Jérémie Heitz’i hullumeelne nimekiri

Alustuseks pean tõdema, et ma väga ei jälgi, mis mäesuusatamise valdkonnas toimub, mistõttu järgnev ülevaade Jérémie Heitz’i filmist “La Liste” tuleb võhikult, kes seda vaadates sai totaalse emotsionaalse ekstreemspordi laengu.

Kuidas ma selle filmini jõudsin?

Kui tavaliselt on isutekitajaks treiler, siis sel korral oli selleks just see soomlasest fotograafi Tero Repo poolt jäädvustatud foto. “Just nii, kutt suusatab sealt alla,” veendi mind fotot lähemalt uurima. Fotograaf ise kommenteerib dokumentaalfilmis, et ta on sellise foto jäädvustamist oodanud aastaid.

tero_repo

Kes on Jérémie Heitz?

27aastane Šveitsist pärit Jérémie Heitz alustas mäesuusatamisega kaheaastaselt. Umbes kakskümmend viis aastat hiljem on tal kogemust niivõrd palju, et seada endale eesmärgiks suusatada kahe hooaja jooksul viieteistkümnest Alpide mäetipust alla. Sellest hullumeelsest nimekirjast tulenebki filmi prantsuskeelne pealkiri “La Liste”.

Seda, et selline ettevõtmine on hullumeelne ning väga ambitsioonikas, tõdeb filmis ka suusalegend Sylvain Saudan, kes on Heitz’ile inspiratsiooniks olnud. “See on väga inspireeriv, mida omal ajal, viiskümmend aastat tagasi, saadavaloleva varustusega tehti,” ütleb Heitz.

Miks see projekt nii erakordne on?

Sellele vastab väga hästi filmis tõdetud fakt, et taolise projekti elluviimine on alati suusataja enda piiride tunnetamise küsimus ja seda ka psühholoogiliselt. Jérémie Heitz on aga üks talendikamaid maailmas, kes on suutnud ette võtta ka mäetipud, millest viimati sõideti alla aastakümneid tagasi.

Need 47 minutit täis imetlusväärseid kaadreid, tagasivaateid mäesuusatamise ajalukku ning ka hirmutavaid momente, mil Heitz’il ei lähe kõik just plaanipäraselt, on seda aega väärt.

Filmi on võimalik vaadata Red Bull TV-s.

Fotod: Tero Repo / Red Bull Content Pool