SUUR KOKKUVÕTE: Märkimisväärsed albumid aastast 2016

Aasta on pikk ja muusikat sünnib palju. 2016 oli vägagi heaks näiteks, olles produktiivne aastanumber nii suurimate nimede kui alternatiivsemate ja/või nooremate artistide jaoks. Ühtlasi oli 2016 Hooligan Hamleti raadiosaate sünniaastaks. Tegime kahes osas aasta ülevaate (kuula esimest ja teist osa) ja ühtlasi võtame järgnevas artiklis kokku aasta tähelepanuväärseimad (või lihtsalt kõige hingelähedasemad) plaadid.

Kokkuvõtte toovad teieni raadiosaate “Hooligan Hamlet” saatejuhid Anton, Asko ja Mikk. 

Jaanuar

Anderson .Paak “Malibu”

2016. aasta üks esimesi meeldejäävamaid albumeid ning meie kõigi kolme saatejuhi üks kuulatumaid albumeid sel aastal, kuid “Malibu” oli kõigest väike hoiatus, mis 2016. aastal saama hakkab. Lisaks veel NxWorrie’se “Yes Lawd!” plaadile tegi Anderson .Paak kaasa paljudel muudel projektidel, millest ka hiljem juttu tuleb. Dr. Dre viimase albumist alguse saanud tähelennul ei paista hetkel lõppu tulevat ning Anderson .Paak üllatab meid kõiki ikka ja jälle oma mahedate paladega.

Kuula: Parking Lot, Am I Wrong, The Bird, Silicon Valley

Kevin Gates “Islah”

Kuigi Gates on omajagu rohkem macholik kui näiteks Young Thug ja Lil Yachty, on ta pea sama ekstsentriline. Ja parem räppar kui sarnaselt goofy Gucci Mane. Samuti teeb Kevin Gates muuhulgas päris isiklikke lugusid. “Islah” peegeldab kõike seda.

Kuula: 2 Phones, Really Really, Ask for More

 

Veebruar

Kanye West “The Life Of Pablo”

Album, mille produktsioon on üks vägevamaid teoseid Kanye Westi loomingus. Detailideni välja mängitud taustad, gospelmuusika ja autentsusele truuks jäänud vokaalid. See kogumik ei saa kunagi valmis, sest isegi nüüd detsembris kuulates on albumile tehtud palju väikeseid muudatusi, mida esimesel korral ei kuulegi. Lisaks leiab albumilt sellise loo nagu “Pt. 2”, mis tutvustas tervele maailmale sellist räpparit nagu Desiigner. Kes oleks võinud arvata, et sama taust, mis mängis Madison Square Gardeni esitlusel, saab olema selle aasta kõige kaasahaaravam (ning oksele ajav) lugu “Panda”.

Kuula: Saint Pablo, Real Friends, Ultralight Beam, Fade

Jazz Cartier “Hotel Paranoia”

Antoni lemmikartist aastal 2016. Mees, kes nimetab end Toronto printsiks, on oma dark twisted albumiga vallutanud kõrvalvoolu muusikaaustajaid ning on esimene tõsiselt suur räppar, kes suudab Kanada poppstaari Drake’i kõrval endale ka nime teha. Plaat on valminud nii Jazzi enda kui ta tema lähedase sõbra/produtsendi Lantzi käe all, mis annab tugevalt edasi Cartieri enda ideid ning visiooni.

Kuula: 100 Roses, Red Alert, Opera, Tell Me, I Know

WST “Seosed”

WSTi käekäik on olnud omapärane. Selliste paladega nagu näiteks “Ehast koiduni” (loodud kahasse RLV legendi J.O.C.’ga) juba aastal 2004 pilti tõusnud MC-d viis teekond alles mullu plaadini. Album on hoidnud pigem madalat profiili, aga osava sõnaseadmise austajate tähelepanu väärib see kindlasti. Väga tihe lüürika ilmestab seda, miks ta Eestis eelkõige “räppari räpparina” tundub, aga sobima peaks ta neile, kes sõnamängudest, metafooridest ja souli- või jazzihõnguga sämplitest lugu peavad.

Kuula: Klubi kakskend7, Kogu maailm, Aeg, et tulla välja

 

Märts

Kamaiyah “A Good Night in the Ghetto”

Kamaiyahi debüütmixtape on väga tugev esmaprojekt, mis meenutab 90ndate räpi ja R&B parimad palasid. Kõigest 20-aastane Kamaiyah on üks väheseid naissoost MCsid meie albumite hulgas ning ennustame talle kindlasti ka väga edukat 2017. aastat. Lugude lihtne ja muretu temaatika sobib kenasti pead noogutama panevate biitidega.

Kuula: Out The Bottle, Swing My Way

Kendrick Lamar “Untitled Unmastered”

Päris ausalt võib vist öelda, et “Untitled Unmastered” on täielikult vastupidine projekt näiteks Kanye “The Life of Pablo” albumile (saagale). Pärast edukat “TPAB” reliisi ei olnud Kendrickul mitte midagi vaja tõestada, demonstreerides taaskord, et tegemist on ühe praeguse aja parima (kõige parema?) räppariga/artistiga. Siiski avaldas ta ühel vaiksel märtsikuu reedel  30-minutilise projekti, mis esmapilgul on mittemidagiütlev, kuid süvenedes avastad sa aga hoopis teise maailma. See on ehe Kendrick “TPAB’i” salvestamise sessioonidest, tõestades veelgi, et härra tegutseb hoopis teiste kriteeriumite järgi, kui kõik ülejäänud.

Kuula: untitled 01 8.19.2014., untitled 05 09.21.2014.

dvsn “Sept 5th”

dvsn on mõjusamaid asju, mis OVO ridadest tulnud – esmaprojekti näol väljakujunenum ja ühtlasem kui vastavalt Partynextdoor ja Majid Jordan, on Daniel Daley’st ja produtsendist Nineteen85 koosnev duo leidnud omale kindla helilise identiteedi. Meloodiline, tükati kummituslik produktsioon ja õrn vokaal loovad tervikuna saundi, mis seob R&B mineviku ja kaasaja elemente parajas tasakaalus.

Kuula: Too Deep, Hallucinations, In + Out

Denzel Curry “Imperial”

Kunagi Raider Klani kuulunud Curry kombineerib endas parima trapist (tempokuse, terava flow ja raju energia) hingestatuse ja lüürilisusega, mille puudumist sellele tihti ette heidetakse. Märkimisväärsel kombel on tegu alles 21-aastase räppari ja juba tema teise albumiga. Tundub tarbetu potentsiaalist jahuda, kui teod juba praegu sellised on.

Kuula: This Life, Pure Enough, Gook

Domo Genesis “Genesis”

Vähetuntud Odd Future gängi liikme Domo Genesise sooloprojekti on väga pikalt oodatud, et mõista kellega ikkagi tegemist on. Odd Future liikmete hierarhias on Domo Genesist olnud alati keeruline kuhugi paigutada. Kui Earl Sweatshirt oli suure tulevikuga imelaps, Frank Ocean tagasihoidlik geenius ja Tyler, the Creator radikaalne liider, siis Domo tundus esialgu stoner kambajõmm, kes Odd Future sõpruskonda kuulus ja vahel midagi räppis. “Genesis” annab palju vastuseid ning on väga vaheldusrikas kuulamine, pakkudes kõigile midagi – lõbusamaid meloodiaid koos Anderon .Paak’iga kui ka vähe mõtlikumaid lugusid.

Kuula: Awkward Groove, Go (Gas)

 

Aprill

Drake “Views”

Produktsiooni poole pealt kindlasti väga mitmekülgne projekt, mille pealt võib leida pea igaüks endale midagi. Terve suve igast võimalikust makist mänginud “One Dance” purustas äsja ka rekordi kui ületas ühe miljardi kuulamise. Album, mis paljude sõnul pole kõige parem Drake’i projekt olnud, räägib oma striiminumbritega täiesti teist juttu.

Kuula: With You, Feel No Ways, Hype

Leon Vynehall “Rojus”

“Rojus” mängib nagu kassett, mille lindid autor ise kääridega valmis lõiganud on. Isikupärane house-kompott, kus kirevad tämbrid ühtseks analoogihõnguliseks tervikuks sulatatud on. Mitte kogumik house-lugusid, vaid tõesti – album.

Kuula: Saxony, Paradisea, Blush, Kiburu’s

Aesop Rock “The Impossible Kid”

Maailma komplekssemaid lüürikuid Aesop Rock on avab sel korral krüptilisuse taga peituvaid tagamaid. Lapsepõlvemeenutustest kunstikoolijuttude ja tema kassini ulatuvaid teemasid katvad träkid on Aesopi enese produtseeritud – igati isiklik autoriräpp omas mahlas.

Kuula: Rings, Shrunk, Syrup

Grässhopas “Tsipap appi”

Grässhopase debüütprojekt (mahult minialbum või EP) on teenimatult vähe tähelepanu saanud. Jätkab see trendi, et RLV kandist tuleb tihti omanäolist muusikat – segunevad toorem räpp, laulmine ja huumor täpselt grässhopaslikul kujul. Huvitav tänavune nähtus on Eesti popmuusika re-work: lisaks “Kuumale” sai varakevadel (laivis varemgi) uue näo ka “Sein on ees”.

Kuula: Sein on ees, Uhaa, Tsipap appi

Khid – Ohi

Endine DJ Kridlokk on oma kõlalistel rännakutel jõudnud Memphise räpi siirupikõladest süngema trapini ja seejärel täitsa ära tõusnud, mispärast ilmselt ka skafander käepärast on. Khidi biitides on grime’ilik minimalism ja kõle meeleolu arendatud omapärases, põhjamaises suunas ja nendes on parajalt palju „õhku“, aga nad ei ole tühjad.

Kuula: Ikkuna, Nähty, Harha

 

Mai

Chance The Rapper “Coloring Book”

Kindlasti üks 2016. aasta tugevamaid albumeid, mis teinud revolutsiooni ka muusikamaastikul laiemalt. Ülini positiivne ja optimistlik projekt avaldati kõigile tasuta striimimiseks. Chance The Rapper kaasas projekti väga kirju seltskonna artiste ning teadaolevalt jäi väga palju materjali ka avaldamata, sest plaadifirmad ei olnud nõus, et nende artistid tasuta projektil kaasa teevad. Ennustame Chance The Rapperile edu kindlasti ka Grammydel ning jääb vaid näha, mis mees lähitulevikus korda saadab.

Kuula: Same Drugs, How Great, Blessings, All We Got.

Kaytranada “99.9%”

Remix kuningaks kroonitud Kaytranada andis välja oma debüütkogumiku, mis on kindlasti üks omapärasemaid albumeid sel aastal. Seda kogumikku ei saa millegagi võrrelda ega tahaks ka. Kaytranada on pööranud old school biidid väga aktuaalsesse vormi, mis muudab ta albumi väga lendlevaks. Craig David, AlunaGeorge, Andreson. Paak, Syd ja paljud teised sobivad siia albumile ideaalselt ning täiustavad produtsendi loomingut.

Kuula: You’re The One, Lite Spots, Glowed Up, Leave Me Alone

Skepta “Konnichiwa”

Skepta pikk rännak on lõpuks läbi ning seda lõppu iseloomustab tema kauaoodatud album “Konnichiwa”. Album, mis on MC sõnul nii tema kui üldse saab olla. Album, mis saab olema base line tema järgmisteks albumiteks. Kogumikule jõudis 12 lugu, millest esimesed hakkasid juba tekkima aastal 2011. Skepta on tõelise visiooniga mees, mida tõestab ka see kui võimsalt on ta suutnud koos oma lähedastega albumit levitada. Hiljuti võidetud Mercury Award oli kui kirss tordil. Äsja ilmus Skepta lühidokumentaal “Greatness Only”, kus Skepta räägib oma pikast teekonnast lähemalt.

Kuidas kirjeldada seda albumit? “Authenticity, DIY and independence

Kuula: Konnichiwa, Crime Riddim, Man, Text Me Back, Detox

Oddisee “The Odd Tape”

Rohkem kui kümnendi underground-maailmas pildil olnud biidimeister ja räppar Oddisee liigub alati mööda oma rada, oma tempoga, pööramata tähelepanu, mis mujal maailmas toimub. Seda ei saa küll öelda tema lüürika või muude mõtteavalduste kohta, mis keskenduvad peamiselt mitte alati peavoolu meedias kajastust leidvatele probleemidele. 2016. aastal oli Oddisee temale omaselt väga produktiivne – märtsis andis ta välja albumi “Alwasta“, kus kõik lood on tema enda biitidel ja 3 nädalat hiljem aprillis juba täispika instrumentaalalbumi “The Odd Tape”. Juba on ka teada, et veebruaris 2017 ilmub uus projekt nimega “The Iceberg”

Kuula: Silver Linings, Born Before Yesterday, Still Sleeping

 

Juuni

Blood Orange “Freetown Sound”

Briti laulja Dev Hynesi kolmas projekt Blood Orange nime alt “Freetown Sound” on sissepoole vaatav isiklik projekt, mis jätkab sarnastel radadel, kus Kendrick Lamari “To Pimp a Butterfly” või D’Angelo “Black Messiah” lõpetasid. Rohkete vokaalsete vaheklippide ja luulega täiendatud “Freetown Sound” on aken mustanahaliste argiellu.

Kuula: Desiree, But You, Augustine, Best To You

A$AP Ferg “Always Strive and Prosper”

Ferg on hakkama saanud väga hea albumiga – tugev produktsioon ning ägedad kaasartistid on suurepärane kooslus. “Always Strive and Prosper” on album, mis on järgmine tase eelmisest. 51 minutit kestev album iseloomustab Fergi kui mitmekülgset kunstnikku. Alustades trapibiidiga loos “New Level” ja lõpetades väga rahuliku ning laulva Fergiga palal “World Is Mine”.

Kuula: New Level, Strive, Let It Bang

Vic Mensa “There’s A Lot Going On”

Vic Mensa on mitme sõnumiga mees. Alates 2010. aastast on mees andnud välja 2 sooloprojekti, millest viimane on ülesehitatud enda, lähikamraadide ja poliitilistele probleemidele meie ühiskonnas. 32 minutit kestev kogumik on täis erinevaid mõtteid, mis kindlasti puudutavad suuremal või vähemal määral meid kõiki.

Kuula: 16 Shots, Dynasty, There’s A Lot Going On

YG “Still Brazy”

YG sai kuuli ning elu muutus. West coast räppari album räägib Ameerikas hetkel väga aktuaalsetel teemadel – politseivägivald ja rassism. Kindlasti YG üks tuntumaid lugusid albumilt “Fuck Donald Trump” tõestab järjekordselt, kui poliitiline see album siiski on. Kõiki ta riime täiustab läänerannikule omane old school produktsioon, mis YG jaoks sobib ideaalselt.

Kuula: Twist My Fingaz, Word Is Bond, Why You Always Hatin?, Still Brazy

5MIINUST “Korralik Saavutus – Aasta Plaat”

Algupäraselt rahvale anonüümseks jäänud Võsult pärit kollektiiv 5MIINUST ja nende album on näidanud paljudele, et Eesti räpimaastik vajas värskust ning nemad suutsid seda ka pakkuda. Plaadil teevad kaasa kõigile tuntud nimed nagu reket, Genka, Paul Oja, Cool D, Jon Mikiver ning lisaks ka paljud teised.

Kuula: Fuuria, K2lifaat, Glory

 

Juuli

ScHoolboy Q “Blank Face LP”

Schoolboy Q kolmas album “Blank Face LP” on tõeline bänger. Isegi pisut kummaline albumi avasõna Anderson .Paakilt ei mõju negatiivsena ning kuuleme Schoolboy Q’d tema tuntud headuses. Kui enamasti on TDE alt välja tulnud albumid väga kindla kontseptsiooni ja ülesehitusega, siis “Blank Face LP” on pisut teistsugune ja lugude iseloomude mõttes hüplikum, aga seepoolest mitte üldse kehvem, kui Q varasemad albumid või muud TDE reliisid. Lisaks on omaette vaatamisväärsus albumiga koos avaldatud kolmeosaline lühifilm.

Kuula: THat Part, Ride Out, JoHn Muir

DJ Khaled “Major Key”

Produtsent, kellel suuri võtmeid rohkem kui Billboard TOP100 kohti. Album, mis koosneb lugudest, mis peamiselt sobivad peavoolu räppimaastikule kui kusagile mujale. Olenemata selle albumi edukusest, on DJ Khaled keegi, kellel on omapärane võime suuri nimesid kohale meelitada ja seda tõestab ka “Major Key”, kus teeb kaasa üle 20 räppari. CRAZY!!!!

Kuula: I Got The Keys, Jermaine’s Interlude, Nas Album Done

BADBADNOTGOOD “IV”

Viis aastat tagasi alustas see Kanada trio Youtube’i erinevate hip-hopi lugude coverite ülespanemisega. Neist kuulsaim ja vaadatuim oli tõenäoliselt Odd Future’i “Orange Juice”. Hip-hopi jämmimise bändina alustanud BBNG on hakanud üha enam ise muusikat kirjutama ja tegema. Nüüdseks neljaliikmeliseks kasvanud bänd andis välja oma neljanda albumi, kus teevad kaasa juba sellised nimed nagu Sam Herring, Kaytranada, Colin Stetson, Mick Jenkins ja Day Wilson.

Kuula: Time Moves Slow, Speaking Gently, Hyssop of Love

 

August

Frank Ocean “Endless & Blonde”

Kas 2016. aasta kõige oodatum album? Või hoopis kõige ootamatum album? Ka kõige suuremad Frank Oceani talendi austajad olid jõudnud kaotada usu, et mees kunagi mõne projektiga ühele poole saab.  Neli aastat pärast “Channel Orange” ilmumist saime ühe aastaga lausa kaks projekti. Oeh, me igatsesime su sõnaseadmise ja jutustamise oskusi. Aitäh.

Kuula: Solo (Reprise), Pink + White, White Ferrari

De La Soul “…and The Anonymous Nobody”

Vanameistrite De La Souli plaan Kickstarteriga uue albumi reliisimiseks raha koguda lõhnas esialgu pigem rahaprobleemide järele, aga õnneks see nii ei olnud/ei ole. “… and The Anonymous Nobody” on kindlasti üks selle aasta positiivsemaid üllatusi. 12 aastat ei ole lühike aeg mille järel comeback‘i teha ning teha seda väga hästi, on saavutus omaette.

Kuula: TrainWreck, Pain, Royalty Capes

NoName “Telefone”

Chicago poetessi NoName’i esikalbum või projekt on sarnaselt Chance The Rapperi loominugle kõigile tasuta kuulamiseks ja allalaadimiseks. NoName’i mahe vokaal mõjub rahustavalt ka kõige sügavamõtteliste ja kurblike lugude pulude. Kaasa teevad veel sellised tulevikutähed nagu Raury, juba mainitud Chance The Rapper, Mick Jenkins ja ka Saba.

Kuula: Diddy Bop, All I Need, Sunny Duet

Vince Staples “Prima Donna”

Los Angelese agulite argisuse mürgisusest pajatamiseks sobivalt terava sule ja tummise tindiga Staples üllitas selle EP, mis ei ole nii suur statement, kui ta eelnev EP ja album, aga ta on liiga heas hoos, et see väärt kraam ei oleks.

