Austraalia tänavakunstnik Guido van Helten maalis Tallinnasse Saarepiiga

Kui tänavakultuurifestivali JJ-Street Baltic Session:Street Art Jam koorraldustiim mainis, et nad on Tallinna kutsunud ka Austaaliast pärit tänavakunstniku Guido van Helteni, siis me ei kahelnud hetkekski, et me tahame temaga kohtuda.

Ta on 28-aastane ning ta on tuntud oma suuremõõtmeliste seinamaalingute poolest, milleks on enamasti portreed. Tema kodulinn on Melbourne, kuid viimastel aastatel on ta projekte teinud näiteks Suurbritannias, Taanis, Islandil, Gröönimaal, Itaalias, Ukrainas ning nüüd ka Tallinnas. Siin valmis tema töö umbes nädala jooksul Tartu mnt. 71 maja seinale. Vaadates fotosid tema eelnevatest töödest, siis oli oodata midagi ägedat.

Kuid vaevalt, et keegi oleks osanud arvata, et valmiv töö on inspireeritud Kalevipojast ning saab pealkirjaks “Saarepiiga”.

Guido van Helten

Kuidas sa sattusid seinamaalinguid tegema?

Ma kasvasin Melbourne’is, kus mind mõjutas väga graffiti kultuur ning aja jooksul hakkasin ma ka ise selle vastu aina rohkem huvi tundma. Umbes 15-aastaselt hakkasin ma graffitiga tegelema, keskendudes traditsioonilisele graffitile. Kui ma 24-aastasena otsustasin keskenduda seinamaalingutele, siis ma ka mõistsin, et ma pean leidma oma stiili, mille kaudu end väljendada. Ma otsustasin keskenduda portreedele.

Ma olen praegu 28, seega ma olen oma stiili arendanud neli aastat, kuid ma endiselt veel õpin ja arenen. Seinamaalinguid otsustasin ma teha just sellepärast, et nad mõjutavad üldist linnapilti ning kohalikud elanikud saavad nendest osa.

Guido van Helten Guido van Helten

Kuidas sa tavaliselt oma projekte ette valmistad?

Ma teen väga palju eeltööd ning ma saan väga palju inspiratsiooni fotodest. Iga kord, kui ma uude linna lähen, siis ma uurin põhjalikult selle ajaloo ja kultuuri kohta.

Kui ma olen sobiva foto leidnud, mis mind inspireerib, siis ma hakkan täpsemalt plaanima, milliseid värve ma kasutan ning kuidas see pilt üldse ümbritsevasse keskkonda sobib. See kõik on minu jaoks väga oluline, mistõttu on minu töödes ka väga palju emotsiooni.

Guido van Helten Guido van Helten

Kas seinamaalingute tegemine on sinu põhitööks?

Jah, sellest on saanud minu põhitöö. Ja ma naudin seda väga.

Guido van Helten

Sa oled viimasel ajal teinud projekte erinevates riikides. Kas on mingi projekt, mida sa tahaksid esile tuua?

Eelmise aasta septembris läksin ma Gröönimaale, kus ma tegin sealse ühe esimese tänavakunsti projekti. Gröönimaale minek oli mul pikalt kinnisideeks ning ma olin sellele umbes aasta aega mõelnud. Lõpuks ma leidsin sobivad kontaktid ja see idee sai teoks. See oli väga põnev projekt, sest Gröönimaa pealinn, Nuuk, on väga väike, ümbritsetud mägede ja loodusega. Seal maalimine oli kindlasti üks minu parimaid kogemusi.

Guido van Helten Guido van Helten

Kuidas sa tutvustaksid Tallinnas valminud tööd?

Ka selle projekti jaoks tegin ma põhjaliku eeltöö – ma lugesin palju kohaliku ajaloo kohta ning otsisin fotosid. Ma sattusin Kalevipoja kohta lugema ning leidsin illustratsiooni Saarepiigast, mis mind väga inspireeris. See töö siin on minu tavapärastest töödest erinev. Tavaliselt ma kasutan ainult spray’sid, see on aga esimene seinamaal, mille tegemisel ma kasutan lisaks ka tavalisi värve.

 

Guido van Helten jõudis festivalile tänu koostööle Austraalia Suursaatkonnaga Stockholmis. Tema seinamaal on üks paljudest JJ-Street Baltic Session: Street Art Jam’i festivali raames valminud töödest, millest saab ülevaate ürituse Facebook’i lehel.

Loe lisa ka JJ-Street Baltic Sessioni kodulehelt.

 

Fotod: Guido van Helteni koduleht ja Facebook.

Autor: Helina Mäll

comments powered by Disqus