Intervjuu: t-särgibränd Karisma Tallinn

On suve kliimaks, istume Aneti ja teiste ansambel Wilhelm liikmetega Kaevu Kõrtsis*, kus joome vett ja Schweppes’i. Tuleb välja, et olin eelmisel päeval nende bändilaagrisse crashinud. Sööme juba arbuusi, räägime juttu, aluspükstes mees mängib kitarril meeleolumuusikat, kui äkki mainib Anett midagi ‘’Karisma’’, ‘’särgid’’, ‘’varsti’’. Mina üleliigset informatsiooni kuulmata olen juba täiega ekstaasis ja peas käib: ‘’Riided või? Coolid! Kust saab?!’’ Võtan suurest uudishimust julguse kokku ja segan vahele: ,,Oota, mida te teete?’’

 

Mu küsimusele vastati, mõni kuu hiljem lausa mitmele! Jagan nüüd oma huvi Karisma Tallinna vastu teistega ja lasen teil rahus lugeda alljärgnevat intervjuud Anett Kulbini Ja Taavi Tiidt’ga (das founders!!).

 

Rääkige natuke üksteisest ja mõttest Karisma Tallinnat just koos teha.

Taavi: Tutvusime Anetiga juba aastal 2009 või 2010, täpselt enam ei mäleta. Sellest on päris kaua ja kuidagi ajapikku oleme järjest lähedasemaks saanud. Minu jaoks on vahel natuke uskumatu, kui hästi me läbi saame ja teineteist mõistame. Me ei ole vist kunagi tülitsenud, sest me lihtsalt tajume teineteist nii hästi, et saame kohe aru, kui oleks aeg teineteisele natukene hingamisruumi anda ja ükski olukord ei jõuagi arusaamatuseks muutuda. Arvan, et sellise inimesega on väga õige koos midagi nii siduvat ette võtta ning see vastastikune usaldus on ilmselt üks põhjus, miks Karisma Tallinn ka teoks sai. Peale selle on meil ka koos ülimalt tore ja naljakas. Näiteks võime päev aega Aneti autoga ringi vurada, et Karisma asju ajada ja tiheda graafiku tõttu täielikult ignoreerida fakti, et peaks bensiini võtma ning ühel hetkel avastame end kuskil Tallinna serval autost, mis enam ei käivitu. Ma arvan, et see oli üks naljakamaid hetki, kui me seal autos istusime ja takso tellisime, et lähimast bensiinijaamast kanister ja bensiin osta, samal ajal arutades, mis tekste särkidele trükkida. That’s what I call commitment.

Anett: Esimene tutvumine Taaviga oli tõesti juba kaua aega tagasi, aga mäletan seda hästi. Ta jättis mulle kohe väga sümpaatse mulje. Nüüd pärast aastatepikkust sõprust julgen öelda, et Taavi on julge, teadlik, väga sihikindel, usaldusväärne ja mis peamine – väga hea huumorisoonega. Mulle meeldib see, et me oleme üheskoos alustanud ettevõtlusega, kuid see ei ole meie sõprussuhet mitte hetkekski muutnud. Alguses kartsin veidi, et äri ja sõprus ei käi käsikäes, aga meie puhul on absoluutselt vastupidi. Ettevõtlusega tegeleda on veel ägedam, kui saad seda teha nii hea sõbraga, nagu Taavi mulle on.

IMG_6779

Kui kaua võtab aega ühe T-särgi brändi asutamine ja käimasaamine Karisma Tallinn näitel? Kui pika ajaga sai teie ideest reaalsus?

T: Tegelikult on see üsna pikk protsess, kohati isegi üllatavalt pikk. Meil kulus ideest teostuseni kuskil viis kuud. Üks asi on luua firma, teine asi on aga viia end kurssi nii juriidilise poole kui tootmisspetsiifikaga, that’s the hard part. Kuna me oleme kanga, lõigete, tootmiskvaliteedi ja pakendi suhtes ülinõudlikud, siis võttis see lõpliku toote arendamine natukene kauem, kui ehk esialgu planeeritud. Te oleksite pidanud meie kõige esimesi tootenäidiseid nägema, olime korraga nii ahastuses kui naerukrampides. Aga üleüldiselt on see kogu protsess meeletult palju õpetanud ja mulle kinnitanud, et Anett ja mina oleme üks kuradima hea tiim.
A: See on küllaltki aeganõudev ja kindlasti miski, millele peab täielikult pühenduma, just nagu Taavi ütles – juriidilised küsimused, tootmisspetsiifika jms. Kuna see bränd on miski, mille taga on juba algusest olnud meeletult suur motivatsioon, siis iga päev on olnud meeleolukas, põnev ja õpetlik.

