#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

#LÄBIKLAASI on Hooligan Hamleti foto- ja/või videoteemaline seeriapostitus, milles näitame asju läbi klaasi. Klaas nagu see kaamera objektiiv namsayin? Läbiklaasi vaatame, kes või mis on fookuses, ägedaid hetki, straightflexin uut ketsikarpi, vihmast ilma või tuhatoosipõhja. Kõike ja kõiki, mis inspireerib.

Täna soovin teile tutvustada ühte fotograafi, kes on viimase poole aasta jooksul minule isiklikult olnud suureks inspiratsiooniks, sest tüüp pildistab enamasti filmile (nagu vahel ka mina). Tema nimeks on Johann Kööp ja ta läks Inglismaale fotograafiat õppima. Mitmekülgselt andekas mees räägib natuke endast, filmile pildistamisest ning oma teistest hobidest. Shoot!

 

Kes sa oled ja mis sa arvad, kuidas kirjeldaks sind esmamulje põhjal sulle võõras inimene?

Olen 19-aastane fotograaf, otsin pidevalt hetki, mida jäädvustada ja püüan teha seda võimalikult omapärasel viisil. Igapäevaelus olen üks segaduses inimene, kes on tihti summutatud oma ideede poolt. Ma eeldan, et võõras inimene üldiselt kirjeldaks mind lihtsalt tagasihoidliku inimesena, võib-olla ka hea huumorimeelega, kui hästi läheb. Mu iseloomujooned pigem ei tule kohe välja.

 

#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

Kas sa tahad saada elukutseliseks fotograafiks?

Oleks tore küll, kui saaks raha teenida armastatud tegevusega. Ma väga ei tunne tõmmet töötada mingil alal, mis ei ole seotud loominguga või mis ei toetaks seda.

 

#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

 

Filmiga on lihtsalt nii palju rohkem võimalusi ja nii on mul reaalselt võimalik pildistada üles oma nägemusi ilma töötluseta.

Miks pildistad filmi peale?

Peamine põhjus on see, et ma üldiselt isiklikult eelistan seda filmile lastud piltide meeleolu, kuid lisaks sellele tundub filmile pildistamine palju ausam ja nauditavam. Ka oma digikaga lastud piltidele üritan võimalikult vähe järeltöötlust kaasata. Filmiga on lihtsalt nii palju rohkem võimalusi ja nii saan reaalselt pildistada üles oma nägemusi ilma töötluseta. Tera on palju ilusam kui piksel.

#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

Kas näed, et filmi peale pildistamine viib sind fotograafi karjääriredelil edasi?

Seni filmile pildistamine mulle palju edasiminekuid ei ole toonud, kuid samas ma tunnen, et olen siiski üsna alguses ja need hetked on veel ees. Esimese rulli lasin alles selle aasta veebruaris. Tunnustust on rohkem saanud digitaalselt jäädvustatud pildid. Ma loodan, et filmile pildistamine näitab mitmekülgsust, kuid niimoodi erinevatel teemadel pildistamine võib ka luua häguse pildi minu stiilist.

Filmile pildistamine tähendab seda, et pead olema erinevates situatsioonides alati valmis päästikule vajutama. Missuguse pildi üle oled kõige uhkem?

Filmile lastud piltidest olen kõige uhkem ilmselt selle üle siin all, tegemist ei ole mu lemmikpildiga, kuid see pilt on inspireerinud mind katsetama värvidega ja kujundanud mu praegust stiili filmile lastud piltidel. See oli esimene rull filmi, mille järel sain aru, et ei pea piirduma vaid reaalselt kaamera ette jäävate värvidega.

 

#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

 

Mõndade piltide järgi tundub, et ilmutad pilte ise. Kas vastab tõele?

Enamjaolt siiski mitte. Alles alates sügisest olen saanud koolis ise mustvalget ilmutada, kuid värvilised filmid jätan praegu veel lähedal oleva fotopoe hooleks.

 

#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

 

Oma filmile tehtud piltidega proovin enamasti edastada sõnumit, et maalimas on rohkem kui see mis näib.

 

Missugust sõnumit soovid oma piltidega teistele inimestele edastada?

Oma filmile tehtud piltidega proovin enamasti edastada sõnumit, et maailmas on rohkem kui see, mis näib. Loodan inspireerida inimesi maailma teistmoodi nägema ja lisama natuke rohkem värvi oma ellu. Üldiselt ma teen seda värvilist filmi kasutades, leides võimalusi mingeid värve võimendada. Samalaadset sõnumit proovin edastada ka mustvalgete piltidega, kuid siis läbi sisu. See on minu üldine mõte filmile pildistades, kuid see ei kirjelda kogu materjali.

 

#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

 

Miks on su Instagrami konto nimi “kanaliha”?

Nimi sai alguses valitud täiesti suvaliselt siis, kui fotograafiaga tõsiselt veel ei tegelenud. See oli aeg, kui mulle meeldis suvaliste nimede all veebilehtedele jne registreerida. Ma pole konto nime nüüd enam rohkem kui 2 aastat vahetanud ja see on pealmiselt sellepärast, et “kanaliha” ei ole nimi, mida ootaks fotograafiaga seotud kasutajalt ja lisaks sellele on see lihtne, meeldejääv ja nauditavalt rumal.

 


#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

 

Sa teed lisaks piltidele ka muusikat. Kuulasin paar päeva tagasi su Soundcloudi ja see oli väga huvitav. Kust see pisik on tulnud? Kas oled muusikat õppinud?

Alustasin kuus aastat tagasi, kui sõber tutvustas mulle FL Studio 8-t, siis hakkasin tegema peamiselt raskeloomulist elektroonilist muusikat, peamiselt hardstyle‘i. Õppisin iseseisvalt, enamasti ei vaadanud isegi Youtube‘i tutoriale. Mul hakkas sel alal juba üsna hästi minema kaks aastat tagasi, kuid mu muusikamaitse muutus, seega jäi asi sinnapaika ja üritasin alustada värskelt lehelt. Tükk aega ei suutnud ühtegi lugu valmis saada, nimelt kuulan suht kõike nüüd ja raske on olnud oma ideid terviklikeks lugudeks teha. Hetkel teen muusikat FL Studio 11-ga ja kõige rohkem inspireerib programmi avama Four Teti muusika, kuid on veel palju teisi.

Mida oskad täna teha paremini kui aasta tagasi?

Raske on öelda, mida ma oskan teha paremini, kuid iga kord kui ma vaatan oma elus aasta tagasi, tundub mulle, nagu olen täiesti teine inimene. Aasta tagasi pildistasin enamasti telefoniga (Instagrami riputasin veel telefoniga tehtud pilte, oli juba plaan uuest aastast feed‘i välimust muuta), kujutasin endale üsna teistsugust tulevikku.

On sul veel mingeid huvisid peale foto ja muusika? Mida tahaksid juurde õppida?

Mulle väga meeldib veeta aega värskes õhus, eriti mägedes, kui saab tõeliselt aimu ruumist enda ümber. Urban exploring on ka südamelähedane, tänu sellele üldse leidsin sügavama huvi fotograafia vastu. Lisaks tegelen võimalusel ka teiste kunstivormidega, kuigi viimasel ajal on see pigem kõrvale jäänud. Väga tahaks kunagi animatsiooni ära õppida, kuigi ma ei tea, kas mul ka jaguks motivatsiooni sellega tegeleda. Kuid siiski tulevikus kindlasti tahaks erinevaid meediumeid segada. Foto/video + muusika on ilmselt esimene kooslus, kuid ei taha sellega piirduda, seega tahaks ka midagi juurde õppida, et luua ebatavalisemaid kooslusi.

Johannil on hea meel, sest …

Maailmas on nii palju head muusikat, mis inspireerib või mida on lihtsalt mõnus kuulata.

 

#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

#LÄBIKLAASI + JOHANN KÖÖP AKA KANALIHA

Jälgi Johanni tegemisi Instagramis