Intervjuu: Põhjamaade Hirm räägib pikemalt projektist nimega 12 EEK MONKEY

Eesti hiphopi Olümpiamängud Elvas on selleks aastaks ühele poole saanud. Nägime tugevamaid ja nõrgemaid esinemisi, aga kümnevõistluse kuldmedal läheb Põhjamaade Hirmu ja Genka ühisprojekti 12 EEK MONKEY esmaetteastele. Aastaid (mitte sihilikult) saladuses hoitud projekti tutvustati esimest korda avalikkusele. Sellega seoses kiire usutlus pundi ühe ninamehega, kes liigutas Eesti hiphopis mägesid juba siis, kui sina alles… (lisa siia ise midagi naljakat).

 

Tsau mees, kuidas läheb?

Hetkel kõik on ok, ei kurda.

 

Millega tegeled üldse igapäevaselt?

Üritan olme ja muu tilu-lilu kõrvalt oma illustratsioonide ja nendega seonduvaga tegeleda ja neist erinevaid asju tekitada: tuumapeade trükk, pildid, muss ja muu selline. Sõbrad, natuke trenni ja remonti ka tiba.

 

pheriskoop

 

Kas oled sellel aastal muusikaga tõsisemalt ka tegelenud? Saan aru, et järjekordne projekt nimega 12 EEK MONKEY on in the making?

12EEKiga olemegi ainult käesoleval aastal tegelenud. Sisuliselt oleme kõik varem lindistatu (6 aasta tagusest ajast) uuesti salvestanud ja natuke ka biite vahetanud. Ma isiklikult olen paljusid oma varem valminud tekste oluliselt uuendanud ja endale meelepärasemaks saanud. Ehk jah, asi on töös ja põhirõhk just 2016. aastale jäänud.

 

Minu jaoks oled sa üldse Eestis üks juhtivaid “projektiräppareid” – maandusid Põhjamaadena, aga edasi tulid üliedukad Kuuluud, DVPH ja nüüd 12EEK. Oled ise mõelnud selliselt? Millest see tulla võib?

Ha. Hea tähistus! 🙂

Ma ei ole seda otseselt nii plaaninud, see on kuidagi omasoodu nii liikunud, et erinevate tüüpidega erinevad projektid üksikutest lugudest koorunud. Teatud mõttes on asi kindlasti vahelduse otsimises ja erinevate tüüpide käekirja enda omaga kokku sulatamises. Ja kindlasti ka selles, et kui midagi alustada, siis on hea see ka ära lõpetada.

 


Ja nagu näha, siis KLD ja DVPH on projektid biidimeestega, aga nüüd siis projekt MC-ga. Kui sellega ühele poole saame, pean ühe asja veel mõne MC-ga tegema ja siis saab võrrelda, kumb koostöövorm rohkem sobib. Ja tõe huvides mainiks seda ka, et ei välista lähitulevikus sooloasja tegemist.

 

Mis see 12 EEK MONKEY täpsemalt on? Ammu kuulsin, et projekt sai alguse vist 100+ aastat tagasi kuskil poes, kus müüdi ahvi 12 krooni eest?

Põhimõtteliselt on sul õigus. Ma neid aastaid väga meeles ei hoia, aga sisuliselt siis, kui mu esimene album oli ilmunud ja Tartus Illusioonis (Möls kutsus) Genkaga esinemas käisime. Ja tagasiteel Tallinna Genka soovitas ühest poole maa peal asuvast toitlustusasutusest läbi käia. Seal nad siis turustasidki seda 12 EEK-i maksvat ahvi. Kõik ilusti pakendatud ja toredas majoneesikastmes.  Rohkem hetkel avaldada ei saa. Peab juristidega ja konsiiliumiga enne konsulteerima.

 

Ja nüüd on plaat valmis? Millal see välja tuleb? Kelle biidid? Millal ja kus esimesi asju kuulda saab?

Valminuks plaati ei saa lugeda. Mõned asjad veel ikka puudu ja tööd vaja veel teha selle hulluse üldmiljöö kokku sobitamisel. Avaldamine on kindlasti seoses kõige eelnevaga. Ehk et ma saaks siis vastata konkreetsemalt, kui oleme oma töö ära teinud. Taustade autoriteks on väga palju erinevaid inimesi. Mõned asjad oleme saanud ca 8 aastat tagasi ja võib-olla mõned ei olegi enam sellise žanriga seotud, aga autorid on: Priidas, EIB, Lauri Täht, DEW8, Otto Suits. Materjali saab tõenäoliselt  kuulata võimalikel tulevikulaividel. Rohkem ei oska öelda.

 

Praegu lokkab Eestis mingi ootamatu tilu-lilu-otse-kurgust-alla räpp. Kuna teie puhul ei ole tegemist väga kergesti allaneelatava muusikaga, siis eeldan, et sõnum on suunatud natuke intelligentsemale publikule. Mis te tahate selle projektiga neile öelda?

Põhimõtteliselt on sul õigus, kergesti seeditav see materjal pole ka mulle endale. Samas on see taotluslikult mitmetahuline ja paari lausega ei oleks seda mõtet proovida lahti seletada. Jätaks sellele küsimusele vastamata ja laseks sul ja kuulajatel omad otsused teha, kui asi väljas ja kättesaadav.

 

Mis MONKEY eesmärk on? On see jätkuv projekt? Rind on rahet täis ja jätate muud asjad kõrvale ja keskendute monkey-music‘ule?

Projekti edasisest käekäigust võiks rääkida peale selle käesoleva albumi valmimist. Vaataks samm sammu haaval, kuidas ja mis täpselt saama hakkab. Hetkel mingit viieaastaku plaani ei ole koostanud ja asi on kulgenud väga orgaaniliselt. Ja eks ta nii ka edasisega saab olema. Ja muidugi tuleb ära mainida, et asi on lindistatud BLACKLIST stuudios, su eelmise kodu lähistel.

 

Aga mis muus osas toimub? Mis PH ja DVPH ja miks mitte ka Kuuluud plaanivad järgmiste aastate jooksul?

Nende projektidega on hetkel rahulik. Ma selline üks-projekt-korraga tüüpi inimene pigem. Olen proovinud paralleelselt erinevaid asju teha, aga ei tundu toimivat. Seega vaatab tasakesi selle 12EEK asja koorumise ära ja siis saab edasi kristallkuuli vaadata.

 

 

Mis sa arvad, mis selle aja jooksul kodumaises hiphopis juhtub? Jälgid sa üldse eestikeelseid räppareid ja nende reliise? Hoiad kellelegi pöialt, ei salli kedagi absoluutselt?

Kuigi ma jälgin Eesti asju alati erilise huviga, siis tunnistan, et olen muutunud mugavaks ja ootan, et asjad mulle ise sülle kukuks. Hetkel väga palju sülle pole kukkunud, v.a Youtube’i vahendusel. Seega ei saa öelda, et väga hästi kursis olen. Aga pigem jälgin ja olen huvitatud.

Mis puudutab muusikat, mida ei salli, siis seda on ka kindlasti. Seda on alati olnud ja see jääb olema ka. Aga eks ma leian nende väljatoomiseks oma koha ja aja, kui see vajadus tekib. Hetkel las ta jääb.

 

Sa oled alati lüüriliselt põnev olnud ja su oskused ei ole aastatega nõrgenenud. Mis on sinu soovitus KÕIKIDELE räpparitele, kes praegu Eestis tegutsevad?

Tänan. Ma olen alati soovitanud sama valdkonna inimestel (noorematel ja algajatel) raamatuid lugeda või ükskõik mis materjali, rikastamaks oma keelekasutust või laiendamaks infovälja. Ja hea mõte on proovida tekste kirjutada nii, et uus tekst ei kopeeriks eelmist. Lisaks ma isiklikult olen enda puhul tähele pannud, et esimesi pähe/paberile tekkinud riime ma loos ei kasuta.

 

Naljafakt: Tegime 15+ aastat tagasi Sim Karese biidile koos loo “Meid Ei Peata”. Sul on see mp3 alles vä?

Mul ei ole seda lugu kahjuks või õnneks. Mul nende vanemate asjadega üldse selline üsna nulltolerantsi poliitika. Mul neid väga raske kuulata ja veel keerulisem oleks teistele jagada. Aga huvitav jah, et tegime. 15 aastat tagasi. Jeebus.

Mhm, mul on alles.

 

Põhjamaade illustratsiooniteemaliste toodetega tutvu kodulehel pheriskoop.eu
Põhjamaade Hirm Facebookis
Põhjamaade Hirm Instagramis
DVPH Soundcloud