6828IMG_6767

Kas tekstid särkidele mõtlete välja ise või on teil mõni allikas? Mitme erineva sloganiga t-särke te teete? Vaatasin teie e-poodi, seal tundub hetkel müügis olevat ainult neli särki.

T: Nende tekstidega on olnud nii ja naa. Oleme mõelnud ise välja, kui ka kohandanud sotsiaalmeediast leituid. Me alati jälgime, et laused ei oleks copyrightiga kaitstud ja oleksid laiatarbelised, ilma kindla autorita. Üritame neile veel enamasti mingi enda touchi anda ja kaalume pikalt, mida ja kuidas kasutada. Ma pean mainima, et nende lausete valimine väga lihtne protsess ei ole. Palju on kaalumist ja vaidlemist, lisaks peab alati meeles pidama, et mis meile meeldib, ei pruugi alati meie kliendile meeldida. Eriti raske on veel eesti mehele teksti särgile valida. Täielik peavalu. Võtame tavaliselt kõik oma meestuttavad ette ja laseme hunnikutest lausetest parimad välja noppida, see on ainus võimalus keskmise karismaatilise mehe eelistustest mingit adekvaatset pilti saada.

A: Tegelikult on müügil neli tegumoodi/lõiget – kaks meeste ja kaks naiste. Kui aga kodulehel klikkida oma lemmiksärgi tegumoe peale, siis avaneb iga tegumoe all laiem tekstide valik. Praeguseid tekste valides ja genereerides oleme proovinud mõelda erinevatele kandjatele, et igaüks leiaks enda jaoks midagi sobivat. Loomulikult on meil lähiajal plaan ka tekstide valikut laiendada, seega hoidke silmad lahti!

 

Kas teie särke saab soetada vaid e-poest?

Hetkel küll, jah. Me olemegi tegelikult just hakanud uurima ja kaaluma võimalikke koostööpartnereid, kelle poodides oma särke müüa. Kuna me tahame jõuda parima võimaliku lahenduseni ning hoolime väga sellest, kellega end seome, siis peab veel natukene kannatama enne, kui meie särke mõnest Tallinna disainipoest osta saab.

IMG_6832

Taavi, lugesin teie kodulehelt, et õpid London College of Fashionis ning sulle on pakutud praktikat Stella McCartney ja Michael Korsi moemajades. Miks sa need pakkumised ära ütlesid?

Jah, tõepoolest. Stella McCartney moemajast isegi kahel korral. Tegelikult küsitakse selle kohta, miks ma neist pakkumistest loobunud olen, päris tihti. Ega sellele mingit väga palju erilisemat põhjendust polegi, kui et väga halb ajastus. Tõesti, kõigil kordadel olen seotud olnud muude projektide, töölepingutega või ei ole kooli ja õppetöö kõrvalt olnud võimalik end mõlemile pühendada. Viimane kord, kui Stella McCartney mulle pakkumise tegi, oli sel suvel. Karisma turule toomine oli täies hoos, ka muud tegemist ja antud lubadusi meeletult-meeletult palju ning minu mõtted igal pool mujal, kui Londonisse naasmisel. See e-mail potsatas mu postkasti täiesti ootamatult ja üks tingimustest oli, et koliksin tagasi Londonisse järgmisel päeval. Järele mõtlemiseks just palju aega ei antud, pidasin oma lähedastega nõu ja jõudsin ikkagi järeldusele, et õige on see pakkumine ära öelda. Ma lihtsalt ei näinud tol hetkel selleks võimalust. Tunnistan, et see otsus lihtsalt ei tulnud ja teadsin, et jääb kauaks kripeldama, sest andsin endale ka aru, et kolmandat korda mulle sellist võimalust enam ei pakuta. Samas usun ja väga loodan, et tööpakkumisi tuntud moemajadest tuleb mulle elu jooksul veel.

IMG_6842

Kuidas sina, Anett, 22 aastaga nii palju jõudnud oled? Teatavasti oled ju ka Wilhelmi solist.