Kuula: Smile, Prima Donna

Rae Sremmurd “SremmLife 2”

Noorte räpparite duo on sel aastal kindlasti rohkem pildis olnud, kui nad ise oleks arvanud. Viraliks läinud #MannequineChallenge taustal on alati mänginud Rae Sremmurdi lugu “Black Beatles”, mille on heaks kiitnud ka biitlite elav legend Paul McCartney. Album sobib hästi klubikeskkonda, sest sel on nii mõnigi ideaalne turn up lugu.

Kuula: Real Chill, Black Beatles, Do Yoga

Young Thug “JEFFERY”

Üks kahest mõnusast Young Thugi projektist aastal 2016 ja ilmselt seni kõige õnnestunum sulam tema erilisest, vaat et scatilikust häälekasutusest ja esteetilisest, voolavast, suisa popimaailma sobivalt lihvitud muusikast.

Kuula: Swizz Beatz, Pick Up the Phone, Wyclef Jean, Kanye West

 1teist “MIKS(MITTE)TEIP”

Eesti eri paigust pärineva räpp-okteti teine album (jah, album, ei tasu end nimest segadusse viia lasta) on parajalt massiivne (19 loo ja 74 minutiga peaks see olema suurim mullune EHH album) ja tahkusid on sel vähemalt sama palju, kui autoreid. Kõlaliselt on ta midagi left-field hip-hop vallast, millest ei puutu ka jazzised ja glitchylikumad mõjud ning traditsioonilisem hip-hop. Külas näiteks Sammalhabe, Kulgur, Segane Treener ja Jam Aria.

Kuula: Paduvihm, Kehtestamine, Koerapöörirohi

 

September

Mac Miller “Divine Feminine”

Mac Milleri karjäär on viimastel aastatel päris üles alla käinud. Pärast mõningaid enseotsinguid tundub, et mees on ennast leidnud ning andis meile ühe aasta mõnusaima plaadi. Rohkelt erinevatahulise souli, jazzi ja funkiga vürtsitatud albumil teevad kaasa väga palju artiste ja produtsente, kes kõik tervikprojektile väga iseloomuliku jälje jätnud on. Suve hittlool “Dang” teeb kaasa Anderson .Paak, veel leiab projektil Cee-Lo Greeni, Kaytranada, Kendrick Lamari, Ariana Grande, Ty Dolla $igni, Dâm-Funki, The Social Experimenti, Robert Glasperi ja ka näiteks Thundercati.

Kuula: God Is Fair, Sexy Nasty; Cinderella, My Favorite Part, We

Mndsgn “Body Wash”

LA biidimeister Mndsgn’i järjekordne instrumentaalprojektilt “Body Wash” võib leida mõnusa LA vaibidega ja rohkete 80ndate souli ja uuema aja R&B sämplidega vürtsitatud lood.

Kuula: Use Ya Mnd (Twentyfourseven), Ya Own Way

Travis Scott “Birds in the Trap Sing McKnight”

Travis Scott on kindlasti üks neist, kes on läinud iga oma kogumikuga järjest paremaks. Kanye ja Jay Z poolt kroonitud wunderkid andis välja oma teise albumi, mis on ilmselge edasiminek eelmisest albumist. Travis peab kindlasti tänama Kid Cudi, kes aitas tal selle albumi kokku panna. Sünged ning mingil määral trippy‘d biidid on uuekooli räpis populaarsust kogumas ning Travis on Antoni silmis üks nendest, kes on tänu sellele ka oma edu saavutanud.

