ARVUSTUS: Fujifilm X-T10 + 16-50mm kit

Nädal tagasi laenutasin omale Photopointist Fujifilm X-T10 kaamera ja 16-50mm kit objektiivi. Fujifilm on mulle viimasel ajal järjest rohkem huvi pakkuma hakanud. Kuigi ma ei ole professionaalne fotograaf, vaid algaja fotohuviline, naudin ma oma kaastegijate fotooskusi ning selle kõrvalt üritan isegi vahel paar pilti teha. Kaamera laenutasin oma reisiks Londonisse, kus kajastasime Roberta Eineri uut kollektsiooni ja selle esitlust moenädala raames.

Toon välja mõned punktid, mis kaamera juures kas meeldisid või hoopis häirisid.

Nostalgiline hõng

Kuna mul endal on igapäevaseks kasutamiseks 1998. aasta Olympus MJU-II, siis ka teised samasuguse fiiliga kaamerad pakuvad mulle huvi, sõltumata sellest, kas nende nostalgilisus on tingitud tootmisaastast või välimusest. Kuigi Fujifilmi X seeria kaamera ei ole teab mis ajalooga, siis retro hõngu on temas küll ja sedasorti kaamera paneb sind koheselt teistmoodi mõtlema, vähemalt minul on nii. Kindlasti sobib see kaamera väga hästi hipsteritele pihku (äkki ma ise olen ka siis hipster?).

Kaamera on väga kompaktne

Kaamera kompaktsus on tänavafotograafia juures väga tähtis. Londonis oli vaja olla alati valmis ühest kohast teise liikuma ja väiksem kaamera tegi asja palju lihtsamaks. Ei pidanud muretsema, et õlg ära väsiks või kaamerat peale iga kasutamist fotokotti pakkima peaks.

Sobib nii algajale kui ka edasijõudnud fotograafile

Algaja fotohuvilise jaoks on see poolkaader hea algus ning võimaldab hästi edasi areneda, kuid sobib kasutamiseks ka pikemaks ajaks. Edasijõudnud fotograaf teab juba täpselt, kuidas see kaamera enda kasuks maksimaalselt tööle panna. Peale selle on kaamera UI ülesehitus võimalikult lihtsaks tehtud. Jõuad kiiresti hoomata, kuidas ja milliseid seadeid kasutada.

Kit objektiiv

Kui me räägime kit objektiivist, siis truehead fotograafid kindlasti ohkaksid selle peale. Mina ka. Minu jaoks oli 16-50mm kit objektiiv natuke kehva ning just oma ava pärast. f/3.5 avaga jäi minul pimedamatel aegadel valgusest puudu. See oleks aga olnud välditav, kui ma oleksin võtnud endaga kaasa 35mm f/1.4 – sellega oleks juba kõik Londoni tänavad ära vallutanud.

Ebamugav käes hoida

Kaamera peaks käes mugava olema. Paraku X-T10 tekitab kergelt ebakindlust just sellepärast, et vahel tekib tunne, et kaamera libiseb käest. Toon muidugi täiesti kohatu võrdluse, aga näiteks Canon 5D käepide on midagi, millega on väga mugav ning enesekindel ühe käega pildistada.

 Single frame režiimis ei saa fookuspunkti vahetada

Kuna soovisin, et kaamera aitaks mind jooksvalt ISO osas, siis single frame režiim tundus kõige mõistlikum. Kahjuks sattusin probleemi otsa, kui tahtsin vahetada kaamera fookuspunkti – see režiim ei toeta fookuspunkti vahetust.

Kokkuvõtteks võin öelda, et Fujifilm X-T10 on minusuguse algaja jaoks hea kaamera. Päris detailseks ülevaateks peaksin selle kaamera kas pikemaks ajaks laenama või päris endale soetama, siis saaksin kaameraga ära harjuda ning anda parema ülevaate, mis ja kuidas toimib. Nii lühikese kasutuse järel võib aga rahule jääda.

Lisan ka väikese galerii, mille Londonis selle kaameraga tegin. Enjoy!

DSCF1287 DSCF1108 DSCF1157 DSCF1081 DSCF1175 DSCF1121 DSCF1057 DSCF1208 DSCF1212 DSCF1285 DSCF1174

Autor: @ahmelnitski