Intervjuu: Liis Lemsalu “Iga päev annab mulle midagi, mis mind inspireerib.”

Nike Air Max saab 30. aastaseks. Juubeli puhul oleme märtsikuus keskendunud just selle ikooni pärandile. Hamletil on selle mudelisuunaga väga eriline suhe, kuna justnimelt Air Max pani aluse Hooligan Hamleti kui elustiili ajakirja sünnile. AirMax on inspiratsiooni, kire, tahtejõu ja unistamise kehastus nii mitmel levelil. Tähistame seda loomingulise vabaduse ja eneseväljenduse kuud tutvustades kohalikke loomeinimesi, kes vormivad meie tulevikku ja sütitavad noori olema parim versioon iseendast. Peatükk 2 ja luubi all on särav laulja Liis Lemsalu.

 

Intervjuu: Liis Lemsalu "Iga päev annab mulle midagi, mis mind inspireerib."

 

Räägi sellest, kus sa üles kasvasid, kuidas on need kohad mõjutanud seda, kelleks tänaseks oled saanud, kuidas on need kohad ja inimesed mõjutanud su loomingut?
Kuna mul pole väikesest saadik olnud permanentset kohta, mida ma saaksin reaalselt oma koduks nimetada, siis leidsin, et kodu on seal, kus on ka minu vanemad. Kasvasin üles väga mitmetes kohtades, kuid kõige enam jäi meelde ikka Norra. Ka Saksamaal olev lasteaed meenub, kus ma ei tundnud mitte kedagi ega osanud ka saksa keelt. Kuid kõige rohkem mõjutas mind kindlasti Norra kultuur ja miljöö, mis pikemas perspektiivis muutis mind väga avatuks.

Sinu “esimene rida”, mille paberile panid?
Esimene rida sai vist kirjutatud siis, kui ma käisin lasteaias, aastaid oli mul vist 7. Tegin laulu päikesest. Esimene salm käis kuidagi sedasi: “Päike, kas sa oled suur või väike, päike? Mändide vahel, kus kostab su arm seal soojust leidub meile, nüüd võtke kokku üksteist ja laulge meiega. Päike jne”.

 

Intervjuu: Liis Lemsalu "Iga päev annab mulle midagi, mis mind inspireerib."

 

Kirjelda, kuidas sa end muusikat luues tunned? Mida see protsess sulle tähendab?

Muusikat saab luua erinevatel viisidel. Praegu eelistan grupitöö varianti, kus inimesed saavad kokku ja hakkavad puhtalt lehelt miskit valmistama. Vahel kerkivad viisijupid/rütmid mulle pähe ka niisama ringi jalutades. Tunne on alati väga hea ja ka väga loominguline. Eks muusika kirjutamine ole üks suur eneseväljendusviis, kus ma saan siis kõik oma “mured” ja mõtted ühte kohta suunata. Veidi nagu teraapia.

Millistest sündmustest, tunnetest ammutad inspiratsiooni enda loomingu jaoks?
Üldkokkuvõttes terviklikust elust. Iga päev annab mulle miskit, mis mind siis lõpuks inspireerib. Loodus, inimesed, vanad raamatud, luuletused, jutuajamised erinevate inimestega, vanad pildid, mälestused jne.

 

Intervjuu: Liis Lemsalu "Iga päev annab mulle midagi, mis mind inspireerib."
Mida tähendab sinu jaoks enesekindlus? Kas see on alati olnud osa sinu iseloomust, kas oled selle enda jaoks protsessi käigus leidnud?
Enesekindlus ei ole alati minuga käsikäes käinud, kuid tunnen, et mida kauem ma siin maailmas eksisteerin, seda enesekindlamalt ma end ka oma kehas tunnen. Ja ma siiralt usun, et tõeline enesekindlus tuleneb sellest, kui inimene reaalselt armastab iseennast ning sealhulgas ka oma “vigu”.

Mis on suurim takistus, mille oled ületanud, et jõuda siia, kus täna oled?
“Eesti otsib superstaari” saade oli minu jaoks väga suur mentaalne ja ka füüsiline katsumus. Olin tol hetkel veel nii noor ning polnud varasemalt meediaga kokku puutunud. See oli täiesti uus kogemus ja maailm, millega tuli siis kiirelt kohaneda.

 

Intervjuu: Liis Lemsalu "Iga päev annab mulle midagi, mis mind inspireerib."

 

Kas sul on eeskujusid, inimesi, kellelt elusristteedel tahaksid nõu küsida? Kuidas nad sind inspireerivad?

Vanemad inimesed on üldjuhul need, kelle käest ma nõu küsin, kui miskit vajab lahendamist. Ma usun, et tõelised elutarkused tulevad ajaga.

Põhimõte, mis sind elus edasi on viinud ja tugevana hoidnud.
Mida rohkem sa annad, seda rohkem sa ka saad.

 

Intervjuu: Liis Lemsalu "Iga päev annab mulle midagi, mis mind inspireerib."

 

Kuidas kirjeldab su stiil seda, kes sa oled?

Minu stiil on veidi eklektiline. Ma armastan boho stiili kombineerida 90ndate elementidega. Vahel meeldivad ka pehmemad valikud, kuid minu peamiseks võtmesõnaks on esemete kombineerimine.

Sinu esimene paar Nike Air’e.
Esimesed Nike Airid ostsin endale paar aastat tagasi. Panin nad koheselt jalga ja tundsin ülimat mugavust neid kandes.

Üks sõna, mis su loomingut kõige paremini iseloomustab, kokku võtab. Ja siis üks sõna mis sind ennast kõige paremini kirjeldab.
SOE.

Intervjuu: Liisa Ennuste
Fotod: Felix Laasme
MUA: Gerda Miller
Stilist: Mariliis Niine