Toidumess 2015: maailm on mu vanaema köök – aeg kräkki küpsetada!

See tore räppar Game’i tsitaat loost “Dope boys” iseloomustab kõige paremini minu suhteid toidu ja selle tegemisega. Lahtiseletatult – mul ei ole neid suhteid. Toidutegemine on keeruline ja aeganõudev. See aga, kallid sõbrad, on vananenud arusaam ja on viimane aeg seda muuta!

McDonald’s on businessiga allakäigu trepil ja näib, et burgerite reklaamieelarvet on uueks aastaks kasvatatud umbes kolm korda. Põhjuse leidsime üles toimunud toidugurmaanide festaril Toidumess 2015. Professionaalne kokk Eerik Kallas ja kaks #hooligangirlsinsneakers hashtagi kuningannat Merilin Taimre (Paljas Porgand) ja Alisa Tsitseronova näitasid, kuidas päriselt süüa tehakse. Ürituse raames sündis ka uus hooligantääg #lehamletcuisine. Feel free to use!

 

nAZi98Wt3QfZqvFIZAmEZ2BRQZkAI6-HBbhsz4aUqp4 

Kogu peo idee seisnes selles, et professionaalne kokk kohtub toidublogijaga ning koos valmistatakse üks veidi teravam eelroog ja üks imemaitsev vegan dessert. Eriti positiivne oli asjaolu, et esimene kokkamine viidi läbi eesti ning teine vene keeles. Kogu ettevõtmine leidis aset Tallinna Erateeninduskooli boksis, kus Eerik Kallas ise kunagi õppinud on ja hetkel ka tunde annab.

 

Toidupervert sinu sees tõuseb lõkkele 3. .2.. 1.. nüüd!

Esimesena oli Eeriku kaaslaseks kohaliku toidu-ja fitnessblogi Paljas Porgand autor Merilin Taimre, kellega koostöös valmis lõhetartar leegitatud bataadipüreel tsitruselise avokaadokreemi (the what?) ja tšillise apelsinikastmega. Ooo shiid! Ma käisin just lõunat söömas, aga see ajab ikka suu vett jooksma. Köögi kesiste tingimuste tõttu oli tarvis paljud koostisosad eelnevalt valmis teha, et siis kohapeal asi libedamalt läheks. Nii unustatigi hommikul valmistatud bataadipüree kaasa võtta. Küll aga oli abikäsi kohe võtta ning maguskartul oli vähem kui poole tunniga laual. Edasi hakiti värske lõhe ja petersell, tehti valmis avokaadokreem, lisati pipar ning toit oligi serveerimiseks valmis. Välja nägi see kunstiteos nagu õige restorani eelroog ikka – ilus väike amps. Inimesed maitsesid ja kiitsid.

 

3muucSdVawJBcyV5YK56syKPgINOnOqY2FoS18v-OFI k6ArFTRpspr67NWSXDaupFRzrP8We_TNnD-2BNjDqBMuzWtBiJd_XSEFHkAGxw_Y2TPtfaPu39237sLMjMYvcA

 

Järgmisena suunduti desserdi juurde. Alisa Tsitseronovaga on Hooligan Hamlet varemgi koostööd teinud. Tegemist on professionaalse tantsijaga, kes aga lisaks tantsimisele naudib ka väga söögitegemist. Et Alisa on vegan, võeti magustoiduks ette külm vaarikakook mango espumaga. Želatiini asemel kasutati seal agar-agari, ning piima asemel sojapiima, kaunistuseks lisati värskeid vaarikaid. See toitainetest pakatav magustoit oli lausa nii maitsev, et ühest ainsast proovimisest siin ei piisanud. Kui keegi oleks pommiähvarduse teinud, oleksin valitseva paanikahoo keskel ise kõik need ampsud nahka pistnud. Kahjuks pommiähvardust ei tehtud.

 

2Xf7km7f-cqcGmoopfX4PXLEXYMFWf0xYaKaIo34_KIEe7OhFBbo5JtxdUs7VGmi5b5ESbbQcSBgK5ecClW7lMvV8_9GlKI2d1NFo2piaKbHnnoLHRbcIQM7AQQYIyJfc

”Korralikuks söögitegemiseks eriti nagu aega ei jäägi.”

Võiks ju arvata, et üht tunnikest köögiaega pole naisel oma päevakavva raske lülitada, kuid peab tõdema, et ajad on muutunud. Uurisin toidutegemise käigus tüdrukutelt, kui palju aega nad oma päevast kokkamisele pühendavad. Vastus oli mõlema puhul tegelikult natukene ootamatu: ”Korralikuks söögitegemiseks eriti nagu aega ei jäägi”. Tuleb välja, et asjaajamisi linnapeal on meie edukatel ja tegusatel naistel küll ja veel. Merilin töötab hetkel pingsalt oma blogiga ning otsib kohta, kus päris enda business püsti panna. Lisaks on samal ajal vaja müüki saada palju huvitavaid toortooteid ja jõuludeks letile ka piparkoogid. Alisal on jällegi päevad täis tantsutrenne ja erinevaid projekte. Küll aga kinnitasid mõlemad, et ei unusta sellepärast mitmekülgset toitumist, toitaineterikas roog võib ka valmida kõigest mõne minutiga.

 

Jr5ZndY6RwsdktYxFjqdtm7kyn7mBowbFKa3crDv2oI

”Uus restoran saab olema romantilise ja helge interjööriga, väga hea teenindusega, markantse veinivalikuga ning väikese lastenurgaga.”

Retsepte meile kahjuks välja ei jagatud, kuid olen kindel, et kui Eerik Kallas juba väga peagi Nõmmel (Pärnu mnt 209a) oma uue restorani MuSu avab, on teil kõigil võimalus neid ja palju teisi huvitavaid toite seal proovida. Mees rõhutas, et uus restoran saab olema romantilise ja helge interjööriga, väga hea teenindusega, markantse veinivalikuga ning väikese lastenurgaga. Seega tasub kõikidel toiduhuvilistel lapseperedel ja ka nõudlikumatel gurmaanidel MuSu toimetustel silm peal hoida, sest kohe-kohe on ka teile koht tõeliseks restoranikogemuseks.

Merilin Taimre Instagram
Alisa Tsitseronova Instagram
Alisa Tsitseronova Youtube
Restoran Musu varsti Facebookis
Tallinna Erateeniduskooli Facebook

Autor: Johanna-Maria ja Rainer “Metsakutsu” Olbri
Pildid: Felix Laasme @yoitsfella