“Pohh see päike!” ehk selle suve kuumimad videomängud!

Ma istun praegu kontoris, mis on täpselt päikese poole. Rõvedalt palav on. See on ilmselge märk sellest, et suvi on põhimõtteliselt kohal ja kõik tubased tegevused hakkavad järk-järgult tahaplaanile jääma, sest inimesed kolivad õue. Kahjuks või õnneks pole see Eesti suvi aga kunagi teab mis stabiilne olnud, seega ma olen enam kui kindel, et loetletud ägedate videomängude mängimiseks leidub ohtralt võimalusi. Ja no liiga palju päikest pole ka kõige parem, mis te ikka nahka punaseks kõrvetate, minge parem tuppa mängima! Järgnevalt mõned suuremad ja tähtsamad nimed, mis kohe-kohe väljas või siis just äsja saabunud on!

 

 

Uncharted 4: A Thief’s End

Uut Unchartedi osa ootasin ma niivõrd palju, et kirjutasin sellest märtsis lausa eraldi. Tundub, et ma polnud ainuke, kes sellele ägedale seiklusele kannatamatult käsi juba külge tahtis panna, sest alles üsna hiljuti leidis aset üpriski eriskummaline situatsioon – terve hunnik mänguplaate sattusid kaubaveo ajal varaste saagiks ning me ei räägi siin väikestest numbritest, sest väidetavalt oli see arv lausa viiekohaline! No peab see alles mäng olema! Praeguseks hetkeks on Uncharted 4 juba väljas ja võib öelda, et ootustele vastatakse ning neid ka ületatakse. Mitmekordselt!

Soovituslikud omadused: Seiklusjanu. Mängu edenedes muutuvad tasemed aina avatumaks ning nendesse on ära peidetud pisut kogutavaid esemeid ja lisainfot, mis lisab mängu loole pisut tausta.

 

 

DOOM

Kui sa olid 90ndatel juba mõtlemisvõimeline inimene, on üsna suur tõenäosus, et ühel või teisel hetkel mängisid sa ka arvuti peal Doomi. Oli (ja on siiani) ju tegu mänguga, mis rajas koos Wolfensteiniga tee tänapäevastele first person shooteritele ning ainuüksi selle tõttu on see vimdeomängumaastikul legendi staatuse ära teeninud. Mulle isiklikult ei meeldinud ja selle uue suhtes olin ka ikka jõhkralt skeptiline. Aga siis tuli uus DOOM välja, ma mängisin ning tegin konkreetse 180 kraadise pöörde. Armusin, noh. Selline mõnus, pealtnäha rumal, aga pinna all tark andmine käib kogu aeg, deemonitele saab pumppüssiga molli anda ja verd lendab. Hea mäng, mida peale stressirohket tööpäeva kodus õhtul proovida ja närve rahustada.

Soovituslikud omadused: Tugevad närvid. Ekraan on kohati nii punane, et midagi muud sealt läbi ei paista. Kui arsti juures juba vereproovi andmine üle jõu käib, siis vist DOOM väga ei sobi.

 

 

Overwatch

Blizzard on aastate jooksul teinud hästi palju erinevaid asju, ent senimaani on kõik enam-vähem edukad ja populaarsed olnud – Starcraft, World of Warcraft, Diablo, nüüd uuemal ajal ka Heroes of the Storm ja Hearthstone. Eriliseks teeb asja siinkohal veel fakt, et kõik need mängud on erineva žanri esindajad. Senimaani polnud kompanii tulistamismängudega kätt eriti proovinud, aga vahepeal toimunud beetad kinnitasid, et need arendajad oskavad asja! Overwatch on mitmikmängupõhine tiimidevaheline tulistamine internetis, aga vahel ei olegi muud vaja.

Soovituslikud omadused: Lõbusate asjade nautimine. Overwatch pulbitseb iseloomust ja värvidest. Kui must masendus on pidev enesetunne, siis ei pruugi peale minna. Aga mine tea, äkki peksab halva tuju ka välja.

 

 

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan

Ninjakilpkonnade mäng tuleb välja samal päeval, mis ka Overwatch, seega läheb rebimiseks! Eks kõik oleneb sellest, et kumb tähtsam on – kas kõrgekvaliteediline tulistamine koos sõpradega… või kõrgekvaliteedina kaklemine koos sõpradega. Mõlemat muidugi läbi interneti. Kilpkonnade mängu eest vastutab PlatinumGames, kes on aastate jooksul valmis vorpinud sellised adrenaliinist immitsevad märuliseiklused, nagu Bayonetta, Vanquish, Metal Gear Rising: Revengeance ja ka eelmise aasta nostalgiapomm Transformers: Devastation. Viimase populaarsuse valguses pole vast üllatav, et teine armastatud multifilm kohe videomänguks otsa tehakse.

Soovitatav omadus: Nunchukid padja all, lemmiktoiduks pitsa. Kui oled ninja päris elus, oskad olla ninja ka videomängus!

 

 

Dangerous Golf

See on golfimäng. Okei, oota, oota! Kuula mind ära! Unusta Tiger Woods või Rory kesiganesnüüd tema asemel on. Siin ei ole hinge kinni hoidmist ja ebaõnnestumise korral kepi põõsasse viskamist. See golf on hullumeelne ning sinu ainus eesmärk on tekitada kaost ning esile manada korralikku hävingut! Endised Burnout seeria tegijad (ja kui sa praegu ütled, et sa ei tea, mis on Burnout, siis mine ja mängi kohe Burnout Paradise’i, sest see on läbi aegade kõige vingem ja parem automäng EALES) otsustasid, et nüüd on aeg minigolf tuppa kolida ja mööbel pallidega korralikult segi peksta.

Soovituslikud omadused: Tahe näha maailma põlemas. Ei pea golfi armastama, in fact, seda võib isegi vihata.

 

 

Mirror’s Edge Catalyst

Esimene Mirror’s Edge oli, parema väljendi puudumisel, nagu sõõm puhast õhku. Võibolla polnud see tänavasaaste kõrghoonete katusteni veel jõudnud ning just seetõttu saime nende peal ringi joosta ja hüpata. Nagu üks õige parkuurija kunagi! Mäng sai populaarseks ning teatava kultustaatuse, sest üsna kiirelt hakati järge nõudma. Vahepeal on kulunud küll peaaegu 8 aastat (!), aga unistused on lõpuks reaalsuseks saamas! Uus osa peaks meile pakkuma avatumat maailma, mis tähendab seda, et igaüks saab ise valida, millise katuse peal ta esimesena joosta tahab.

Soovituslikud omadused: Kõrgusekartuse puudumine.

 

 

No Man’s Sky

Veel üks mäng, mis tundub niivõrd tuus, et oleme sellest varem kirjutanud. No Man’s Sky näitab mängijale universumit, ütleb, et „Mine!“ ja siis laseb käest lahti. Kõlab uskumatult, aga võta näpust – nii see on! Hingematvalt ilusa visuaaliga kosmoseseiklus tundub olevat üks nendest teostest, mis muudavad meie arusaama videomängudest.

Soovituslikud omadused: Tahtmine väiksena astronaudiks saada.

∗ ∗ ∗

Okei, tervet suve vast ei täida ning see ongi hea, aga need vihmased ilmad (ja ehk ka mõned päikselised, kus lihtsalt ei jaksa ennast õue vedada) peaksid sisustatud saama. Ja ärge mingeid halbu mänge mängige, eks.

Artikli autor:
Sten Kohlmann Twitter
Instagram @theriddimone