Mark Taru – Eesti uisukrossi maailmatase

Kes ekstreemspordi maailmast midagi vähegi teab või sattus eelmisel nädalal Ringvaadet vaatama, teab juba, kes on see 22aastane Tartust pärit kutt, kelle hullumeelsete sportlike saavutuste ees kogu Hooligan Hamleti tiim mütsi maha võtab. Saage tuttavaks, uisukrossi pro Mark Taru.

 

Mis asi on uisukross?

“Uisukross on ekstreemspordiala, kus uisutatakse jäärajast alla – seal on hüpped, järsud pöörded ja muud takistused,” selgitab Taru. “Rajad on tavaliselt 400 meetrit pikad, 6 meetrit laiad ja kiirused küündivad kuni 80 kilomeetrini tunnis.”

Viimastel aastatel kõvasti populaarsust kogunud uisukrossi lisandub igal aastal sadu uusi võistlejaid, kellest enamus unistab jõuda sinna, kuhu Mark on juba jõudnud – Red Bull Crashed Ice maailmaturneele. “Konkurents on retsilt suur ja sinna soovivad pääseda tuhanded võistlejad,” tunnistab Taru. “See aga annab võimaluse sportlasel tõusta maailmatasemel tippsportlaseks, sest Red Bull Crashed Ice on hetke seisuga maailma kõige kõrgem tipp.”

“Mina tõusin sinna läbi võistluse, mis toimus 2013. aasta märtsis Šveitsis, Lausannes. Siis olid veel eraldi iga võistluse jaoks kvalifikatsioonid. Seal sain 2. koha ja see avas ka uksed esimesele võistlusele. Peale seda võtsin ühendust Red Bull Eestiga ja 2014. aastal pääsesin juba tuurile.”

 

FO-1M29BJVP12111 FO-1KMV3WX152111

 

Ootan stardipauku

“Minult küsitakse tihti, mis tunded mind valdavad olles stardiväravas tuhandete inimeste pilkude all, muusika mängib ja kaamerad filmivad,” räägib ta. “See annab mulle palju energiat, korraks tuleb väike närvikõdi sisse, aga kui antakse 5 sekundi hoiatus enne starti, siis kõik, mida näen, on stardivärav mu silme ees, muusika ja muu müra on ära summutatud, kuulen enda hingamist ja südamelööke ning ootan. Peale stardipauku on mu mõtted ainult rajal. Ma ei kuule fänne raja ääres ega midagi muud peale jää murdumise ja tekib nö “tunnel nägemine”.”

“Peale stardipauku on mu mõtted ainult rajal.”

Mark seisab hetkel maailmaarvestuses 16. kohal ja on enda kahe aastase kiire arengu üle väga õnnelik. “Plaan on tulla maailmameistriks ja seda unistust ei mata ma maha, vaid võitlen,” ütleb mees selge siht silme ees. “Ma tean, et kui ma kõvasti pingutan ja trenni teen, siis on see võimalik.”

 

FO-1M29B87G91W11 FO-1M28J19TW1W11

 

Jäähokist uisukrossi

Rääkisime mõned kuud tagasi Eesti hokikoondise kuttidega ja targemad teavad, et enne uisukrossiga tegelemist veetis ka Mark aega jäähallis hokit mängides. “See andis mulle väga hea põhja uisukrossiks,” teab ta. “Eesti hoki liigub iga aastaga paremuse poole ja tore on näha, et paljud noored siirduvad välismaale mängima ja tõstavad taset.”

“Palju huvi pakub mulle jutt seoses Tallinna Ilvesega,” tunnistab Mark. “KHL on maailma üks kõige suurematest liigadest ja see paneks Eesti kindlasti hokimaailmas kaardile ning tõstaks hoki populaarsust Eestis.”

 

Uisukross Eestis

“Kuna tegelen alaga, mida Eestis otseselt treenida ei saa, tuleb lihtsalt lasta fantaasial lennata. Alati leidub viise, kuidas trenni teha. Näiteks veedan palju aega rulluiskudel, sest see on kõige lähedasem uisukrossile ja saan trenni teha bmx krossiradadel ja skateparkides kasvõi lihtsalt mäest alla sõites. Kui tahet on leidub ka võimalusi.”

“Oleks tore näha lähiajal ka mõnda teist eestlast enda kõrval võistlemas.”

“Tegemist on tõsiselt kiiresti kasvava alaga, mistõttu tuleb iga aasta peale uusi võistlejaid tervest maailmas,” teab Mark. “Oleks tore näha lähiajal ka mõnda eestlast enda kõrval võistlemas.”

“Lisaks on plaanis lähiaastatel korraldada ka esimene Riders Cup osavõistlus Eestis. Võimalused korraliku raja ehitamiseks on olemas, aga hetkel on see ainult mõte, millega hakkan tegelema märtsis kui hooaeg läbi.”

 

FO-1M28HV3YH2111 FO-1GHQ4WZN12111

 

Vaba aeg möödub festivalidel

“Uisukrossi hooaeg kestab 4 kuud ja see tähendab, et ülejäänud 8 kuud tuleb hooajaks valmistuda,” räägib ta. “Teen aasta läbi palju trenni, suvel sõidan ka veelauaga ja käin rulluisutamas. Vabal ajal meeldib mulle ka festivalidel käia. Kindlasti tahaks Creamfieldsi ja Coachellat külastada ning ilmselt ei jää ka Weekend festival ja Positivus külastamata.”

“Otseseid muusikaeelistusi mul ei ole. Enne võistluseid eelistan kuulata natukene vihasemat muusikat, et ennast korralikult käima saada ning dnb ja trap sobivad selleks ideaalselt, aga meeldib ka räppi kuulata. ASAP Rocky, Tyler, The Creator, Schoolboy Q ja Kendrick Lamar on ühed lemmikutest ning viimasel ajal on ka The Weeknd palju taustaks mänginud.”

 

Tänavakultuur lähedane

“Viimase kahe aasta jooksul on tänavakultuuriga seotu mulle väga lähedaseks saanud,” tunnistab Mark. “Jälgin mitmeid tänavakultuuri kajastavaid ajakirju ja Instagrami kontosid.”

“Ketse ei saa kunagi liiga palju olla!”

“Ketside puhul on mulle tähtis, et nad oleksid unikaalsed ja erilised. Ägedate mustritega Air Maxid, Janoskid ja Roshed on lemmikud. Näiteks eelmine aasta soetasin edale Janoski SB Beach’id ja need on ka hetkel mu lemmikuteks. Kannan ketside eest alati hoolt ja hoian neid nagu ikka lähedasi asju – ketse ei saa kunagi liiga palju olla!”

 

FO-1KMQBQEKS1W11

 

Traditsiooniline pai meie egole

“Hooligan Hamlet on mulle väga positiivse mulje jätnud,” tunnistab Mark. “Hea on näha, et nüüd on võimalik ka läbi eestikeelse online ajakirja end ketsikultuuri ja muusikaga kursis hoida. Kindlasti kasvab tänu Hooligan Hamletile tänavakultuuri populaarsus Eestis. Jätkake samas vaimus!”

Autor: Keilit Aedma
Fotod: Red Bull Content Pool