Hooligan Girls In Sneakers: Ketsigäng by Laura Strandberg

Meie Instagrami aktsioon #hooligangirlsinsneakers on meid kokku viinud paljude eriti huvitavate tüdrukutega, keda ühendab üks kirg – tossud. Ei, need ei ole kingad, need ei ole sul mingid tänapäeva Carrie Bradshaw’d, need ei ole ka “üks päär änksasid air max’e ää”. Need on suhtumisega plikad, kes elavad elu omamoodi. Hooligan Hamlet alustab rännakut, et leida üles Eesti Vabariigi kõige-kõige õigem sneakergirl. Kriteerium ei ole kvantiteet, kriteerium ei ole teadmised, kriteerium ei ole suhtumine – kriteerium on süda. Vestleme erinevate naistega, kellele meeldivad tossud ja vaatame, kuhu välja jõuame. 

Kui tavaline naistekas võiks olla tšikikamp laua ümber arutamas möödunud päevade-nädalate tegemisi, siis mina võtsin reede õhtul endaga kaasa neli eriti vinget kodumaist naist, et lobiseda hoopis teemal “Ketsid naiste jalas”. Minu naiste ketsigängi kuuluvad Sandra Raju, Keisy Põldsam, Kristi Aedma ja Kristiina Stõkova, kellel kamba peale kokku kõvasti üle saja paari ketse, mida nad kannavad uhkusega iga päev.

 

77_10672_210083_10678_2100

 

Kõik neli tüdrukut on tugevalt seotud mitmete erinevate trennide ja tantsimisega, mistõttu polegi siin midagi imestada, et oma igapäevaseks jalavarjuks eelistavad naised kanda kontsade asemel ketse. Kasvõi juba seetõttu, et kui kontsi kandes jala välja väänad, on hobidel ja töötegemisel pikaks ajaks kriips peal. Tegelikult aga eelistavad nad ketse seetõttu, et tegemist on lihtsalt maailma kõige paremate ja ägedamate jalavarjudega.

“See on trend tänapäeval ja ma tunnen end mugavalt selles trendis,” tunnistab Keisy. Ka Sandra näeb, et ketside kandmine on elustiili väljenduseks: “Anda teada, et on täiesti okei kanda kleite ja ketse koos või panna selga ilus hele mantel ja matchivad ketsid sinna juurde. Mitte see, et aastaid on naistele peale surutud, et kontsad ja väike must kleit on selline ilus ja klassikaline asi, sest sellist asja nagu klassikaline ei eksisteeri enam.”

“See on trend tänapäeval ja ma tunnen ennast mugavalt selles trendis.”

“Mina olen veidi kärsitu ega viitsi oodata kuni kingad on jala järgi sisse kantud,” räägib ka Kristiina. “Ma tahan jalanõud kohe jalga panna ja siis 6 tundi järjest ringi käia – hea, lihtne, mugav. Päris tihti on ka see, et kontsadega tuleb mõelda, kuidas sa käid ja, kui läheb veidi viltu, siis on pekkis. Tööd enam teha ei saa ja seega pole kets mitte ainult ilus, vaid ka ohutu.”

 

004_12696_2100032_12727_2100007_12699_2100

 

Kristi meenutab 6-7 aasta tagust aega, mil ta töötas Rootsi laeval tantsijana ja seetõttu tihti Stockholmi sattus. “Seal hakkas see tossu ja kleidi trend siis alles tulema ja see tundus alguses nii veider. Naised käisid mantel ja kets jalas, mis esmapilgul ei tundunud päris hea mõttena, aga lõpuks mõistsin, et see näeb jumala lahe välja. Miks mitte?!” Tänaseks on Kristist saanud nii suur tossumaniakk, et isegi ta vanaema käib tema tossudega, sest neid on lihtsalt nii palju.

 

Toss sobib kõigega!

“See, millega ketsi kanda, sõltub väga palju kandjast endast,” teab Sandra. “Mõni ei kanna lihtsalt välja seelikut ja ketsi, sest see ei ole talle omane. Peamine on end hästi tunda ja kuigi mina endise klubitantsijana tunnen end ka kontsades hästi, on mul siiski mugavam, kui kannan ketse.”

 

038_12734_2100 036_12732_2100 044_12740_2100 050_12746_2100

 

“Praegune stiil, mis tänavatel on, annab võimaluse kanda ketse kõigega,” tunnistab ka Kristi. “Ballikleidiga pole ma veel  ketse proovinud, aga ka see moment tuleb kunagi ära. On ju inimesi, kes pulmakleidigagi on kandnud näiteks valgeid Nike‘sid. See on selline badass asi, et olen iseseisev naine, mul on kleit seljas ja ma võin sinna alla tossud panna, kui tahan.”

 

Tants hommikuni.

Naised teavad, et ka klubis käia on ketsides mugavam, sest nii saab hommikuni tantsupõrandal jalga keerutada. “Kui lähed klubisse ketsidega, saad reaalselt ka tantsida ja mina lähen sinna just tantsima,” räägib Sandra. “Kontsadega teen seda jalalt jalale kiisupallitantsu või tantsin üldse paljajalu, aga siis on pinnud ja klaasikillud ja üldse imelik. Panen parem kohe endale need kõrgemad ketsid jalga.”

 

099_12795_2100058_12754_2100 070_12766_2100 096_12792_2100

 

Õnneks on tänapäeval kõigele mõeldud ning naistele on loodud spetsiaalselt platvormkontsaga ketsid, mis sobivad klubipõrandale ideaalselt. “Kusjuures! Mina tantsin high heel ketsidega ja oi-oi, kui kuum see on,” teab Keisy. “Ilus säärejooks on joonistatud nagu oleksin kontsakingadega, aga saan mugavalt tantsida.”

 

06_10601_2100 09_10604_2100 48_10643_2100 54_10649_2100

 

Ketsid ja punane vaip.

“No see oleneb muidugi ketsist ka, sest ei lähe ju oma 13 aastat vanade ketsidega, mis igalt poolt hargnevad, aga kui on väga ilus ja stiilne kets, siis why not,” räägib Sandra. “Näiteks see, mis Ülle Pohjanheimo Riia moenädalal oma kollektsiooniga tegi (pooled olid kingad, pooled Nike’id) nägi sigahea välja.”

“Chic ei tähenda ju seda, et sul ei või tossud jalas olla.”

Kristile meenub aga paari nädala tagune olukord, mis iga ketsimaniaki endast välja ajaks: “Läksime Butterfly klubi avaüritusele, mille dresscode’iks oli märgitud chic. Kuttidel olid kõigil šiki riietuse kõrval Nike’i tossud jalas ja neid ei lastud klubisse sisse. Oi, kui närvi ma läksin seal ukse juures! Chic ei tähenda ju seda, et sul ei või tossud jalas olla. Punasel vaibal toss, ülikond ja Nike Air Force on nii stiilne, puhas ja viisakas. See on nagu loomulik areng.”

 

67_10662_2100

 

Puhtus ennekõike.

Tüdrukud teavad, et ketsid peavad ennekõike olema puhtad. “Ma ei taha näha valgeid Air Max tosse porisena,” hurjutab Keisy, kes eelistabki hästi hingavaid ja kergesti hooldatavaid ketse.

 

103_12840_2100 114_12851_2100 118_12855_2100 117_12854_2100

 

Sandra tahab aga omada ketse, mida teistel ei ole. “Kui ma leian poes näiteks ketsid, mida ma kohe esimese asjana ei vaataks, aga neil on mingi special asi juures, siis need hakkavad mulle aina rohkem huvi pakkuma. Minu jaoks on see eneseväljendus ja olen ka nõus eksklusiivsuse eest rohkem välja käima.”

Sandra unistuste kets on custom made Air Force One. “Need peavad olema sellised, et neil on pühapaiste ümber ja inglid laulavad taga ‘Aaave-ma-Sandra!’” Aga ideaalset ketsi naine välja tuua ei oskagi, sest ideaalne on tema jaoks igav. “Mulle tundub, et selle ideaalse ketsi leidmine on natuke nagu abikaasa leidmine. Sa pead selle õige ära tundma ja ei saa võtta lihtsalt mingit suvalist.”

Loo autor: Keilit Aedma
Pildistas: Laura Strandberg
Stilistika: Madli Tarjus
Aitäh Nike esinduskauplused, Reserved, Mohito, River Island, Sportland ja United Motors!