MängudeÖÖ: Unusta eelarvamused ja veeda terve öö videomängude seltsis!

Juba sel nädalavahetusel korraldab ainus kodumaine videomängudele pühendatud portaal Level1 hommikutundideni kestva peo, MängudeÖÖ, kust leiab põnevust nii professionaal kui ka alles esimest korda ürituse ukse vahelt sisse piiluv uudishimutseja. Mis asi see Level1 üldse on ja mida MängudeÖÖl üldse tehakse, rääkis meile portaali üks asutajaid, Andri Allas.

 

Räägi nüüd võhikule, mis see Level1 endast kujutab?

Level1 on videomängudele pühendatud eestikeelne portaal, mille peamine eesmärk on kajastada eesti keeles mujal maailmas toimuvat ja samas proovime aeg-ajalt läheneda videomängudele akadeemilisemalt, kui seda harjumuspäraselt tehakse ehk proovime analüüsida mängude olemust. Üks meie suurimaid eesmärke on tegelikult Eestis koondada asjast huvi tundvaid inimesi: mõtlema-suhtlema-kooskäima-mängima.

level1-4451

Aga mis MängudeÖÖ’l toimub?

Tegemist on öösel toimuva videomängupeoga, mis on alati toimunud kinodes. Alustasime kinost Sõprus ühe saaliga, vahepeal käisime Coca-Cola Plazas ja nüüd oleme Solarise Apollo kinos, kus meie päralt on viis kinosaali.

Kõige lihtsam näide on, et FIFA võistlus toimub ühe suure kinoekraani peal ja viie väiksema telekaekraani peal. Võistlus käib siis kõigi nende ekraanide peal ja finaal suurel ekraanil. FIFAs on veel eriline see, et kohale on kutsutud õiged jalgpallikommentaatorid, kes kommenteerivad suurel ekraanil toimuvat virtuaalset jalgpallimängu nagu see oleks päris.

“Kohale on kutsutud õiged jalgpallikommentaatorid, kes kommenteerivad suurel ekraanil toimuvat virtuaalset jalgpallimängu nagu see oleks päris.”

Tihti on nii, et kui soovid kellegagi koos mängida, käib mängimise protsess veebi vahendusel ja pool mängulõbu kaob ära. Kui aga mängukaaslane on sinust poole meetri kaugusel, on mäng inimlikum.

Aastal 2010, kui alustasime väiksemate ürituste – 30 sõpra ja nende tuttavat jõid koos õlut ja mängisid suure kino ekraani peal mänge – korraldamisega, ei oleks ma uskunud, et MängudeÖÖ võib kasvada 1000pealiseks väga oodatud ürituseks, kus ka rahvusvahelised partnerid tulevad ja tahavad oma asju näidata. Soomest on isegi ajakirjanikud kohal käinud, Eestist veel ei ole.level1-4418

 

Miks see just öösel toimub?

Eestis on praegu mängukultuur seal maal, et kui korraldaksime päevast üritust, tuleksid kohale ainult 12-13aastased lapsed, kes on nii kui nii selles teemas sees. Meie mõte on kaasata just endasuguseid ja tuua nad sellest kastist välja, et ei julgeta seltskonnas kõva häälega rääkida, et nad mängivad videomänge. MängudeÖÖ ongi pigem koht, kuhu nad saavad tulla ja oma hobide üle uhkust tunda.

Kas niisama vaatama võib ka tulla?

Ma olen täiesti kindel, et kui tuled sinna niisama kohale kella üheksaks, kaotad end sinna täiesti ära ja avastad ühel hetkel, et “Oi näe, kell ongi 5 hommikul”. MängudeÖÖl on palju mängimisvõimalusi nagu näiteks hunnik Eestis arendatud mänge proovimiseks või cosplayerid, aga ka eraldi loengutesaal, kus proovitakse mänge analüüsida.

level1-4493

Kui üks spordimees ütleks nüüd: “Mida te istute seal pimedas toas ja mängite neid mänge. Minge õue sportima!” Mis vastu ütleksid?

Tee silmad lahti! Minumeelest hea näide oli see, kui üks aasta tegime FIFA turniiri FC Flora jalgpalliklubiga koos ja nad olid nii teemas sees. Päris jalgpallurid lähevad ka vahel peale trenni koju FIFAt mängima ehk see, et sa teed päriselt sporti, ei välista mitte mingil mängude mängimist. Alustada tuleks sellest, et paned mängu tööle.

Millist mängu võiks iga inimene vähemalt korra mängida?

Istusin paar kuud tagasi ühes seltskonnas, kus küsiti taolist küsimust, ja tõin näiteks GTA V, mis on kõige õigem 21.sajandi meelelahutuse näide. Seal on väga hea lugu, mängitavus ja tegelased koondades kõike seda, mis hetkel filmis, muusikas, raamatutes ja visuaalkultuuris toimub.

level1-4461 level1-4484

Millised on Level1 tulevikuunistused?

Sooviks, et meid tõsiselt võetaks ja üks kord jõuaks Eesti meedia sinnamaale, et ta enam ei kirjutaks mängudest nii, et luuakse pilt klassikalisest keldris mängivast mehest. Kui level1 aitaks sellele kaasa, oleks päris lahe.

Fotod: Anton Hmelnitski