TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda

Tekst: Sulev Ladva
Fotod: Rainer Olbri

Nii kaua, kui olen autoajakirjandust lugenud, on Porsche sportautod alati rohkelt kiitust leidnud. Seetõttu on kahtlemata enamustel, kui mitte kõikidel, autohuvilistel ka oma bucket listis märge saada osa korralikust sõidukogemusest Porschega. Mina pole kindlasti mingisugune erand.

TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda

Kui auto võtmed kätte sain, oli sõnum selge ja konkreetne: hull heli, hull minek, see on rets auto. Nii palju siis ootuste maandamisest. Iste paika, mootor käima ja tekstiilist katus alla ning lõpuks on kohale jõudnud päev, kus saan järgneva 24 tunni jooksul sõita Porsche Boxster S‘iga, kuhu iganes süda ihaldab.

Hoolimata juba halliks kippuvaks hilissuvisest ilmast nautisin ma Boxsterit enamus ajast siiski ilma katuseta. Kui vihma ei sadanud, oli katus maas, ja kui hakkas külm, sai konditsioneeri kenasti soojemaks pandud. Mul oli lahtine Porsche ja jahedad temperatuurid ei olnud mingisugune segav faktor.

Tõusvas trendis kulgev sportauto

Paar aastat tagasi uuendatud 718 Boxster on sportautode valikus kõige soodsam mudel, mida Porsche pakub. Sellegipoolest kiidetakse väikest kabrioletti juba esimesest generatsioonist alates, kui väga hea sõiduelamusega sõidukit. Võimsust on parajalt, et kõiki hobujõude päriselt kasutada, mootor keskel perfektseks tasakaaluks ja auto ise mõõtmetelt parajalt kompaktne.

TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda

Välimuselt on väikseimad Porsche sportautod Cayman ja Boxster läinud iga põlvkonnaga kenamaks. Eelmine (koodnimega 981) oli suur samm õiges suunas ja praegune 718 jätkab samal joonel. Interjöör rohke kvaliteetse nahaga oli vapustav ja istumine väga mugav. Isegi 1,95 m pikkusena jäi pea ja katuse vahel natuke ruumi tänu mõnusalt madalale istmele, mis hoidis ka kiiremates kurvides kere kenasti paigal.

Enne sõitma hakkamist oli mul lisaks suurele õhinale ausalt öeldes ka kaks murekohta: mootor ja käigukast. Esimene oli tingitud arvustustest, mida olen lugenud erinevatest väljaannetest, ja teine minu enda väikesest kiiksust.

Mured murtud

Suurim muutus praeguse ja eelmise Boxsteri vahel on jõuallikas, nimelt sellelt kahe silindri eemaldamine ja turbo lisamine. Boxster S mudeli puhul istub juhi taga 2,5-liitrine 4-silindriline turboga boksermootor, mis toodab 350 hj ja 380 Nm. Kõik see tähendab, et 1 385 kg kaaluv Boxster S kiirendab seisust sajani vaid 4,2 sekundiga – number, mis mõned aastat tagasi oli reserveeritud kallitele superautodele.

Eelpool mainitud murekoht jõuallika puhul oli see, et paljud arvustused laidavad uue mootori heli võrreldes eelmise mudeli kuuesilindrilisega. Mina aga sellise kriitikaga ei nõustu. Selja taga asetsev mootor on sport-režiimis mõnusalt karmi ja industriaalse heliga ning paukuv summutisüsteem aitab kindlasti kaasa. Sõidurežiimidest rääkides peab avaldama au ja kiitust otsusele, et sport ja sport+ režiimid lülitavad mootori automaatse seiskumise koheselt välja. Ei mingit taaskäivitust, kui hakkad uuesti seisult liikuma, sest mootor käib koguaeg.

TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda

Jahmatama paneb aga mootori tõmme, mis algab umbes 2500 pöördest. Sportlike luukpärade puhul võib tihtipeale 4-silindriliste turbomootorite minek kõrgematel pööretel ära vaibuda, kuid Boxster S läheb aina edasi ja edasi. Metsik minek püsib 7000 pöördeni ja käiku ülesse vahetades jätkub see pea sama hullult. Pidurdades ja käike alla vahetades toovad naeratuse näole ka paukuv väljalasketoru. Jah see on lapsik, kuid vaoshoitud sportauto on igav sportauto.

Kõikuma löödud manuaali usk

Käigukastist rääkides jõuame minu järgmise kahtluse juurde. Nimelt olen ma üks vähestest inimestest, kes siiani taob trummi nimega “üks korralik sportauto peab olema manuaalkastiga”. Kasutatud autode müügilehtedelt on selge fakt, et enamus inimesi nii ei arva. Umbes 90% uuematest Boxsteritest ja Caymanidest on topeltsiduriga PDK käigukastiga ja manuaalid on selges vähemuses.

TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda

Olles nüüd esimest korda kogenud PDK automaati, võin ma endalegi üllatuslikult öelda, et mõistan miks see nii on. Porsche välkkiire PDK käigukast on muutunud minu silmis täiesti loogiliseks valikuks. Pea katkematu kiirendus kiirematel teedel ja märkamatult sujuv käiguvahetus linnas liiklemisel on kombinatsioon, mille vastu on praktilises mõttes vettpidavat argumenti pea võimatu leida.

Lisakiituseks leidis kinnitust ka fakt, et manuaalrežiim on tõesti oma nime vääriline. Ka piiraja lähedal 7200 pöörde juures saan ikka käiku ise vahetada – auto ei sekku kordagi. Käik on alati saadav kuni juht midagi rumalat ei soovi.

TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda

Olen siiani manuaali usku, kuid teise poole mõistmine on nüüd palju kergem. Kindlasti tahaksin proovida Porsche sportautot korraliku manuaalkasti ja kolme pedaaliga, sest siiani olen seisukohal, et see tõstab sõidukogemuse omakorda järgmisele tasemele.

Läbikukkunud katsetus Porsche omanikuna

Teate seda kommet, mis on mootorratturitel ja pick-up kastikate juhtidel, et nad liikluses alati viipavad omadele? Olles üheks päevaks ekslusiivses Porsche kasutajate klubis, mõtlesin, et äkki on samad kombed ka Stuttgartist pärit sportautode omanikel.

Pärast tagasihoidlikke lehvitusi ühele 997-generatsiooni ja teisele vanema 996-generatsooni 911 omanikkele sain vastutasuks vaid juhtide mõistmatud pilgud, kui nad mind vastu passisid. Oleks lootnud, et ka Porsche omanike seas on levinud selline ühtekuuluvustunne, kuid äkki on see “salajane tervitus” hoopis midagi keerulisemat kui tavaline käeviibe. Või äkki need kaks Porsche 911 omanikku ei olnud teavitatud kirjutamata reeglitest.

Kindel on see, et kui kunagi tekib endal võimalus omada Porschet, hakkan ma juurutama Porsche sportautode omanike tervitusi Eesti liikluses. Huvikorral võivad ka Cayenne’i, Macani ja Panamera omanikud julgelt kampa lüüa.

Ja läbi see saigi

Umbes 24 tundi hiljem, kui auto tagasi viisin, oli selge, et Porsche „odavama otsa“ sportauto on kõike seda kiitust väärt, mida suured autoajakirjad jagavad. Ööpäeva jooksul sai põletatud pea terve paak bensiini, viidud paar sõpra kõrvalistmel lõbusõidule ja ennekõike tõeliselt ägedaid Tallinna läheduses olevad sõiduteid avastatud.

TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda TESTHAMLET: Porsche 718 Boxster S – 70-aastast kogemust on tunda

Välimus ja interjöör on muljetavaldavad, heli ja kiirendus ägedad ning kahtlused mootori ja käigukasti osas lendasid peast pärast nende korralikku proovilepanekut. Porsche sportautod on automaailma tipus olnud põhjusega ja 70-aastast kogemust on Boxster S’is tunda.