Maailma esimene 100% taaskasutatav jooksujalats adidas FUTURECRAFT.LOOP

Eelmisel nädalal tutvustas adidas maailmale uut ketsi, mille sarnast pole varem suudetud ega osatud toota. Uus jooksujalats FUTURECRAFT.LOOP on 100% taaskasutatav. See tähendab, et kui ühe inimese jaoks toss oma elu ära elab, on see edasi võimalik kadudeta taastootmisesse viia. See kets ja selle tootmisviisi väljatöötamine on adidase üks suurimaid katseid rääkida kaasa ülemaailmse plastiku probleemi lahendamisel, mis ohustab meid ümbritsevat merd, maad ja mägesid juba aastaid.

 

 

Mis on FUTURECRAFT.LOOP?

  • See on 100% taaskasutatav jooksujalats
  • Omanikul on võimalus kets ükskõik mis aja hetkel adidasele tagasi saata, et vanast saaks valmistada uue ketsi
  • Kõnealune reliis on esimene samm suuremast ettevõtmisest, mis peaks laiaulatuslikult poelettidele jõudma kevadel 2021

 

Maailma esimene 100% taaskasutatav jooksujalats adidas FUTURECRAFT.LOOP

 

Tehnoloogiast sügavamalt

FUTURECRAFT.LOOP puhul on kasutatud uudset disaini ja tootmisviisi, et jalatsit oleks võimalik jäätmete tekkimiseta lõpmatuseni taaskasutada. Selle saavutamiseks on kasutatud ainult ühte algmaterjali – 100% taaskasutatav TPU, millest “kedratakse” pealis ning vormitakse tuntud ja palju kiidetud BOOST vahetald. Oluline erinevus teiste ketsidega ja kasutavate tehnoloogiatega on see, et kõikide komponentide liitmiseks pole kasutatud liimi. Liim teatavasti on peamine süüdlane, mille pärast ei ole võimalik ketse täielikult taaskasutada.

 

Maailma esimene 100% taaskasutatav jooksujalats adidas FUTURECRAFT.LOOP

 

Kogu protsess viiakse läbi adidase SPEEDFACTORY’i nime kandvates tehastes, mida tutvustati esmakordselt juba 2017. aastal. Praegune 200 paarine partii tehti Atlanta SPEEDFACOTRY’is ja jagati laiali adidase sportlastele ning koostööpartneritele.

 

 

Projekti keerukust annab ehk edasi teadmine, et keskmiselt kasutatakse ühe jooksujalatsi valmistamiseks 12 – 15 erinevat materjali. Seega fakt, et ühe toormaterjaliga on võimalik toota kets koos kõikide tänapäeva jooksujalatsi mugavuste ja muude tulede ning viledega on üsna uskumatu.

 

Miks on see oluline ketsi- ja moemaailmas üldiselt?

Moetööstus on maailma üks suurimaid reostajaid. Viimasel ajal on jätkusuutlikusest kujunenud väga oluline jututeema ning paljude brändide jaoks tähtis asi, kuid tuleb tõdeda, et probleem on endiselt suur.

adidas tegi oma esimesed väljapaistvamad sammud plastiku vähendamiseks aastal 2015, kui koostöös Parley’ga kasutati ketsi valmistamiseks ookeanist leiduvat plastprügi. Tänaseks on see programm vägagi edukas olnud ning poelettidele on suudetud tuua 11 miljonit paari jalatseid. Pikemas perspektiivis on aga ka see poolik lahendus, sest lõpuks tuleb need ketsid ära visata ning senise tehnoloogiaga neid täielikult taaskasutada pole võimalik.

 

Maailma esimene 100% taaskasutatav jooksujalats adidas FUTURECRAFT.LOOP

 

Kui FUTURECRAFT.LOOP peaks laiemalt müüki tulema kevadel 2021, siis lisaks on adidas lubanud aastaks 2024 kasutatada kõikide oma toodete tootmisel ainult taaskasutatud polüesterit. See võiks luua olukorra, kus toodete tootmisel ei teki täiendavat mittelagunevat ja mitteotstarbelist prügi ning korra valmistatud tootest saab alguse pikem materjali elutsükkel, mille jooksul on võimalik seda korduvalt taaskasutada.

Olles number kaks spordibränd maailmas, siis sellise sõnumi edastamine ning päriselt järgimine, on väga oluline samm õiges suunas. Endale tundub, et adidas jättis kasutamata võimaluse saada ettevõtmisele laiemat kõlapinda, sest keskenduti väga kitsale segmendile. Jooksujalatsile.

 

Maailma esimene 100% taaskasutatav jooksujalats adidas FUTURECRAFT.LOOP

 

Eelkõige pean silmas Yeezy liini või ka hiljuti oma tiiva alla toodud Beyonce. Tõenäoliselt nende kahe või ka ühe neist kaasamine oleks plastikuprobleemi ja selle vastasele võitlusele rohkem tähelepanu toonud. Võib vaid oletada, miks jäädi hetkel ainult jooksujalatsi juurde. Võibolla oli selleks soov leida lahendus ühele kõige tehnilisemale ja keerulisemale kategooriale. Tõestada selle võimalikkust ning sealt edasi juba liikuda laiemalt vabaaja kategooria juurde.

Igal juhul on kurss õige. Isegi kui väike, siis vähemalt probleemile tähelepanu juhtimine ning aktiivselt lahenduste kallal töötamine on positiivne. Nüüd on meie kord mõelda, mis ja miks ketse osta edaspidi.