Homne maailma hiphopmuusika täna – Skepta uus album “Konnichiwa”

Oleme viimasel ajal palju rääkinud, et UK räpp tõuseb  ja ta tõuseb suurelt. Selle eest on suurel määral vastutav just seesama Londoni MC – Skepta. Tema uus album on värskelt väljas ja it’s gon’ be big!

 

skepta

 

Skepta ei ole mingi noor räppar. Kõnealune album on juba tema neljas plaat. Ta ei ole mingi uus kutt, kes oma värkusega maailma üle võtma on asunud. Ei. Kaugel sellest. Skepta on tänaseks juba 33-aastane ja oma nime üles ehitanud üle 10 aasta. Sellise aja jooksul jõuab igasuguseid asju juhtuda. Jõuad tekkida ja tõusta, jõuad ära vajuda ja jõuad uuesti tõusta. Skepta on minu jaoks UK räpi Genka. Koguaeg oma asja ajanud ja jõuga.

Selle aja jooksul on ta vist küll jõudnud kõike teha.

 

 

Näiteks mõrvanud hunniku feat‘e.

 

 

Ja teinud true-kooli ja vana head meinstriimi.

 

 

Olgu varasemaga, kuidas on, täna keerab mees oma karjääris uue lehekülje, planeedid on Skepta jaoks joondunud ja maailm on UK grime‘i ühe legendi jaoks rohkem avatud kui kunagi varem. Miks nüüd? Meil siin Eestis tundub, nagu see UK asi oleks koos dubstep‘iga juba korra üle käinud. Kõik tahtsid vahepeal grime‘i teha. Loomulikult, sest me elame Londonile võrdlemisi lähedal. Maailma vallutanud dubstep on nüüdseks surnud (nagu UK mehed ütlevad), aga tundub, et grime ise on just USA-sse jõudmas. Teame ju, et sellest tuules lehvivast UK saundi populariseerimise (ja sellega kaasalendamise) võimalusest on väga kõvasti kinni haaranud näiteks Drake. Nagu ikka selliste asjadega, kui USA ütleb, et midagi on nüüd kõva, siis nii on. Päris suur osa maailmast tutvub UK skenega esimest korda. Kõik suured brändid ja suurimad hiphop-teemalised meediaväljaanded räägivad järsku grime‘i keeles ja täiesti märkamatult tiksub kogu maailm grime‘i rütmis – riided ja mood, disain, väljendid, kõne.

 

 

Loomulikult ei saa alahinnata fakti, et Skepta on uue albumiga asja väga suurelt ette võtnud. See plaat ei ole enam mõeldud ainult Lõuna-Londoni tänavanoortele. MC on väga selgelt energia suunanud kohta, kus viimaste aastate suuremad edulood skenes alguse on saanud – Jaapan. Kogu streetwear fashion plahvatab sealkandis ja Skepta uus album räägib kõige kõvemini just Jaapaniga, kus löövad laineid näiteks Pharrell ja adidas, Tyler The Creator ja Golf Wang, Supreme. Skepta tahab sellesse seltskonda. Seda teooriat toetab albumi nimi “Konnichiwa” ja see, et albumi esma-esma-ESMAesitlus toimus eile just nimelt Tokyos. Boom!

 

 

Album on full-on grime kokku 12 träkiga. Kaasa teevad näiteks Pharrell (dooh!), ASAP Nast (“Ladies Hit Ground”), Wiley (“Corn On The Curb”) jpt. Lugudest leiame plaadilt viimaste aastate suurimad grime‘i hitid nagu “That’s Not Me” ja suurim UK bänger eelmisest aastast “Shutdown”. Kogu ketas täies mahus striimitav Apple Musicus.

 

Tekst: Rainer Olbri

Täägid: