Apple iPhone X fotogalerii by Hooligan Hamlet

“See on tõenäoliselt meie parim mudel ever!”, “See on ilmselt parim asi, mis me eales oleme teinud!”, “See on grandioosselt fabuloosne saavutus!” ja nii edasi, eksole. Ma olen Apple’i ja sellega seotud tegemisi jälginud pikalt. No ikka päris pikalt. Alguses vastasid kõik need laused tõele, mingist hetkest läks natuke lappama, siis oli juba kergelt naljakas ja nüüd me oleme siin, aastas 2017, kus Apple on lubanud meile täiesti uut normaalsust – iPhone X. Telefon maandus suure pauguga iDeal Eesti salongis Solarise keskuses ja sealt me ta testimiseks kohe ka endaga kaasa haarasime.

 

Šokeeriv ekraan

Uus mudel peaks olema suurim muudatus iPhone peal, mis iial tehtud. Eks nad on päris palju seda 9GAG’i ahistamist saanud nende S mudeliuuenduste eest ka, kus S numbri järel tähendab “sama” – iPhone 5 VS iPhone 5 sama, iPhone 6 VS iPhone 6 sama jne. iPhone 10 ei ole sama, see on täiesti uus. Tehnoloogilisi termineid taaskord vältides räägime lihtsakoeliselt ja šokk number 1 – sellel telefonil on šokeeriv display. Ma saan aru, et see suur ja ilus ja äärest ääreni ja hightech etc, aga midagi sellist ma poleks osanud oodata. See on täiesti fabuloosne ekraan! Sellel featuuril on muidugi ka väike miinus – maailm ei ole selliseks ekraaniks valmis. Madala resolutsiooniga fotod on kaugelt näha, see ekraan ei andesta.

 

Telefon tunneb mind kiiremini ära, kui mina teda

Minu teine šokk oli too suureks puhutud näotuvastus. Ma poleks elusees arvanud, et ta sellise üleheli kiirusega töötab. Mulle tundus päris kaua, et mul ei ole see funktsioon aktiivne, sest telefon avanes koguaeg silmapilkselt ja justkui ilma näotuvastuse toiminguta. Alles siis, kui telefoni kellegi teise näo ette panin, sain aru, et ta tõepoolest tunneb mu ära nii kiiresti, et ma ei saa sellest arugi. Igas asendis, igas valguses, kapuutsiga ja ilma. See ongi minu jaoks alati olnud OG (original gangster) Apple, kes teeb asju selliselt, et need toimivad. Kõik need erinevad asjad on maailmas ammu olemas. Apple paneb nad tööle nii, et kogu maailm saab neid probleemideta kasutada. Kes mille esimesena välja mõtles, on tühine haldjatolm. Kes tegi midagi nii hästi, et seda saab julgelt tervele inimkonnale kasutamiseks toota, see on päriselt oluline.

 

Kui sul on vaja ühte põhjust Apple iPhone X soetamiseks

Suundume põhiteema juurde – kaamera. Kaamera telefonis on tore asi. Kaamera iPhone X sees on väga tore asi. Esimene peatus: portree mode. iPhone X annab meile võimaluse pildistada portreesid digitaalselt geneeeritud nn bokeh-efektiga ehk siis tavalisele inimesele “see pilt, kus nägu on terav, aga taust on hästi ägedalt udune”. iPhone X’i kaamera lõikab LIVE’s objekti taustast välja ja muudab tausta uduseks. Loomulikult on seal ruumi erroriks, kui näiteks taust on liiga detailirohke, võib juhtuda, et kaamera hammustab uduse tausta osaks ka näiteks tükikese objektist. Või tuleb objekti piirjoon mõnest kohast natuke kole. Juhtub vähe. Sellest olenemata, näevad õnnestunud pildid välja ägedamad, kui minu ühegi teise telefonikaamera pildid kunagi varem on välja näinud.

Põhiline koht, kus minusugune hobifotograaf iPhone X kaamera võimekust märkab, on see koht, kus telefoni fotot töötlema asuma saab hakata. Ükskõik, millist app‘i keegi selleks siis kasutab. Fotos on selgelt rohkem infot, millega töötada. Kõik silmale vaevu aimatavad värvid ja varjundid on kenasti peal, mida võimendada või vähemaks keerata. Kaamera saab hakkama ka keerulistes oludes näiteks valgustatud toast pimedasse õue pildistamisel. Pilte sisse zoomides on näha ebareaalne detailirohkus. Kaameral on ka uus digitaalne zoom, mille suurim fänn ma siiski ei ole. Töö teeb ära, aga päris pildi tegemisel ma zoomida veel ei soovita. Loomulikult toodab masin ka retsi videopilti, millega tuleb kaasa automaatne pildi stabiliseerija. Töötab.

Lõppkokkuvõttes lasen rääkida fotodel. Fotoprojekti “iPhone X kaamera” eesmärgiks sättisin endale pildistada AINULT suvalistes olukordades ehk jalutamise pealt, vestlemise keskel, mööda sõites jne. Ilma ettevalmistusajata, lokatsioonide otsimiseta, valguse leidmiseta, modelli riietamiseta. Intuitiivselt, nö kõhu tunde peal, mõttekiirusel. Täpselt sellistes olukordades telefonikaamerat kõige rohkem kasutatakse ja otsustasingi mitte nö feikida. Pildid on tehtud täpselt ühe nädala jooksul ja mini-töötluseks kasutasin ainult ühte app’i – VSCO.

 

Telefoni andis testimiseks iDeal Eesti.
Fotod (va pruudi tehtud poksijanina portree minust) @meccakucci.
Kõik fotod pildistatud iPhone X kaameraga. Töötluses aitas VSCO cam app.

Apple iPhone X fotogalerii by Hooligan Hamlet Apple iPhone X fotogalerii by Hooligan Hamlet Apple iPhone X fotogalerii by Hooligan Hamlet Apple iPhone X fotogalerii by Hooligan Hamlet Apple iPhone X fotogalerii by Hooligan HamletApple iPhone X fotogalerii by Hooligan HamletApple iPhone X fotogalerii by Hooligan Hamlet