Mul oli kunagi kokkupuude ühe õppejõuga, kes ütles mulle, et ära kirjuta mulle töid, kus jääb kõlama “tahaks, võiks, läheks, teeks,” vaid tahan näha töid, kus sa kirjutad “tahan, võin, lähen, teen”. Ma olen viimased 4 aastat sellele igapäevaselt mõelnud. Kui tahan, siis lähen ja teen. See kõlab võib-olla läägelt, aga minu puhul see toimib. Saan tegeleda muusikaga, Karisma Tallinn t-särgibrändiga ja lisaks olen üks varsti turule jõudva maheda mustsõstra maitsenapsu “Nobenaps” algatajatest. Mulle meeldib, kui mul on palju teha, see hoiab mind elava ja rõõmsana. Olen hetkel oma elus väga põnevas faasis. Olen enda jaoks suutnud siduda nii erinevad valdkonnad ja tean, et minu igapäev ei muutu kunagi üksluiseks.

 

Taavi läheb nüüd tagasi Londonisse ja Karisma Tallinn jääb suures osas sinu juhtida, kuidas sa sellesse suhtud, Anett?

Oleme sellega algusest peale arvestanud, et alates oktoobrist olen ainult mina Eestis. Vastavalt sellele oleme ka oma töö planeerinud ja ma ei muretse sellepärast üldse, kuna õnneks on olemas Internet ja Skype, mis võimaldavad ka üksteisest nii kaugel olles vahetut suhtlust. Ma tegelikult isegi natukene ootan seda, kuna tavaliselt, kui Taavi sõidab Londonisse, on uus õppeaasta käimas ja meil on mõlemil nii kiire, et ei suhtle nii palju, kui me kumbki tahaksime või võiksime. Sel korral, kui Taavi ära sõidab, on asi kindlasti teisiti.

6857

Missugused väljavaated teil Karisma Tallinnaga seoses on? Mis on teie lähituleviku eesmärk? Kas olete mõelnud ka kaubavaliku laiendamisele või lausa turu laienemisele?

T: Need on päris suured ja keerulised küsimused. Eks me oleme ikka arutanud, kuhu me tahame, et see bränd liiguks, aga konkreetsetest ootustest väga rääkida ei tahaks. Ma lihtsalt väga loodan, et väljavaated on head ja tänu meie särkidele muutub Eesti tänavapilt natuke karismaatilisemaks ja väljendusrikkamaks. Kaubavalik kindlasti ühel hetkel laieneb, nii mudelite kui ka tekstide poolest. Jõuludeks on meil juba ka midagi uut ja toredat plaanis. Turu laienemise koha pealt nii palju, et mina ei näe põhjust, miks ühel päeval ei võiks olemas olla ka Karisma Helsinki, Karisma Vilnius ja Karisma Stockholm. Minu meelest täitsa tore mõte, kuid hetkel veel mitte omaette eesmärk.

A: Ideid on meil mitmeid. Eks me hetkel vaikselt kohaneme kõigega ja kui õige hetk käes, siis otsustame, kuhu suunas täpselt oma brändiga liikuda tahame.

 

Ning viimaks, kas teie brändi nimi on inspireeritud armastatud näitlejannast Katrin Karisma või hoopis tema karismaatilisest iseloomust?

T: Hahah, las sellele küsimusele vastab eelkõige Anett. Minul oli vaid au Karismale “Tallinn” otsa lisada.

A: Mul seisis aastaid seinal üks lipik, millel oli kirjas “Karisma”, sest tahtsin kunagi välja tulla sellenimelise rõivabrändiga, mis keskenduks just kleitidele, kuna mul oli üllatavalt keeruline endale esinemiskleite leida. See oleks nö kaks kärbest ühe hoobiga olnud. Siis hakkasin aga mõtlema, et äge oleks kõige otsesemas mõttes kanda midagi, millega saad välja öelda mida mõtled, ehk siis mitte teha moega statementi vaid ühendada sõnad ja mood. Kuidagi kujunes see mõte t-särkideks ja täiesti juhuslikult oli Taavi umbes samu mõtteid mõlgutanud ja nii see nimi meie t-särgibrändile ka üle kandus. Karisma tuleneb aga selle sõna otsesest tähendusest – osutada kandjale mõju- ja sisendusjõudu.

IMG_6744

IMG_6923

*Kaevu Kõrts asub Lõuna-Eestis väga looduskaunis kohas Kääpalaane talu hoovis ning on tegelikult lihtsalt varjualune, mille all on kunagi kasutusel olnud kaevu kohal kokku löödud laud.

Karisma Tallinn instagramis
Karisma Tallinn facebookis

Autor: Johanna-Maria Värgården
Pildid: Iti-Pätrik Järve @itij