#LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 – Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

Novembri lõpus toimus Hispaania ääretult sümpaatses mereäärses linnas Malagas Porsche kolme uue masina esitlusüritus. Ilmavalgust nägi täiesti uus Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo ja uued Porsche 718 Boxster ja Cayman GTS versioonid. See ei olnud mingi “kergitame õrnalt kardinat & näitame PowerPointi” üritus. See oli ikka “võta võtmed & vajuta gaasi wroom-wroom” üritus. Kohal olid päris ajakirjanikud kõikidest suurematest autoväljaannetest ja keskmisest suuremate huultega bloggerid üle maailma ning Porsche pingutas imetlusväärselt palju, et kõigil oleks millestki kirjutada.

 

#LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

 

Eesti oli osa Ida-Euroopa grupist koos erinevate rumeenlaste, poolakate, ungarlaste ja tšehhidega. Loomulikult hakkasin pundis kõige väiksema turu esindajana kohe silma ja seda juba sõbralikus lõõpimises mainimata ei jäetud. Õli lisasid tulle ka asjaolud, et olin sellisel esitlusüritusel elus esimest korda ja väga palju ei tulnud kasuks ka see, et ma pole mitte kunagi ühegi Porsche roolis istunud. Rabas leviva WiFi kohta ei tea, küll aga oli õnneks kõikidele autoajakirjanikele teada Eestis aastaringselt kehtiv masendavalt halb ilm. Sellest tulenevalt suhtuti lõõpimise välisel ajal “eestlasse, kes pole kunagi päikest näinud” väga hoolivalt.

Üritus oli maailma autoürituste tippklass ja Porsche lansseerimisüritustest räägitakse legende. Kõik oli esmaklassiliselt korraldatud alates suhtlusest, kommunikatsioonist, lõpetades lokatsiooni, teede valiku ja hotelliga. Kõik libises valatult. Korraldus pandi tõelise pressi alla, kui ürituse 2. päeval juhtus ilmaga asju, mida isegi sakslased kontrollida ei suutnud. Päevaplaan lendas uppi kohe hommikul, aga korraldus adapteerus täiesti nähtamatult. Niisiis avaneski mul võimalus 3 päeva veeta Lõuna-Hispaania 5* hotellis, süüa head toitu ja sõita hoolikalt välja mõõdetud mägiteedel nii uue Boxster GTS’i kui ka Panamera E-Hybrid-iga ja kõige olulisem – seda kõike meelemärkuseni Photopoint Rent riiulitelt laenatud objektiividega jäädvustada.

 

Kaamera: Sony A7 II
Objektiiv: Sony FE 85mm f/1.4 GM

#LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

 

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

Sellele olematule hulgale lugajatest, kes pole Panemeraga varem sõitnud, teadmiseks, et see auto on suur. See auto on ikka tõsiselt suur. E-Hybrid Sport Turismo pikkuseks on 5049mm, laius 1937mm ja tühikaal 2325kg. Tähelepanuväärseks teeb need numbrid asjaolu, et tegemist on sportautoga. Saate ikka aru, et see sportauto on 5 meetrit pikk ja 2 meetrit lai ja kaalub 2 tonni? Meeletu! Panamera Turbo Sport Turismo võitis värskelt Euroopa ühe olulisema autoauhinna “Golden Steering Wheel 2017” ja seda “sportauto” kategoorias seljatades konkurendid nagu Lamborghini Huracan Performante, Honda NSX ja Aston Martin DB11.

 

#LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

 

Kõnealune tuttuus hübriid versioon peidab oma avant-garde disaini all neljaliitrist V8 mootorit 500kW (680hP). 500! See number on nii suur, et näiteks krooni ajal oli see kõige suurem number, mis raha peale mahtus. Tänu sellele hullusele, mis auto sisse ehitatud on, kiirendab fookuses olev emalaev 0-100km/h täpselt 3,4 sekundiga. See kõik on Porsche jaoks normaalsus. Kogu 30. sajandi teadus selles imemasinas on aga peidetud tema elektrimootori effektiivsusesse näiteks ennast sõidu ajal ise laadida. Ma ei taha keerulistesse tehnilistesse detailidesse laskuda, nii-et võta siit endaga kaasa informatsioon, et see, kuidas antud auto mootor töötab, on korralik Tony-Stark-Ironman-leveli kraam, mille sarnast ilma Porsche logota auto sees pole varem nähtud.

 

#LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

 

Autosse istudes tundsin kõike seda eelpool kirjeldatut korda umbes see sama 500, millest ka enne rääkisin. Pole mõtet kirjeldadagi, et uus Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo on teos, mitte toode. Minu üllatuseks (no tegelt mitte üllatuseks, rohkem nagu hüpoteesti tõestuseks) 5-meetrine Porsche ei ole nagu teised 5-meetrised autod. See on ralliauto, kuhu mahub sisse kogu su suguvõsa. Auto on agiilne ja terav, rool on täpne. Panamera ei lase sul kordagi unustada, et sa oled ikkagi Porsche roolis ja sinu lähedaseks sõbraks on see lahe tüüp, kellega peol kõik rääkida tahavad – 911. Loomulikult on tegemist väga kalli autoga (~150 000€ ja sealt üles), aga roolis istudes tunned, et iga sinu ülikooli minemata jäänud lapselaps oli seda kõike väärt.

 

#LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

 

Uuel Panameral on tegelikult ka üks mainimistväärt miinus, mida sellise taseme teosel tegelikult olla ei tohiks. Suurema vihmaga ei suuda kojamees kogu vett klaasi pealt ära lükata. Maailm kokku ei kuku, kui piilari juurde kogunev vesi nähtavust õrnalt piirama hakkab. Kui aga selle mure sisusesse süübida, saame aru, et tegemist on ju tegelikult täitsa asjaliku aerodünaamilise prohmakaga. Ups.

 

#LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo #LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

 

Kokkuvõttes on uue Panamera Turbo S E-Hybrid Panamera näol tegemist võimatuga – see on kiire nagu üks nõdrameelne sportauto, samal ajal praktiline nagu mõni eestlaste lemmik linnajeep ja täpselt nii luksuslik nagu üks Porsche Panamera olema peab. Kui sellel autol on kuskil peidus mõni miinus, siis selle naeratusega, millega sa selles autos sõidad, on neid miinuseid ääretult keeruline märgata.

 

#LÄBIKLAASI Porsche Event Malaga, Hispaania OSA 1 - Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

 

Suur aitäh:

Porsche Eesti
Photopoint Rent