Promoe “The Art Of Losing” – legendaarse Rootsi räppari inglisekeelne album üle 13 aasta

Rootsi lemmiklapsed Promoe ja Looptroop Rockers on siinkandis üles kasvatanud terve generatsiooni tänavakunsti austajatest melomaane ja hip-hopi päid. 2010-ndate aastate kandis (enne ja peale) oli Looptroop meie hip-hop skene üks armastatumaid välisesinejaid ning peod Hollywoodis ja Rock Cafes on paljudele eestlastele südamesse graveeritud. 10 aastat hiljem on rootsi räpibande ninamees Promoe pliiatsit kuumaks kütnud ja andis välja uue inglisekeelse sooloalbumi “The Art Of Losing”.

Peale suuremat lendu on Promoe reliisinud pigem rootsikeelset muusikat ja eestlastest seetõttu võibolla natuke eemaldunud, aga see teeb inglise keele juurde naasemise sedavõrd magusamaks uudiseks. Uus album on lindistatud 2018. aasta suvel Promoe kodulinnas Västeråsis koos kauaaegse sõbra ja Looptroopi räppari CosMIC’uga. Koos lasti loovusel lennelda ja tulemuseks sai purki 2 albumit, millest esimene inglisekeelne on nüüd kõigile kuulamiseks väljas. Teine album on rootsikeelne ja ilmub 2019. aasta lõpus.

 

Promoe "The Art Of Losing" – legendaarse Rootsi räppari inglisekeelne album üle 13 aasta

 

“The Art Of Losing” räägib keerukatest suhetest, ühiskonna probleemidest ja loomulikult ka Promole kõige südamelähedasemast teemast – graffitist. “Mulle on terve elu räägitud, et ma võin saavutada kõik, millest ma unistada oskan, kui ma selle nimel piisavalt vaeva näen ja töötan. See on olnud minu moto, kui olen kõikide nende aastate jooksul buldooseriga muusikatööstusest läbi ramminud. Viimased aastad olen aga hakanud mõistma, et “tööta selle nimel” moto alati ei aita. Ma jõudsin oma suhtes kohta, kus ei olnud enam vahet, kui palju ma vaeva nägin, seda saanud enam päästa, sest ei sõltunud ainult minust. Jah, see oli traagiline, aga see oleks olnud veel traagilisem, kui ma poleks sellest midagi õppinud. Ja nüüd ma siis praktiseeringi seda värskelt omandatud kaotamise kunsti,” kirjeldab uue albumi sisu Promoe ise.

 

“Viimased aastad olen aga hakanud mõistma, et “tööta selle nimel” moto alati ei aita.” – Promoe

 

Räppar on mõnda aega olnud muusikast eemal ja seda lihtsal põhjusel – ta võttis ette õigusteaduse õpingud, millest oli 20 aastat unistanud ja nägi suhteliselt ruttu, et päevas jääb mõlema kirega tegelemiseks tunde liiga väheks. “Ma panin esimest korda pliiatsi päriselt maha peale seda, kui ma ta lapsepõlves üles korjanud olin. Kuni selle hetkeni ma kirjutasin sõnaotsesesmõttes iga päev sõnu. Tekstide kirjutamisest loobumine oli minu jaoks suur asi, mis muutis mind sügavamalt, kui oleksin osanud arvata. See pani mind kohe ka oma identiteedis kahtlema. Identiteedis, mille üle ma olin uhkust tundnud nii kaua ja millesse ma siiamaani olin suhtunud väga iseenesestmõistetavalt,” räägib Promoe albumi salvestamisele eelnenud ajast. “The Art Of Losing” tähistab räppari muusika juurde naasmist ja produktiivsuse taasavastamist.

 

 

Värske videosingel “Dawgmatics” on teine singel uuelt albumilt. Loo sisu lahkab inimeste tööeetikat – ühelt poolt töötame nagu koerad, töötame süsteemselt ilma alguse ja lõputa ning teiseltpoolt oleme laisad koerad, kes tahavad lihtsalt mängida. “Singli helipilt on oma inspiratsiooni saanud 90-ndate UK jungle-muusikast. Oleme alati armastanud reggea‘t ja dancehalli, aga midagi on selles jungle‘i energias, mis teeb ta kompromissituks ja tooreks,” kommenteeris loo produtsent CosMIC oma loometöö vilju.

Kuula Promoe uut albumit “The Art Of Losing” Spotifyst.