Intervjuu: Arop “Minu saavutused hiphopis on alles ees!”

Eesti on väike riik. Samamoodi on väike ka Eesti räpp. Tundub, et selle 20+ aasta jooksul, mis kodumaises keeles riime trummide peale laotud on, oleks nagu kõik nähtud ja tehtud. Kuidas on võimalik veel midagi teha? Must Q, Toe Tag, A-rühm, RLV Massive jnejne. Kõik võimalused suur olla oleks nagu juba kasutatud.  Suur Papa alias Arop on viimaste aastate jooksul Eesti räpis kõik standardid ja arusaamad segamini peksnud ning raiunud endale raja sealt, kus seda varem tehtud ei ole.

 

Me sinuga vestlesime pikemalt sarnases formaadis mitu aastat tagasi Piradose “Face 2 Face” ürituse videoflaieris. Kuidas vahepeal läinud on?

F2F oli kaua aega tagasi ja klišee vastusena ütlen ikka, et ülesmäge. Küll võitlesin ka tumedamal ajal uute challenge‘ite otsimisega, sest vahel oli tunne, et annan alla. Nüüd enam mitte.

 

Viimased paar aastat on olnud sinu jaoks hell of a ride. Hiphop.ee Aastahääletuse auhinnad, Abrahami ja Tommyboyga tülitsemine, trammitee peal räppimine, Kultuuritolmu juhtum, mootorratta õnnetus, see lõugaandmine live‘l, üks album, üks mixtape, esinemine Eesti Laulul ja loomulikult roll filmis “Nullpunkt”. Kas mõni teine räppar Eestis oleks võimeline sama kiirelt samu asju saavutama või tunned, et sulle pole vastast?

Saavutatud on palju, aga mis mastaabis? Kõik on perspektiivi küsimus. Mina tunnen, et pole midagi teinud veel, see oli alles kadalipp, mis viis mind läbi rüseluse teatud tasemeni ja andis mulle enesekindluse, aga tunnen, et saavutused, milleks seni treenisin, on alles ees. Iga artist suudaks seda, mida mina, selles just point ongi, ma olen tavaline mees, aga ma usun endasse ja tean enda piire. Igaüks saaks oma karjääri ja eluvaliku tehtud ja elatud, kui nad teeks rohkem ja räägiks vähem. Ma ei tunne kõiki nii isiklikult, et ütleks, et vastaseid pole. Kõik on vastased, aga kui see köögikõvatamine vaibub, ei saa keegi peakokaks. Ma serveerin neid.

 

arop

 

Ütle nüüd päris ausalt, mitu kuradi live‘i sa 2014. ja 2015. aastal kokku andsid? Nagu päriselt. Oled arvutanud? Ja kui palju plekki sellise hooga on võimalik Eestis kokku ajada? Noh, algajatele MC’dele väike kont hambusse motivatsiooniks või nii.

Ma olen organiseeritud ja panen kõik summad, ülesastumised ja muud tasud raamatusse kirja. 2014-2015 live‘e olen teinud umbes täpselt 150. Kui palju ma teeninud olen, seda ma ei saa öelda, aga arvestada võib sellega, et ma olen terve elu suhteliselt vaene olnud ja, kui suurem raha antakse korraga kätte, ei oskagi seda väga hoida. Teenid rohkem, kulutad rohkem, nii on, ülejäänud investeerin ettevõtetesse ja huvidesse, mis võiks tulevikus ära toita.

 

Sa oled üks nendest vähestest kuttidest Eesti hiphopis, kes on otsustanud päevatöö ja tuleviku kindlustamisega mitte tegeleda. Tundub, et elad nagu hetkes. Kas sa ei karda, mis sinust 20 aasta pärast saab? Mul on plaan olemas, et kui elus kõik pekki läheb, astun sõjakooli Tartus. Mis su gameplan on, kui see muusika ja showbusiness‘i asi hääbub?

See on pigem sinu isiklik mulje minust, mitte fakt. Ma investeerin oma teenitud tulud ja reinvesteerin need uuesti äridesse, mis tulevikus loodetavasti akumuleeruvad ja hakkavad passiivset tulu teenima. Ma olen ärimees rohkem kui räppar. Artist olen veel rohkem. Ma mõtlen alati aastate kaupa ette ja harjutan situatsioonid enda peas läbi. Tean, kuidas käituda, kui juhtub halvim ja millegipärast ei taha ma enam muusikat luua, aga seni peale minu tühiseid kahte albumit tean, et Aropi muusikakarjäär on alles lapsekingades.

 

SUURAROP_HMLT-00011

 

Räägime lähitulevikust – uus album, uus esinejanimi, uus keel. From Suur Papa to Arop – mis Nutella pähkel sellega täpsemalt on? Vahetasid nime, et juurtele truuks jääda, aga vahetasid keelt, et juurtest kaugemale ulatuda? Oled nimetanud põhjuseks nö konkurentide (teiste kohalike räpparite) mugavustsoonist välja ajamise ja hiphopi arendamise. Seda Papat, keda mina teadsin, küll sellised asjad ei koti. Mis päriselt keiss on? Tahad välismaa artistidega feat‘e tegema hakata? Mingi suurem plaadifirma diil tulemas?

Hiphopi arengust mitte välja tegemine – see on samuti sinu mulje minust. Minu terve elu missioon seni on kõik Eesti räpparid toolidelt püsti ajada ja seda kultuuriväärangut meil siin kodumaal arendada. Wtf te siis arvasite, et ma ülbitsen niisama kõigi riimikirjutajatega, kes enne mind oma 15 minutit kuulsust said? Ma ütlesin kord, et küll üks hetk tulevikus te veel mõistate, mis minu kohalolek muutis, mitu ust ma avasin. Minu legacy on tõsta taset ja kvaliteeti muusikas ja kultuuris, mida ma armastan ja näidata, et hingelt vaba olla on eesmärk, mitte unistus. Hiphop! Ükskõik, mida sa köögis poistega arutad. Nime muutus on ainult õige, ma tahan, et kõik mind mõistaksid, mitte ainult naabripoisid, vaid terve fucking maailm. Igav hakkas. Elu peab põnev olema. Challenge!

 

Mis plaan sul selle ingliskeelse räppimisega üldse suuremas plaanis on? Hetkel vist teeb seda Eestis edukalt ainult üks artist ja see asi läks käima tänu paarile väga heale kontaktile ja mulle ei tundu, et kodumaa hiphop talle ootamatult suurt armastust näitaks. Sa ei karda distantseeruda oma praegusest kuulajaskonnast?

Sel hetkel, kui ma annan välja oma esimese loo inglise keeles, muutub minu mänguväljak lokaalsest globaalseks. Kogu muutus. Ma usun, et mul on võimalus end rohkem avada kui money-cars-rap. Võimalus, et keegi märkab, on suur, aga võimalus, et keegi plaadifirma sign‘ib on väike. Feat’ide eest mina maksma ei hakka kunagi. Fuck it. Fännide eest samuti mitte. Nende valik, kas mind jälgida või mitte. Teen, sest tahan, a mis sinu vabandus on? Selline see elu juba on – kes ei riski, see Anuga šampust ei joo!

 

Laval lugude vahele hakkad rääkima eesti keeles või paned vana hea “Put yo muthafuckin hands in the aaair?” ka?

Eestis räägin ikka emakeelt. Välismaal räägin vahel ikka emakeelt, et pätt oleks.

 

SUURAROP_HMLT-00034

 

Kes või mis sinu uue ingliskeelse albumi kinni maksab ja välja annab? Läksid mingil põhjusel Legendaarsest eraldi. Mis seal juhtus üldse? Kas Genka on uue albumiga kuidagi seotud või on see üldse sinu soolo ristiretk, mille eest võtad kogu glory ise?

Uue albumi maksan ise kinni. Nagu ka “NMK” mixtape‘i maksin. Ma teen alati soolo. Minul ja Genksil on koguaeg chill olnud, vastastikune austus on selle nimi. Midagi ei juhtunud, puhas äri. Ma olen aus. Plaadifirma on keha, mille eest raha küsida. Mul on pea, sellepärast arvan, et keha peaks enda oma olema. Na miin?

 

Kas see Lege keiss on seotud kuidagi ka sellega, et sa 2015. aaastal Eesti Hiphop Festivalil ei esinenud? Mäletan, et korraldajad olid jumala nördinud. Või oli see üldse mingi eraldi statement mingil muul teemal?

Ma ei esinenud EHHFil, sest ma ei tahtnud. Tunne polnud õige. See oli ajendatud ülemängimisest. Ma ei tahtnud rahvale esitada minu jaoks juba iganenud riime. Mingit biifi meil ei olnud korraldajate ega Genksiga sätitud. All good.

 

Sinust on alati õhkunud sellist “konkurents on edasiviiv jõud” fiili. Eestis üldse MC-del tundub keeruline uhkust alla neelata, et koos midagi eepilist korda saata. Samas välismaal on kõik ammu aru saanud, et koostööga nendele  skaiplussidele kott pähe tõmmataksegi. Kanye aitas oma follower‘ite ja haibi abiga Mos Def’il sõna levitada. Drake ja Future tegid koos mixtape‘i, et mõlemad oma järgmistele sooloprojektidele hoog sisse lükata. Kas sulle ei tundu, et see konkurentsi jutt ja “east sidewest side” hiphopis on oma aja ära elanud?

Put up or shut up. Konkurents on kiviajast mehi tegudele ajanud. Tahtsid süüa, pidid tapma. Tahtsid sooja, pidid tuld tegema, tahtsid keppida, pidid libu juukseidpidi koopase tirima. Kes ainult tahtis, sai kondid, söe ja alimendid! Piltlikult. Mina ei taha, ma teen! Ma töötan nagu igavene teine, et olla esimene. Konkurents ei ole biif. Loomeinimesed on loomult tundlikud, et tekiks biif. Selles pole midagi halba, et aeg-ajalt natukene võistelda. Mul ajab see vere käima näiteks.

 

SUURAROP_HMLT-00059

 

Genka ja sinu loo “Kõik” remix on ju ka selle elavaks tõestuseks. Ükskõik, kui siirad või mitte siirad selle koostöö ajendid olid, see ju töötas. Või kas sulle tundub, et träkk oli ise juba nii vittus kõva, et mitte mingit vahet poleks olnud, kes kaasas on või kes maha jääb?

“Kõik” oli statement. See oligi “We against the world!” statement. Konkurents ühes loos esitajate vahel kõige ehedamal moel. Mõnusalt eneseirooniline ja julge. Siiani üks lahedamaid koostöid Eestis. Aga ega me bänd ei ole. Ükski korraldaja Eestis ei suudaks seda kinni maksta. Suured egod, suured soovid.

 

Kas sa oled hiphopi inimene? Sellesmõttes, et oled täiega tuupinud Wikipeediast ajalugu ja sulle läheb ilgelt korda, mida see kultuur on kunagi mingite inimeste jaoks kuskil kauges minevikus teinud ja sulle tundub, et ilma breiktantsu ja beatbox‘ita ei toimuks maailmas midagi? Et on traditsioonid ja reeglid, mida rikkudes oled fake? Või me oleme ikkagi nii öelda oma aja lapsed, kus hiphop on muusika, hea tuju, mõtete väljendamine ja kunst ja igaüks võib seda teha täpselt nii nagu ise heaks arvab?

See on hea küsimus, vist parim. Ma tean ajalugu, olen seda süviti uurinud. Loomulikult on oluline teada, mida sa follow‘id. See oleks fake, kui sa räpiks, et naisi saada või raha või kuulsust. Struggle on see kunst, mida me viljeleme. Aga ausalt, mulle ei sümpatiseeri old skool enne Sugarhilli. Liiga lihtne mu kõrvale. Ma otsin oma muusikapaletis hinge, tehnikat ja emotsiooni. Nii-et tõlgenda, kuidas tahad. Keegi võiks mulle öelda, et ma pole siis räppar. Luuki saaks selle eest.

 

SUURAROP_HMLT-00021

 

Mida sa üldse räppmuusikas hindad? Või räpparis kui artistis?

Artistis hindan ma vahetut kogemust teda kuulates. Seda emotsiooni, mis tekib ilma küsimuseta, et “Miks?” Na miin? See real factor ja x factor, mis tekitab tunde nagu sina tunneks teda. Skill on pinnapealne. Ma olen kuulnud ja näinud igasuguseid juutuubi staare, kel on tõsine skill sõnade juggling‘us, aga terve lugu ja fiiling on nii fucking wack, et sa saad aru, et selleks 1 hit wonder’iks ta ka jääb. Aus peab olema ja hing peab sees olema lool. Kirg. Muidu oled lihtsalt räppar, mitte hea räppar. Igaüks oskab räppida ja riime teha, aga kirjuta ref valmis ja tee räpist lugu, seda juba igaüks ei oska, nagu ütles Dr.Dre.

Kas Eestis on mõni selline, kellel need asjad olemas on? Kas sinul endal on?

Tahaks uskuda, et mul on ja usun, et on. Iseasi, kas ma esitlen seda õigesti. Mõnikord on lost in translation efekt. Välimus ja olek muudab skill‘id ja muusika teisejärguliseks.

Mis sa arvad, mis Eesti hiphopist saab lähima 5 aasta jooksul? Kes tuleb, kes kaob? Kes on 2021. aasta Hiphop Festivali peaesineja laupäeva õhtul?

Eesti hiphop 5 aasta pärast on sama nagu siis, kui mõisnik suri ja pärisorjus kadus. Köögid ja smokespot‘id kubisevad ikka prussakatest, kes arvavad, et nad on hood ja hiphop läheb rohkem conciuous‘imaks, hingeelu on tähtsam ja moraalsed väärtused pannakse kahtluse alla ja see juhtub ka ülejäänud maailmas.

Mida teeb Arop 2021. aastal?

Arop on THE REAL RAP SUPERSTAR!


Fotod: Felix Laasme / Hooligan Hamlet
Arop Facebookis: facebook.com/SuurPapa
Arop Instagramis: instagram.com/a.r.o.p

Täägid: