Plaadiarvustus: Uus Tartu räpp 615 nihhujaa “Keldriloomad”

Oled kuulnud Tartust pärit räpicrew’st 615? Miks need suvalised numbrid üksteise järel ritta on laotud? Haaa not so much, Timmy. Kui sa oled häkker (ja ma ei näe põhjust, miks sa ei peaks olema), siis sa tead, et nendel numbritel on vasted olemas ka tähestikus, mida Eesti rahvas igapäevaselt sõnade kirjutamiseks kasutab. 6 = Õ, 1 = I ja 5 = S.  Selle pealtnäha lihtsa matemaatilise tehte taga peitub aga korralik Da Vinci kood. Kutsuge Dan Brown, ma tahan maha minna! Oma sinisilmsuses ja heas usus loodan ma, et “ÕIS” viitab Tartu Ülikooli õppeinfosüsteemile ning elan rikkumatus õndsuses oma päevade lõpuni.

 

eesti räpp

 

Niisiis, Tartu räpicrew Tartu Ülikooli õppeinfosüsteem (lühendatult ÕIS alias 615) on maha saanud uue albumiga “Keldriloomad”. Albumit nimetab punt ise oma järjekorras viiendaks. 615 koosneb neljast erinevast karakterist ning nende räpp-plaadil ei ole midagi kosmiliselt uut ega ootamatut Eesti räpiskenes. See on see sama asi, mida sa kuuled Hanf Kungi järgmisel mixtape‘il ja 5LOOPS’i plaatidel, sama klassika, mida ajab Stupid F ja Hash ja see sama räpp, mis kõikide Eesti räpiskene meeste südametes kõige suuremat tükki kallistab. Plaadil on liipavat biiti, plaadil on vana head “paneme siia skratch‘i”, plaadil on huumorit, plaadil on agressiivsust ja plaadil on teksti.

 

“Plaadil on liipavat biiti, plaadil on vana head “paneme siia skratch‘i”, plaadil on huumorit, plaadil on agressiivsust ja plaadil on teksti.”

 

Teksti jah. Träkid on ülimalt tihedalt teksti täis ja kohati tundub, et ilma sisemise kriitikameeleta on kõik mõtted linti lititud nagu homset poleks. Tänapäeval, kus 8 bar‘i ühe räpisalmi kohta on juba liiga palju, tunduvad 615 träkid nagu kohustuslik kirjandus keskkooli ajal – türrra need nagu ei saakski otsa! Tekstid on vaimukad (“ma tegin siis juba peale, kui sina tegid alla…“), hulk anglitsisme, palju ägedaid mõtteid  ja veenvalt esitatud sõnumeid. Igast rütmist õrnalt mööda loetud lausest on tunda, et poisid naudivad mikrisse jurramist siiralt. Tunnen täpselt seda “eu teeme täna õhtul veits asju linti” vaibi, kus pool crew’d istub diivanis ja pool crew’d arvuti taga, õues on pime, tuba on suitsuselt sinine ja pulli saab rohkem kui ETV aastavahetuse programmis. See pole mingi Kroonika esikaane naer. See sitt on päris.

 

 

615 “Keldriloomad” kõige silmatorkavam featuur on häälematerjal. Need omapärased hääled on punti iseloomustanud muidugi ka juba varem. Tüüpidel on kaugelt äratuntavad kõlavärvid ja see eristab kogu seda teost teistest samalaadsetest. Hääled võimendavad oluliselt ka tekstide kohalejõudmist kuulaja kõrvade vahele, kus räpitekstide koht ongi.

 

 

Nõrgaks küljeks albumil on biit. Hääletämbrid domineerivad isaselt ja kahjuks ei ole ühelgi lool vastu panna sama alfat biiti. Loomulikult ei saa biidid olla samamoodi domineerivad nagu vokaal, sest sellest helimüra epic battle‘ist ei saaks keegi midagi. Aga praegu on albumi prodjüüs täielikult mattunud räpiloo hierarhia keerdkäikudesse, kust meieni jõuab ainult õrnalt aimatav kaja räpibiidist. On erandeid, on põnevaid sämplinguid, on ägedaid trummikäike ja mõne teise häälematerjaliga istuks need taustad võibolla nagu Edgar Savisaar oma ratastooli. Siin albumil on aga tunda, et selle küsimusega ei ole eraldi tegeletud.

Kokkuvõttes nagu ikka Eesti räpiga – support your local crew ja osta ketas endale koju. Emale sünnipäevakingiks ei soovita, sest ta saab ainult kodumaise räppmuusika osas oma hirmudele kinnitust. Räpisõbrale on see aga kindlasti vajalik kuulamine ja hea koht, kust mõtteid maha kirjutada ning enda tekstidesse kopeerida. Plaat jõuab Spotifysse, iTunes’i ja ka Apollosse!

615 Facebook
615 Soundcloud

eesti räpp eesti räpp

 

Autor: Rainer Olbri
www.twitter.com/metsakutsu