Kuula: Beibs In The Trap, Through The Late Night, Wonderful, Guidance, Way Back

Isaiah Rashad “The Sun’s Tirade”

Isaiah Rashad naasis sõltuvuse nime kandva vaalaskala kõhust, meenena kaasas oma debüüt. Hägune, sume album, mis kõlab nagu mõnest lõunaosariikide soost välja roninud hämune kõla-lapitekk. Rashad on mahe, mida liigse letargilisusega segamini ei tasuks ajada. Lood keerlevad ümber autobiograafiliste jutustuste, perekonna, Zay eduloo ja muu. Hingega muusika.

Kuula: Park, Don’t Matter, 4r da Squaw, Rope//Rosegold

Mick Jenkins “The Healing Component”

Chicago mehe debüütalbum jätkas läbimurdeprojektilt “The Water[s]” tuttavate veemetafooride rakendamist. Sel korral mindi rohkem süvitsi ja õppisime, et “THC” ehk “The Healing Component” pole siiski vesi, vaid nagu kaanekujundusel olev süda võib vihjata, armastus. Kunstilisest küljest koormasid tervikut albumi teemal peetavad dialoogid: võib vast väita, et Olulise ja Kaaluka Albumi tendents audioraamatuna dubleerida on nüüdseks epideemia tasemele jõudnud. Sellest hoolimata on “THC” soliidne album, millele naljalt palju kaasaegseid paralleele ei leia: kõlaliselt soulectionlik (paar tausta pärinebki Sangolt) ja pühendatud ühe suurema filosoofilise teema lahkamisele.

Kuula: Spread Love, Communicate, Fall Through, Love, Robert Horry

 

Oktoober

D.R.A.M. “Big Baby D.R.A.M.”

Tõenäoliselt kõige rõõmsameelsema räppari D.R.A.M.’i album tuli välja küll oktoobris, aga õnneks õnnistas meid värskete suviste singlitega juba juunis ja juulis. Ei kujutaks hetke skenes kedagi teist ette Erykah Badu’ga WiFi’st duetti laulmas , aga D.R.A.M. teeb seda väga veenvalt ja mahedalt.

Kuula: Cute, WiFi

NxWorries “Yes Lawd!”

Andreson .Paaki suurepärane aasta sai oktoobris jätku, kui tema ja produtsendi Knxwledge duo NxWorries andis välja kogumiku täis hip-hopi ja R&B retro helisid. Knxwledge üllatab meid oma biitide mitmekülgsusega ning Andreson .Paak teeb räpi ja laulmise piirid praegusest veel hägusemaks.

Kuula: Link Up, Suede, Lyk Dis, Starlite

Swet Shop Boys “Cashmere”

Das Racistisse kuulunud Heemsi ja Londoni näitleja-räppar Riz MC grupeeringu debüütplaat on parajalt lööv. Riime on trioolides kui ka nii rahulikult väljapeetuid, nagu nad oleksid parasjagu jõel heliteraapia saatel triivimas. Sisu on samas päris terav ja valdavalt kirjeldab kahe (Lõuna-Aasia päritolu) mehe kogemusi läänemaailmas. Produtsent Redinho on kokku traageldanud temaatikat väga hästi peegeldavad taustad, nagu ühte oleks õmmeldud kesköö lapsed, 808 trummid ja Ganeshale kukla peale adidase kolm triipu.

Kuula: T5, No Fly List, Half Moghul, Half Mowgli

Saba “Bucket List Project”

Veel üks huvitav projekt Chicagost ning, üllatus-üllatus, taaskord väga otseselt seotud Chance The Rapperiga. Saba miksteip “Bucket List Project” räägib meie igapäevaelust, enda leidmisest ja unistustest.

Kuula: Church / Liquor Store, GPS, Stoney

A$AP Mob “Cozy Tapes, Vol. 1: Friends”

Tribüütalbum eelmisel aastal lahkunud A$AP Yamsi auks. Kaasa teevad terve A$AP famiilia ning palju külalisi.

Kuula: Put That On My Set, Money Man, Nasty’s World, Yamborgini High

 

November

A Tribe Called Quest “We Got It from Here… Thank You 4 Your Service”

A Tribe Called Questi kuues ja ühtlasi ka viimane album “We Got It from Here… Thank You 4 Your Service” ei ole lihtsalt “nägemist”. See on tagasivaade kogu nende loomingule, aga samas vürtsitatud tänapäeva mõjutustega. Tõeliselt värske kraam. Täpselt õige projekt, millega pensionile minna.

Kuula: The Space Program, Dis Generation, Conrad Tokyo, Ego

Metsakutsu “Kuhu Koer on Maetud”

Metsakutsu esitles meile novembri lõpus oma kolmandat albumit “Kuhu Koer On Maetud“. Plaadi pealt võime kuulda läbivalt uuekooli taustu, selle aasta saavutuste tähtsust ning enda kui artisti hirmude olemasolu ja nende ületamist. Album teeb Eesti räpimaastiku piirid veel hägusemaks ning kindlasti avab uue ukse räpparite jaoks, et riimid ning taustad sünniksid ka väljaspool mugavustsoone.

Kuula: 5ORRY, Mees, Aknad Lõpuni All, Ta Ei Oota Rohkem

Common “Black America Again”

Vanameister Commoni 11. albumis on viha, ängi ja pettumust rohkem kui kõikides varasemates projektides kokku. 2016. aastal väga teisi protesti muusikat või terveid projekte väga polnudki ning Black America Again täidab selle tühimiku varuga. Lisaks väga sisulisele ja olulisele lüürikale on tegelikult kogu albumi taustad väga erikõlalised, huvitavad ja mõnusad. Keda paelub rohkem kogu “Black America Again” teema, siis kindlasti soovitame vaadata 22 minutilist kunstilist lühifilmi.

Kuula: Letter To The Free, Joy and Peace, Love Star

 

Detsember

Childish Gambino “Awaken, My Love!”

Üks selle aasta kindlasti üllatavamaid ja huvitavamaid reliise on “Awaken, My Love”. Lisaks väga edukale seriaale Atlanta suutis Childish sepistada aasta lõpuks ühe väga funkiliku albumi. Ka selle aasta üks mõnusamaid remixe on seotud selle albumi ühe looga.

Kuula: Redbone, Me and Your Mama, Have Some Love

J.Cole “4 Your Eyez Only”

J.Cole oma tuntud headuses. Aga üldse mitte halva pärast. Kõik albumi lood Billboard Top 100-s on märk omaette ning tru headidele kuulamist pikaks ajaks. Saaks nüüd selle ühe featuring Kendrick Lamar albumi või projekti ka tehtud oleks kõik super.

Kuula: Immortal, Deja Vu, 4 Your Eyez Only, Neighbors

Post Malone “Stoney”

Üldiselt folk ja räpp käsikäes ei käi. Post Malone’i on raske selle põhjal räppariks nimetada, aga just tema on see, kes on suutnud leida selles suures räpimaailmas enda jaoks maailma, kus ta on ühendanud folkmuusika ja räpi ning tulemuseks on omapärane muusika. “White Iverson”, “Too Young” ja “Go Flex” on kõik hitid ning nende lugudega seadis Texase räppar endale päris kõrged ootused. Lisaks teevad kaasa Justin Bieber, Kehlani, 2Chainz ja Quavo, kes sobivad nende lugudega väga hästi kokku.

Kuula: Leave (Deluxe Edition), Go Flex, White Iverson, Too Young, Broken Whiskey Glass

Kid Cudi “Passion, Pain & Demon Slayin’”

2016. aastat raskelt läbi elanud Kid Cudi on justkui varajane jõuluvana oma kuuenda albumiga. Albumi nimest võiks järeldada, et tegemist on jutustusega rasketest läbielamistest. Albumil teevad kaasa sellised artistid nagu Travis Scott, Pharrell Williams ning Willow Smith. Kas album sarnaneb vanale Kid Cudi loomingule? Jah, sarnaneb küll.

Kuula: Surfin’, Baptize in Fire, By Design, Does It