Tõeline 21. sajandi räpi beef! Inglismaa üks suurimaid räpitülisid läbi aegade

Kui sa ei ole UK grime’i skenega eriti kursis, siis infoks nii palju, et Lõuna-Londoni juurtega P Money ja Dot Rotten praeguse nimega Zeph Ellis on selle muusika žanri ühed olulisemad nimed. Mõlemad grime’i OG staatuses artistid on aastate jooksul skene ülesehitamisel mänginud asendamatut rolli ja kumbki ei ole pika karjääri jooksul oma relevantsust kaotanud tänaseni. Märkimist väärib ka fakt, et mõlemad on oma muusika juures alati jäänud real‘iks ja raadiohitimeistriks ei ole neist kukkunud kumbki. Sellise andega artistil on see selgelt väga teadlik otsus ja võib ainult ette kujutada, kui palju aastate jooksul neile võid nina alla hõõrumas on käidud. Zeph Ellis, sõlmis küll lepingu suure plaadifirmaga Mercury Records ja reliisis aastal 2011 ka albumi “Voices in My Head” ent lahkus leibeli alt pärast seda.

Pisikese pausi järel naases Zeph Ellis mikrofoni taha aastal 2017 ning otsustas uues loos öelda välja selged read P Money suunas. Varasemast ajast on olnud tunda pisemat nihelemist Zephi ja P Money crew OGz liikmete vahel, kuid reaga “Fuck your crew of assassins” (viide P Money eelmisele crewle Fatal Assassins), tegi Zeph Ellis beefi ametlikuks. Lisa sellele reale palju ülbitsemist Twitteris ja Snapchatis ja sa saad kokku ühe mõnusa supi, mida peab keegi kuskil varsti sööma hakkama. Zeph lubas tükk aega sotsiaalmeedias oma mõtted pikemalt välja spittida freestyle‘s ja aega ei kulunud kaua, kui ilmuski “Fire In The Booth (part 2)”.

 

 

Freestyle näitas kõigile, et Dot Rotten on heas vormis ja tal ei ole ka plaanis oma sõnadest taganeda. Loomulikult ootasid pealtvaatajad, et millal ometi P Money vastab. Punast lippu on härja nina ees lehvitatud liiga kaua, et see agressiivse minekuga MC saaks lihtsalt vaikida. P oli aga olukorrast üle ja jätkas oma tavalist elu, suhtles sotsiaalmeedias, reliisis lugusid ja videosid. Teda ei kottinud. Dot Rotten uploadis Soundcloudi uue tracki, kus võttis lisaks kõigele muule ette P Money ekstüdruku Sian Andersoni ja nüüd oli ainult aja küsimus, millal P murdub.

 

 

Kuluski täpselt paar tundi, kui P andis oma Twitteris teada, et võtab projekti töösse. Tema muusikavideo loole “Real talk” ilmus täpselt 4 päeva pärast seda ja koos träkiga samal nädalal ka “Snake EP”.

 

 

Enne kui Dot Rotten jõudis üldse midagi mõelda või öelda, oli “Snake EP” saadaval Apple Musicus ja Spotifys ja P Money reliisis järjekordse loo “Liars In The Booth” koos duubel-muusikavideoga.

 

 

16. juuli hommikul uploadis Dot Rotten vastuseks oma 9 minutilise eepose, kus kasutas sama biiti, mida P Money oli kasutanud oma loo “Real Talk” all. Selle peale andis P Money kohe ka oma Twitteris teada, et reliisib uue “Snake 2 EP” juba üsna pea, nii-et pall oli jälle tema väravas nagu öeldakse. Öeldakse?

 

 

P Money andis täpselt 7 päeva pärast viimast Dot Rotteni vastust välja loo “Did You Notice?” koos visuaaliga. 7 päevaga vastuse kirjutamisest, lindistamisest video filmimise ja reliisimiseni. Me elame 21. sajandis. Video kirjelduses on fikseeritud ka ametlik kuupäev varem lubatud “Snake 2 EP”-le ja selleks on 28. juuli. Oi, kuidas me elame 21. sajandis.

 

 

7 päevaga muusikavideoga vastus? Ei koti! Peale viimast reliisi otsustas P Money välja anda veel ühe loo nimega “Bruck Beyond Broke” ja muidugi koos videoga. 2 päevaga kaks lugu ja muusikavideot. Oh my, oh my. Kuhu see veel minna saab?

 

 

2 päevaga 2 videot? Ei koti! Dot Rottenil ei olnud plaanis sellel asjal libiseda lasta ning andis vastuseks 25. juulil ehk samal päeval välja kaks lugu koos kahe muusikavideoga. Kas asi on ainult minus või see ongi mingi täiesti segane kosmose beef, mille sarnast pole varem nähtud?

 

 

 

Dot Rotten on oma arvamuse öelnud. P Money lubatud “Snake 2 EP” ilmub juba reedel, 28. juulil. Nii-et pall on praegu P Money väravas. Ühtlasi on see ka kõige ebaloogilisem väljend of all time. Okei, mitte päris all time, aga some time küll. Kokkuvõttes tunnistame praegu viimase aja ühte retsimat räpi beefi. Kui mitte globaalselt, siis UK levelil kindlasti täiesti erakordne möll, mille sarnast pole varem nähtud. Naljakas, et UK grime, mis on maailma hip-hopi mõistes just praegu innovaatori rollis, leidis räpi ajalooürikutest üles nii iidse nähtuse ning otsustas seda ka kasutada. Inglismaal on see igatahes publiku kihama löönud ja ootame huviga, kuhu see asi lõpuks välja viib.