Rulatamine massidesse na! Tallinna Rulapäev tuleb taas

Rula on? Sõidad ka? 22. juulil korraldab Eesti Rulaliit Tallinnas ametliku rulapäeva, kus – nii uskumatu, kui see ka pole – sõidetakse rulaga. Lisaks toimuvad mitteformaalsed rulavõistlused, mängitakse head muusikat ning pakutakse süüa ja juua. Küsisime rulamees Antti Sinitsynilt, miks ja mis täpsemalt toimuma hakkab.

 

Antti, mis asi on rulapäev ja miks seda vaja on?

Tegelikult on olemas täiesti ametlik ülemaailmne rulasündmus Go Skateboarding Day, mille eesmärk on tuua võimalikult palju rulatajaid tänavatele, et näidata mitte ainult poliitikutele, vaid ka tavalistele kodanikele, et rulasporti harrastavaid noori on palju ja ka neile tuleb pakkuda vajalikke tingimusi oma hobi arendamiseks. GSD toimub igal aastal 21. juunil ja ka Eesti Rulaliit organiseeris esmakordselt eelmisel aastal selle päeva tähistamist Eestis. Mõistagi on 21. juuni väga lähedal tähtpäevale, mis on eestlastele üks olulisemaid – võidupüha ja jaanipäev. Lisada sekka pühade-eelne töökoormus ja ülikoolide lõpuaktused, võtsime vastu otsuse, et korraldame omanimelise ürituse, mis on otseselt GSD-st inspireeritud ja seda ajal, millal inimestel on kiiremad asjad aetud ning nad saavad tulla ja rahulikult sündmust nautida. Tallinna Rulapäev jagab samu põhimõtteid, mille lõppeesmärk on propageerida rulatamist, kui füüsilist ja loomingulist alternatiivset vaba aja veetmise viisi.

“Mida rohkem me näitame elanikkonnale, et rulatamise vastu tuntakse huvi, seda suurem on võimalus saada toetust igalt rindelt.”

 

Kes seda korraldavad?

Tallinna Rulapäeva korraldab Eesti Rulaliit, kes soovib edendada rulakultuuri Eestis. Mida rohkem me näitame elanikkonnale, et rulatamise vastu tuntakse huvi, seda suurem on võimalus saada toetust igalt rindelt. Olgu see rulaparkide ehitus, meediakajastus või pelgalt lihtne heakskiitev pilk eestlaste poolt. See omakorda tekitab positiivse tsükli: mida paremad on tingimused, seda rohkem noori hakkab rulatama. Mida rohkem on noori, kes rulatavad, seda suurem võimalus on saada uusi tingimusi rulaspordi harrastamiseks.

Rulatamine massidesse na! Tallinna Rulapäev tuleb taas

 

Kui populaarne rulasõit täna üldse on? Rulapäev tundub olevat pigem nišiüritus.

Kindlasti on Tallinna Rulapäev nišiüritus. Ülemaailmselt on rula populaarsem kui kunagi varem, aga midagi pole parata, Eesti rahvaarv on väike ja nõrgad tingimused rulatamiseks ei saagi luua suurt kogukonda. Tallinnas, mis on Euroopa Liitu kuuluva riigi pealinn, puudub korralik siseskatepark ja selle tõttu puudub ka kuus kuud aastast võimalus rulaga sõita. See pärsib arengut ja pidurdab kasvu. Sellest sõltumata on viimase paari aasta jooksul olnud näha rulahuviliste kasvu ja loodetavasti on nad, nagu öeldakse, “down for life”.

 

Rulapäeval mängitakse ka muusikat. Kes ja mida mängib?

Muusikat mängitakse kindlasti, kuid veel on vara öelda, kes seda teeb. Kuna suviseid nädalavahetusi on täpselt nii palju nagu neid on, siis pole veel midagi nii kindlat, et julgeks välja kuulutada. Üldiselt meie ürituste puhul ei ole oluline kasutada kõige tuntumaid DJ-sid, vaid oma sõpru ja tuttavaid, kes on kas ise rulatajad või rulaskeenega teemas. Need, kes on meie üritustel käinud, teavad, et muusika osas ei pea kunagi pettuma. Näiteks on meil käinud mängimas erinevatel üritustel nii Müürilehe peatoimetaja Helen Tammemäe, rulamees ja Haigla disc jockey Kristopher Luigend, One Sense Music plaadifirma käivitaja Kapten Tulevik, aga ka Karlova Raadiost tuntud Robert Laursoo ja paljud teised hea maitsega melomaanid. Ühesõnaga, et teada saada, kes sel korral mängib, tuleb ürituse Facebooki lehel silma peal hoida.

 

Täpsem info: Tallinna Rulapäev 2017

Fotod eelmise aasta rulapäevalt: Sten-Erik Remmel