Intsikurmu Festival ootab augustikuus külla

Kevad piilub juba nii kalendrist kui ka vaikselt akna vahelt. Mida rohkem päike endast märku annab, seda rohkem lähevad mõtted suvele ja soojale ilmale. Mida teha? Kuhu minna? Tahaks muusikat kuulata ja mõnusa vaibiga üritusel sõbradega hängida. Muusikafestivalid on selleks alati parim variant, aga Positivus toimub Lätis ja Flow Festival Soomes. Kas meil oma Positivust pole? On küll!

Juba mitmendat suve järjest pakivad kohalikud muusikasõbrad augustikuu esimesel nädalavahetusel telgid ja magamiskotid autosse, võtavad sõbrad kaasa ja kihutavad Lõuna-­Eesti väikelinna Põlvasse, et saada osa Instikurmu muusikafestivalist. Intsikurmu peidab ennast Põlva linna südames asuvas metsapargis ning kosutab osalejaid mitte ainult kvaliteetse muusikaga Baltikumist ja mujalt, vaid ka kauni looduse, maitsva toidu ja hea äraolemisega.

Kolmeaastase toimumisaja jooksul on külastatavus hüppeliselt kasvanud ning selle aja vältel festivali lavasid väisanud nii maailmanimed Adrey Triana, Hypnotic Brass Ensemble, Bendik, Instrumenti, meie oma muusikaline edulugu Ewert & The Two Dragons jpt.

Intsikurmu

_MG_3674 Intsikurmu

 

Vaid mõned kuud tagasi kolis festival korraks ka pealinna ning võõrustas oma fänne Intsikurmu Talifestivaliga, kus astus üles 7 artisti ning sel aastal on Intsikurmul kohe­kohe saabuval Tallinn Music Weekil täitsa oma enda showcase, kust leiab muusikalist headust nii Leedust, Taanist, Saksamaalt, Rootsist, Eestist kui ka Iisraelist. Rääkisime Intsikurmu peakorraldaja Mihkel Kübara ja muusikalise juhi Martin Ruusiga pisut juttu, et saada veidi rohkem aimu, kuidas üks kohalik edukas muusikafestival toimib ja õigupoolest alguse saab.

_MG_3417

Kuidas Intsikurmu festivali idee alguse sai? Kes on selle idee initsiaatoriks?

Intsikurmu Festival on saanud alguse Uue Ajastu Festivalist. Idee algataja on Martin Ruus, pärit Põlvast. Eesmärk oli Lõuna-­Eestisse tuua kaasaegne ja mõnus festival. Festival, mis kannab läbi inimeste, muusika ja atmosfääri uue aja väärtusi, hinnates samas Eesti kultuuri ja väärtustades muusikat.

 

Intsikurmu Intsikurmu

 

Miks pigem metsapargi festival kaugel Lõuna-­Eestis kui linnafestival Tallinnas?

Intsikurmu metsapark on imeline park. Täis looduslikku jõudu ja imelist silmailu. Intsikurmu lisab oma loodusega seda vajalikku võimsust, mis annab igale muusikale omaette värvi ja iseloomu. Samas annab võimaluse linnakärast tulla tagasi looduse rüppe, kus lisaks heale olemisele võimalik eralduda üldisest mürast ning võtta aeg koos oma lähedastega, mõelda mõtteid ja tunda tundeid, mida tavapäraselt linnaruumis ei ole võimalik tajuda. Lõuna-­Eesti oma ilus väärib Eesti parimat festivali.

 

Festival leiab sel aastal aset juba 4-ndat korda. Kui palju higi ja pisaraid on see ettevõtmine seni võtnud?

Festivali korraldamine on nii rõõm, higi kui pisarad koos. Kuid kogu see hingeline elamus ja loovuse vabadus, mis inspireerib nii kuulajaid, korraldajaid, kui loojaid endid on kõike seda väärt.

 

Intsikurmu

 

Mis on ühe muusikafestivali korraldamise juures kõige keerulisem?

Aeg ja materiaalsed väljakutsed. Kõiki häid ideid lihtsalt ei jõua korraga teostada ning nii mõnegi hea idee lükkab tulevikku materiaalsete vahendite võimalus.

 

Intsikurmu Intsikurmu Intsikurmu

 

Millised on olnud kõige helgemad momendid, kõige meeldejäävamad kontserdid ja üllatuslikumad situatsioonid kõigi nende kolme aasta jooksul?

Kõige helgemad momendid on ikkagi hea sõna ja publiku säravad silmad. Vähetähtis ei ole ka muusikute rõõm ja kaasaelamine festivali õnnestumisele. Igal aastal on olnud omamoodi erilised ning igas aastas on olnud oma muusikaline pärl ning lugu, mis jutustab ja puudutab inimesi. Chalice, Kristjan Randalu ja Vaiko Eplik, Andreya Triana, Hypnotic Brass Ensemble.

 

Intsikurmu Intsikurmu

 

Jaanuaris rõõmustasite festivalipublikut ka Tallinnas toimunud Talvefestivaliga. Millised on muljed ning kas kalendrisse võib juba ka iga aastaaja peale Intsikurmu märkida?

Talvefestival tuli, et jääda. Esimesel aastal proovitud ja see oli suurepärane kogemus. Festival laiendab oma tegevusi igal aastal. Lisaks Talvefestivalile oleme ka Tallinn Music Week’il ning igal aastal teeme midagi sellist, mida varem ei ole tehtud. Intsikurmu festivali eesmärk on olla Eesti muusika heas mõttes vedur, millele igal aastal lisandub vaguneid.

_MG_3761

Mida olete kolme aastaga kõige rohkem õppinud?

Maailm on täis imelisi inimesi, imelist muusikat, suurepäraseid kunstnikke ja vapustavalt vahvaid ettevõtteid, toetajaid ja koostööpartnereid.

 

Intsikurmu Intsikurmu Intsikurmu

Intsikurmu

Mida võib selleaastane festivalikülastaja Intsikurmult oodata? Milline on festivali visioon järgmiseks kolmeks, viieks, kümneks aastaks?

Palju head muusikat, üllatusi metsapargi erinevates soppides, kunsti, filmi, head sööki-­jooki, mõnusaid paigakesi nii mõtlemiseks, tantsimiseks kui lastele rõõmustamiseks. Eripalgelisi esinejaid nii meilt kui mujalt. Eesmärgiks on pakkuda igal aastal midagi sellist, mida varem ei ole Eestis tehtud ning muusikaliselt võimalikult laia ampluaad erinevatest muusikastiilidest.

Intsikurmu ootab muusika­ ja festivalifänne Põlvasse 5­-6. augustil.

2016. aasta festivali artistide hulgast võib leida järgmised artistid:

Marten Kuningas ja Miljardid (EST)
Erki Pärnoja: Himmelbjerget (EST)
MOONCAKE New Symphonic Music Orchestra (RUS)
Lexsoul Dancemachine (EST)
BOKKA (POL)
I Wear* Experiment (EST)
Argo Vals Band (EST)
The Sound Poets (LAT)
Reket (EST)
Mick Pedaja (EST)
Me and My Drummer (GER)
Zebra Island (EST)
Ouu (EST)

Mine osta pilet juba täna Piletilevist!

Hoia Instikurmu tegemistele silma peal siin:

Instikurmu koduleht
Instikurmu Facebook

 

Autor: Anneliis Kits
Fotod: Felix Laasme ja Riina Varol

Täägid: