Intervjuu: Eytys X H&M koostöökollektsioonist räägivad lähemalt tegijad ise

24. jaanuaril saabub Tallinna Postimaja H&Mi ja e-kauplusesse müügile koostöökollektsioon ,,Eytys X H&M“. Moeteadlike poolt hinnatud Stockholmist pärit kaubamärk on tuntuks saanud tänu unisex disainikäekirjale, selge joonega jalatsitele ning täiuslikult kavandatud baasesemetele. Tallinna Postimaja H&Mi valikus on täiskasvanute jalanõud, rõivad ja aksessuaarid. Meil on siinkohal au eksklusiivselt avaldada intervjuu inimestega, kes on selle suure koostööprojekti taga. Küsimustele vastavad H&Mi loovnõustaja Ann-Sofie Johansson, Eytyse üks asutajatest, tegev- ja loovjuht Jonathan Hirschfeld, Eytyse üks asutajatest, loovjuht Max Schiller ja H&Mi meesterõivaste disainijuht Ross Lydon.

 

Intervjuu: Eytys X H&M koostöökollektsioonist räägivad lähemalt tegijad ise Intervjuu: Eytys X H&M koostöökollektsioonist räägivad lähemalt tegijad ise

 

Miks asusid Eytys and H&M ühise projekti kallale? 

Jonathan: H&Miga koostööd teha on ju suurepärane, seda enam, et jagame ühist kodulinna Stockholmi. Koostöö on hea võimalus tutvustada brändi laiemale publikule, kes saab seeläbi meie maailma kogeda. Ärilises plaanis on tegemist hea võimalusega H&Milt õppida, vaatamata faktile, et lisasime projekti oma esteetika ja DNA. 

Ann-Sofie: Meile meeldib oma kliente koostööprojektidega üllatada. Olen veendunud, et ,,Eytys X H&M“ rõõmustab eriti neid, kes kaubamärgist juba teadlikud on, aga ka neid kliente, kellele meeldib pidevalt uut avastada. Imetlesime Eytyse tõeliselt omanäolist look’i ja lähenesime neile esialgu ideega luua pelgalt jalatsikollektsioon. Peale suuremat ajutormamist otsustasime aga terviklikuma lahenduse kasuks, mis sisaldab nii jalanõusid, rõivaid kui aksessuaare. Viimane variant annab nii H&Mi klientidele kui Eytyse fännidele võimaluse kogeda mõlemaid brände uue vaatenurga alt. Loomulikult oli H&Mi juuri arvestades tore teha koostööd ka teise Rootsi brändiga. 

 

Kuidas te kollektsiooni lühidalt kirjeldaksite? 

Max: Eytys pole bändina päris igaühe maitse. Meile pakub tõeliselt huvi, kuidas meid H&Mi platvormil uue publiku poolt omaks võetakse. Oleme lisanud kõnealusesse kollektsiooni elemente, mille poolest me tuntud oleme. Tõlgendasime neid seekord lihtsat värskel viisil. Kingade, rõivaste ja aksessuaaride aluseks on töö- ja spordirõivad, aga ka elegantsemate esemete detailid nagu näiteks kitsad saapasääred või hästipressitud viigid. Mängisime proportsioonide ja siluettidega – teemaks on paksud tallad, volüümikad tossuninad, avarad lõiked, laiad püksisääred ja kitsad kaelused. Oluline on märkida, et kõik rõivad on unisex ja mõeldud pigem argiseks kasutamiseks. Meid huvitasid ka mustrid ja tekstuurid, kaasa arvatud ussimuster ja läikiv lakknahk. Lisasime kollektsioonile ka täiskasvanute rõivaste miniversioonid – lasteriided on meie jaoks uus teema. Olin seda otsust tehes veidi isekas, sest sain ise hiljuti isaks ja tean kuivõrd raske on leida alternatiive traditsioonilistele lasterõivastele. 

Ross: Eytyse esteetika on petlikult lihtne. Esmapilgul jääb mulje, et tegemist on tavaliste tenniste või retrojalanõudega, puuvillase T-särgi või sirge lõikega pükstega. Lähemal vaatlemisel märkad aga detailidele pööratud tähelepanu. ,,Eytys x H&M” kollektsiooni puhul oli meie kindel siht see sama tase ka säilitada. Töötasime talladisaini kallal, miksisime omavahel spordijalanõude ja kingade detaile, pikendasime T-särke ja mõtisklesime logode asetuse üle jne. Ka aksessuaarid ei saanud vähem tähelepanu – valikus on eriti pikk öösidega rihm, kaelakett, mida saab kasutada ka puusal ning mitmeti kasutatav kott. Meie jaoks oli oluline, et läbi kumama jääks ka Eytysele omane huumorimeel. Viimasega seoses lõime väljamõeldud ettevõtete – autopesula ja lennufirma – logod ja graafika. Eriti meeldib mulle fakt, et pakume ka ühisloomingu põhjal valminud lasterõivaid. 

 

Intervjuu: Eytys X H&M koostöökollektsioonist räägivad lähemalt tegijad ise

 

Miks on kõige keskmes unisex-lähenemine?

Max: Eytyses ei ole meil mõttessegi tulnud sildistada kollektsioone meeste- ja naistekollektsioonideks. Meie ja ka paljude klientide jaoks on selline lahendus loomulik. Ma pole kunagi aru saanud, miks peaksid mehed ja naised erinevalt riides käima. Meil on küll erinevad kehatüübid, nii et mõningaid esemeid peab veidi tuunima, ent ma ei tunne vajadust luua täiesti erinevat tüüpi rõivaid. 

Ross: Unisex-lähenemine on oluline osa Eytysi esteetikast. Meile mõjus see väga värskendavalt. Moetööstuses arutletakse hetkel palju selle üle, kas rõivaid peaks üldse lahterdama meeste- ja naisterõivasteks ja mida see jaotus kultuurilisest aspektist vaadatuna tähendab. H&M on alati uskunud, et lõplik otsustaja on klient, kes kannab, mida ta soovib ja ei vaata rõiva sees olevat silti. See koostöö toetab seda mõtteviisi. 

 

Intervjuu: Eytys X H&M koostöökollektsioonist räägivad lähemalt tegijad ise Intervjuu: Eytys X H&M koostöökollektsioonist räägivad lähemalt tegijad ise

 

Kui peaksid seletama brändi olemust ja maailma neile, kes Eytysest veel mitte midagi kuulnud pole, siis kuidas sa seda teeksid? 

Max: Eytys on väga visuaalikeskne bränd – meie jaoks on palju lihtsam rääkida piltides kui sõnades. Meie kõige huvitavam ülesanne on nn generic look’i rafineerime. Huvitume esemetest, mis on ajale vastu pidanud ja on saavutanud ikooni-staatuse. Meile meeldib neid meie jaoks olulisi ikoone kontekstist välja võtta ning uurida, kuidas saame neist voolida tänapäeval aktuaalse loomingu. Mängime ühtlustamiskultuuriga. 

Jonathan: Meile meeldib mõelda, et oleme osa multidistsiplinaarsest põlvkonnast, mille juured on loomingus ja ühendatuse tundes. Eytyse disainilähenemine ja eetos on jalgupidi digitaalses ajastus. Me ei keskendu mitteolulistele klassifikatsioonidele nagu sugu, rass, vanus või rahvus ja see annab meile teatud vabaduse. Koostöö teiste loomeinimestega on samuti olnud osa meie protsessist. Olgu kaasatud tegija fotograaf, visuaalkunstnik või hoopiski bränd nagu H&M. Soovime oma kaubamärki vormida tuues kokku inimesi, kohti ja inspiratsiooni. 

Ann-Sofie: Eytys on kaubamärk, mis vaatab minevikku, ent loob selle tänapäeva arvestades uueks. Nad on seejuures üle mõistetest nagu sugu, vanus, rass ja rahvus. Nende jalanõud ja rõivad on mitmekesised ja sobivad hästi moemaailma insider’itele. Disaini detailid, kvaliteet ja hinnatase ei jäta külmaks ka teisi. Eytys suudab kõikidesse oma projektidesse energiat ja vastuolulisust süstida, vaatamata faktile, et nende esteetika on üsna tagasihoidlik. Nad ei võta end liiga tõsiselt ja see on tänapäeva moetööstuses väga haruldane. 

 

Mis teie arvates selle koostöö juures inimestele kõige rohkem meeldib? 

Jonathan: Tegemist on suurepärase kollektsiooniga kõigile, kes otsivad mitmekesiseid tänavamoeesemeid, mida saab kanda nii eraldi kui ka ühtse look’ina. Meile meeldib läheneda asjadele huumori ja energilisusega ning ma usun, et viimane läheb peale ka H&Mi klientidele. 

Ross: Ma arvan, et kliente veenab kõige enam Eytyse enesekindlus – julgus kanda, mida iganes sa soovid, millega iganes soovid, millal iganes soovid. Nende jalanõudesse ja rõivastesse on mugavus ja stiil sisse kodeeritud. Kindlasti jääb inimestele silma ka Eytyse huumorimeel, nende sotsmeedia, kaasa arvatud Instagrami-konto, ajavad mind jätkuvalt naerma. 

 

Loetlege meile oma lemmikesemed! 

Max: Mulle meeldivad ennekõike olemuselt uued ,,Trekk” saapad, mis ühendavad omavahel sportlikkust ja klassikat. Lisaks meeldivad mulle Eytyse ja minu enda esteetikale truud ,,Verve” teksased ja ,,Blink” pusa. 

Jonathan: Mulle meeldivad kunstlakknahast ,,Weezer“ jakk ja ,,Grande” püksid. 

Ross: Minu isiklikud lemmikud on ussimustriga esemed nagu näiteks ,,Smashing” jakk ja särk ning humoorika graafikaga t-särgid ja pusad. Jalanõudest meeldivad mulle poolläbipaistva tallaga ,,Runner” tossud, mida saab kanda nii argiselt kui edevamas koosluses. 

Ann-Sofie: USA koolibussidega seostuv kollane toon on sellel hooajal eriti hinnas. Kuna mulle meeldib see värv ka isiklikult, on minu lemmikud seemisnahast ,,Vulcanized” tennised ja ,,Sonic” t-särk, mis tõstavad tuju ja annavad mulle energiat. 

 

Intervjuu: Eytys X H&M koostöökollektsioonist räägivad lähemalt tegijad iseIntervjuu: Eytys X H&M koostöökollektsioonist räägivad lähemalt tegijad iseIntervjuu: Eytys X H&M koostöökollektsioonist räägivad lähemalt tegijad ise

 

Mida te kollektsioonilt loodate? 

Jonathan: Ma käsitlen kollektsiooni kui uut viisi meie sõnumit edastada. Meile meeldib Eytysega mälestusi luua – see on orgaaniline viis siduda brändi spetsiifilise esteetika ja ideedega. Soovime, et inimesed avastaksid meie brändi ja mõistaksid, et senise arusaama, mida erinevad sood peaksid kandma, võib samahästi kui kustutada. Ootame pikisilmi, et inimesed ümber maailma asuksid juba oma individuaalset stiili kasutades,,Eytys X H&M” look’isid looma. 

Ross: On ütlematagi selge, et oleme kollektsiooni üle uhked ja ootusärevust täis. ,,Eytys X H&M” kollektsiooni nn generic look on fantastiline ja siiras viis oma isikupära väljendamiseks – inimesed kannavad rõivaid, mitte vastupidi. Loodame leida sidet uute moehimuliste inimestega ja tugevdada oma suhet lojaalsete klientidega. Ja üllatada kõiki millegagi, mida meilt võibolla oodata ei osatud.