Tom Hamburg meisterdab Eesti räpist minimalistlikke postreid

“Tom Hamburg on üks tüüpiline Eesti mees, kes naudib head sööki, muusikat ja huumorit ning vahel teeb ka mõne plakati.” Oota, mis plakati?

 

“Minimalistlikud plakatid inspireeritud Eesti hip-hop’ist” on olnud Tomi mitteametlikuks sloganiks algusest peale ja kirjeldades selliselt hästi tema tööd. “Kui nüüd detailidesse laskuda, siis võtan ühe loo, otsin sealt mõne hea ja tabava rea ning meisterdan,” räägib mees ise. “Algse idee leidsin Tumblrist, kus üks prantslane tegi (maailma ja prantsuse) kuulsatest räpilugudest ägedaid plakateid.”

Kui prantslase jaoks oli tegemist ühe 100 plakatist koosneva projektiga, siis Tom on seda asja ajanud juba umbes kaks ja pool aastat.

 

Inspiratsioon otse Eesti hip-hopist.

Tom on aastaid kodumaist hip-hopi kuulanud ja nii mõnigi lugu on talle pähe kummitama jäänud. “Miks mitte panna see plakati peale ja tutvustada nooremale põlvkonnale vanu hitte ja vastupidi,” räägib ta. “Palju inspiratsiooni olen saanud ka filmide ja sarjade plakatitest ning eriti sellistest minimaalsetest, mis ei pruugi olla tehtud professionaalide, vaid minusuguste asjaarmastajate poolt.”

tumblr_mqpi71PiCU1sd8ed0o1_r1_1280

Metsakutsu “Mustad südamed”

“Asjaga alustades olin tegelikult elus sellises staadiumis, et laiskusest käisin ainult ülikoolis ja vaba aega oli mul päris palju. Nii mõtlesingi üks õhtupoolik, et keegi võiks Eesti variandi teha neist räpiplakatitest. Samal õhtul magama jäädes kummitaski peas Metsakutsu “Mustad südamed” ja hakkas mõte tööle. Pool ööd mõtlesin tagurpidi südametest ja potiässadest ning plakat oligi põhimõtteliselt silme ees. Järgmisel päeval valmis juba päris mitu plakatit ning edasine on juba ajalugu.”

“Pool ööd mõtlesin tagurpidi südametest ja potiässadest.”

“Eks ta ole mingis mõttes minu tänuavaldus kodumaisele räpikultuurile,” tunnistab Tom.

tumblr_msehxz6Nbp1sd8ed0o1_r1_1280 tumblr_mung69fiWX1sd8ed0o1_1280

 

Mida arvad Eesti räpi skenest täna?

“Ma pole kunagi olnud väga negatiivne inimene ega saa kurta. Aastatega on see väga suureks ja mõjuvõimsaks kasvanud ning arvan, et igaüks leiaks siit midagi meelepärast. Eriti üllatunud olen muusikavideote kvaliteedi üle – neid võib juba vabalt võrrelda maailmakuulsate artistide omadega!”

“Plakatitegijana soovin, et artistid koos oma lugudega ka lüürikat avaldaksid.”

Kui midagi muuta, siis soovib Tom plakatitegijana, et artistid koos oma lugudega ka lüürika avaldaksid. “See teeks mu töö palju lihtsamaks. Kuulajana aga ootan suuremat koostööd teiste artistidega ja miks mitte ka välismaistega.”

tumblr_mqx4oexRqz1sd8ed0o1_1280

tumblr_n0dce8M76X1sd8ed0o1_r1_1280

 

Kodumaised ja välismaised tegijad

“Kuna olen suur boom bap’i fänn, siis iga 5LOOPSi projekt on mulle alati meeldinud,” tunnistab Tom. “Kui taustaks on mõni s’Poomi, Hr.Kivi, otto või Toasty beat, võib mind näha pead nõksutamas. Lisaks veel sellised klassikalised raskekaallased nagu DVPH (ja kõik muud PH projektid), Hanf Kung, Reket, Manipulated mindz, Gorõ Lana, iga projekt, kus Genka häält on kuulda, POK, OKYM, 1teist ja ka vanakooli legendid nagu Noizmakaz, Toe Tag ja A-rühm.”

Välismaistest aritistidest Tom pikalt rääkima ei hakka, sest see jutt läheks lihtsalt liiga pikaks. “Lõpmatuseni võin kuulata järgmisi artiste/gruppe: The Roots, Nas, J Dilla, Madlib, Atmosphere, Black Star, Blu & Exile, Oddisee, Aesop Rock, Action Bronson, Wu-Tang clan, Kendrick Lamar, J. Cole, Gang Starr, Blackalicious, Common, Asher Roth, A Tribe Called Quest, Nujabes, Outkast, MF Doom, Joey Badass ja palju teisi.”

tumblr_mr5nngQD4V1sd8ed0o1_1280tumblr_n46bu5toQZ1sd8ed0o1_r1_1280

 

Kas plakateid saab endale trükiversioonis ka tellida või osta?

“Ma ei ole kunagi teinud neid eesmärgiga teenida raha,” tunnistab mees. “Kui kellelgi on tõesti huvi, võib alati ühendust võtta ja mõtleme midagi välja. Def Räädu poisid näiteks võtsid ühendust ja nende 15ndaks sünnipäevaks sai viis nendest tehtud plakatit välja trükitud ja fännidele laiali jagatud.”

Vaata kõiki Tomi plakateid Facebookist või Tumblrist.

Autor: Keilit Aedma
Päise foto: Kristina Aadman

comments powered by Disqus