Režissöör Christopher Nolani visuaalne meistriteos “Dunkirk”

Loosime välja 2 kinopiletit filmi “Dunkirk” vabalt valitud seansile. Täpsem info meie Facebooki lehel.

Christopher Nolan on üks meie aja legendidest ja mul on hea meel, et kõikidest aegadest, kus ma oleksin võinud elada, sattusin ma elama just siia. Koos temaga. Ma olin kinos esilinastusel kui ilmusid tema The Dark Knight (2005-2012) triloogia filmid ja samamoodi istusin ma esilinastusel õhinas ja higiste peopesadega, kui ekraanile jõudis “Inception”(2010). Kahjuks olin “Following”-i (1998) ajal veel liiga väike, nii-et selle esilinastusel praegu pikemalt ei peatu. Nolani teeb minu jaoks erakordseks täiesti enneolematu oskus asju komplekteerida, oskus kõik need detailid kokku siduda üheks suureks imeliseks tervikuks. Alates tehnilistest detailidest, kuni sisuliste detailideni, rääkimata visuaalsetest detailidest, muusikast kuni imagoloogiliste detailideni ja sealt edasi kommunikatsiooni detailideni välja. Olen selliseid orkestridirigente alati imetlenud. Tema on aga minu jaoks üks suurimaid selles lühikeses nimekirjas.

 

“Dunkirk” on täielikult üles filmitud 15/70mm IMAXit ja 65mm filmi kombineerides.

 

Peale tema viimase filmi “Interstellar” (2014) edu loodetakse Nolanilt muidugi palju. Kauaoodatud sõjafilm “Dunkirk” tõotab visuaalselt olla tõeline meistriteos. Nolan on tuntud kui digitaalse filminduse mitte kõige suurem fänn ja selles osas ei erine ka “Dunkirk”, sest on filmitud täielikult kombineerides 15/70mm IMAXit ja 65mm filmi. See muudab kogu vaatemängu ülimalt nolanlikuks ja visuaalselt väga nauditavaks. Loomulikult on filmi kaasatud ka maailmakuulus helilooja Hans Zimmer, kes on maalinud kõik Nolani viimased suured teosed veel ühe pulga võrra äratuntavamaks.

 

 

„Dunkirk“ on eepiline märulipõnevik, mis kujutab liitlasvägede sõdurite uskumatut evakuatsiooni Belgiast, Suurbritanniast ja Prantsusmaalt, kui Natsi-Saksamaa sõjavägi neil tee ära lõikas ja neid Prantsusmaal Dunkirki rannal 1940. aastal Teise maailmasõja ajal Prantsusmaa lahingus 27. maist kuni 4. juunini piiras. See on Christopheri esimene sõjafilm ja idee selle tegemisest tiirles väidetavalt tema peas juba kooli ajal. Ta pidas end kinolinal nii olulise loo jutustamiseks aga pikka aega liiga kogenematuks.

 

Režissöör Christopher Nolani visuaalne meistriteos "Dunkirk"

 

Kuuldavasti teeb filmi omapäraseks ülimalt väike kogus dialooge. Nolan kogus palju inspiratsiooni tummfilmidest, eesmärgiga hoida “Dunkirki” vaataja fookust võimalikult tugevalt visuaalsel ja emotsionaalsel osal. Teiseks puuduvad filmis nö peategelased. Tegevus keskendub kogu sõdurite hulgale, mitte konkreetsetele üksikutele tegelastele.

Nagu öeldud, filmi lavastaja ja stsenarist on Christopher Nolan. Näitlevad Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Fionn Whitehead, Aneurin Barnard, Harry Styles, James D’Arcy, Jack Lowden, Barry Keoghan, Tom Glynn-Carney, Mark Rylance ja Tom Hardy.

“Dunkirk” on kinodes alates 21. juulist. Täpsem info Forum Cinemas kodulehel.