Siim Sild rulafilmi esitlusel: “Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi.”

Mõned päevad enne jõulupühi kogunes Eesti rulaskene skeidipoodi Surfhouse, et kaasa elada kohalike rulatajate klipikogumike esilinastumisele. Esmaesitlusele tulid Siim Sild‘i monteeritud film “Onko se…?” ning Antti Sinitsyni käe all sündinud “Rula Keset Linna.” Mis möll toimus, kuidas Eesti rulatamine elab ning mida üks õige rulafilm endas sisaldab? Sündmuse üks korraldajatest Siim Sild andis vastuseid.

Ise rulatamisega üle dekaadi tegelenud ning Surfhouses oma esimest pikka filmi esitlenud Sild selgitas, et projekt sai eelkõige ette võetud seetõttu, et möödunud 7-8 aasta jooksul pole Eestist tulnud ühtegi täispikka rulafilmi ning kuigi viimastel aastatel on välja antud 5-10 minuti pikkuseid klipikogumikke, siis filmini pole küünditud. “Minu jaoks isiklikult saab rulavideost film siis, kui see ületab ~20 minuti piiri,” selgitas mees ning tõdes, et “Onko se…?” valmis saamine võttis aeg viis kuud: neli kuud filmimist ning kuu aega monteerimist. “Asja tegi keeruliseks see, et kaamera ostsime suve alguses ning selle tundmaõppimisega läks omajagu aega,” meenutas ta.

 

“Oma osa on ka nostalgial – tahaks, et järgmise 10 aasta pärast oleks praegust kraami vaadates sarnased tunded.”

 

Siim Sild ja Kristo Õismets "Onko Se...?" esilinastusel

 

Lisaks ajafaktorile on mitmeid aspekte, mis inimeste ja brändide lõikes rulafilmi defineerides erinevad. Ta täpsustas, et tema jaoks on rulafilmis kindlasti sees lisaks rulatamisele ka naljafootyt (rulatamise käigus salvestatud naljakad vahejuhtumid) ning üldine klipi ülessehitus võiks kulgeda stiilis intro-skater1-skater2-friends-skater3-skater4-outro. “Vanematele rulatajatele on selline filmi loogika kindlasti klassika,” rääkis Sild.

 

 

Oma osa kogu protsessis oli ka lihtsal soovil iseenda ja sõprade rulatamist jäädvustada ning selle asemel, et ühisest montaažist endaga seotud klippe otsida, otsustati teha pikem film, kus igal rulatajal oleks oma terviklik osa. “Kui vaatame praegu enda 2008. aastal filmitud full-parte, siis on ikka väga mõnus tunne,” selgitas ta sõitjate alusel rulavideo sektsioonidesse jagamist. “Oma osa on ka nostalgial – tahaks, et järgmise 10 aasta pärast oleks praegust kraami vaadates sarnased tunded.”

Kuigi pikemaid rulavideoid ei ole Eestis ammu tehtud, siis lühemaid videoklippe avaldatakse pea igal aastal ning ka möödunud aastal avalikustas rulapunt Superbe 42010 Eesti aasta rulataja valimisel pisut alla kümneminutilise kogumiku.

 

“Loodame, et tehtud videod ja sündmused saadavad noortele sõnumi jätkata ja ka ise skenesse panustada.”

 

Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi."

 

Uudiskünnist ületavate rulavideote ja -filmide vähesuse põhjuseid võib leida mitmeid, aga Sild toob peamisena välja selle, et Eesti rulatajate jaoks on tegemist hobiga ning lihtsalt ei jõuta muu elu kõrvalt piisavalt palju filmida ja videomaterjali koguda. “Kuna filmime peamiselt suvel, siis aasta lõpus monteerides tulebki kokku 5-6 minutiline klipp, mille esitlemiseks ei hakka eraldi sündmust korraldama,” selgitas ta.

 

 

Lisaks täispikale rulafilmile tõi 2017. aasta Eesti rulatamisesse nii mõndagi muud positiivset. Siimu sõnul on järsku tänavatel näha palju noori huvilisi ja kohata võib vanu rulatajaid, kes vahepeal tänavatelt kadunud on olnud. “Loodame, et tehtud videod ja sündmused saadavad noortele sõnumi jätkata ja ka ise skenesse panustada.” Rulataja soovitab kõigil koolis käivatel rulahuvilistel suviti filmida nii palju kui jaksatakse, sest hiljem kipub selleks aega väheks jääma.

Tulevikust ja järgmisest filmist rääkides nendib rulataja, et esilinastusest jäi õhku väga hea vibe ning vähemalt tema loodab, et juba 2018. aasta lõpus saab uut Eesti rulafilmi vaadata.

 

Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi."
Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi." Siim Sild rulafilmi esitlusel: "Loodame, et tehtud videod saadavad noortele sõnumi."

Siim Sild ja Kristo Õismets "Onko Se...?" esilinastusel

 

“Onko se…?”

Autor: Siim Sild
Rulatajad: Kristo Õismets, Egbert Pahhomov, Aleksandr Hlabov, Enric Garriga Panisello, Jaak Tänava, Kristjan Prik, Mihkel Vahermaa, Pärtel Niitaru, Jaan Suits, Erik Berendsen, Silver Jõesaar, Toomas Seppänen, Hendrik Hundt, Siim Sild.
Kestus: 25:50

 

“Rula Keset Linna”

Autor: Antti Sinitsyn
B-roll: Jaak Tänava, Kristjan Prik
Rulatajad: Raul Urberg, Enric Garriga Panisello, Mihkel Vahermaa, Kristjan Prik, Kevin Viljakainen, Hendrik Hundt, Samuel Oja, Toomas Seppänen, Egbert Pahhomov, Kristo Õismets, Pärtel Niitaru
Kestus: 05:43

Fotod: Kris Süld / Hooligan Hamlet

Täägid: