda elamust ja seda ise elades saamegi seda kõike kõige paremini edasi anda. Kui me oleks kaks pliiatsseelikutega kontoriinimest, siis me kindlasti ei suudaks seda nii hästi teha.”

Swärki elustiili annab kindlasti kõige paremini edasi just brändi Instagrami konto (ah, sa ei ole seda veel näinud? No vaaaata siis kohe nüüd siit!). “See on nagu meie oma beebi! Meil on oma visuaalne keel ja see on just see, mida meile (särgid kõrvale jättes) kõige rohkem teha meeldib.”

SW IG 5000

Swärkiga maailma vallutama!

Swärk pidi sel suvel osalema Beriliini moenädalal, aga siis tulid teised asjad peale. Maailma vallutamise plaane tüdrukud aga maha ei ole kandnud. “Lõpuks ongi see, et kui sa kahekesi teed, siis mingil hetkel tuleb panna paika eesmärgid ja nendele keskenduda,” tunnistab Paula. – “Samas ega Berliin polnudki osa meie suurest plaanist, vaid tuli ootamatult,” räägib Merily. “Siis aga läks asjaajamine segaseks ja lõpuks tundus, et aitab: paneme oma energiat sinna, kus sellest ka kasu on.”

Päris suurt hulka Swärkidest kantaksegi tegelikult juba Eestist väljaspool: Kanadas, USAs, Saksamaal, UKs, Taanis. “Eesti on nii pisike, et ei tahakski seda ühte särki nii laialt müüa. Muidu on lõpuks nii, et lähed kuskile baari ja samasugune särk on mitmel inimesel juba seljas – seda tahaks vältida,” räägib Paula. “Meid ennast kõige rohkem erutabki just USA ja sügisest tahaks täisfookuse sinna läänerannikule võtta. Kõik märgid näitavad, et see on koht kuhu minna.” Paula saabuski ise just USAst, kus ta terve lääneranniku läbi rändas ja ka nägi, kui siiralt vaimustusse inimesed nende tegemistest sattusid. “Sellist asja seal veel ei olnud.”

 

Aga enne laia maailma vallutamist ootab Swärki hoopis siin ees suur muutus.

“Jaa, me kolime! Kolida on põnev!”

Swärk võõpas oma Loomeinkubaatoris asunud kollasekirjud seinad taas valgeks ja pakkis asjad kokku, et avada uksed uues kalasaba parketiga stuudios Tõnismäel. “Tulevad põnevad ajad ja seda kõike meeldib meile tähistada,” tunnistab Paula. “Tähistada tuleb aga ka väikeseid asju ja see ei tähenda, et peaks kohe pudelilt korgi maha lööma, vaid lihtsalt lähed päikese kätte ja naudid seda, et midagi läks täna hästi.”

Autorid: Keilit Aedma, Anton Hmelnitski
Toimetas: Kris Süld
Pildid: SWÄRK andis

Täägid: