Ingmar Gailiti “Momentum” – playlistiks nimetatud albumil teevad kaasa Robert Lõvi, Piret Krumm jpt

Tekst: Krismar Rosin

Pärnu ja ülejäänud Eesti on kaua igatsenud kuulda Ingmar Gailitist rohkemat. Kes on pärnakas
Ingmar Gailit? Siiras sõnaseadja, vahel mõnusalt swag – mees, kes teeb muusikat nii räpimeestele, kunsti-inimestele kui ka kaunitele neiudele. Nüüd on härra löönud stuudiouksed kinni ja tuhninud läbi kõik riimisahtlid ning räpifännidele on nautimiseks kingitud tema debüütplaylist „Momentumi“.

Albumi läbivaks teemaks on kangelase teekond ning sellelt leiab 12 rada, millest 8 on varasemal levinud. Pidevalt pidi Ingmar kuulma tuttavatelt, et miks esimese albumiga nii kaua läheb. Head asjad ju küpsevadki kaua. Kuna Gailiti jaoks oli see esimene kord midagi sellist käsile võtta, siis kogenematusest tingituna kadus vahepeal fookus. Paraku inimesed ootasid ja ootavad siiani tervikut ehk albumit. „Seega on hea meel teavitada, et saan selle peatüki lõpuni kirjutada ja uut jätkata,“ sõnas Pärnu muusik. Gailit peab tähtsaks teadlikut ajastamist ning leiab, et igal asjal on oma hetk. „Tuleb kannatlik olla ja rahus kasvada“ lisas ta.

 

 

„Momentum“ on tema jaoks õnne-soon, hetk, mil asjad õnnestuvad. Kaheteistkümnes rajas on kaasas ka häid inimesi, mahedaid melomaane ning kuldhääli. Siinkohal tasub mainida uue singli “Võitja“ fiiti pärnakat Hanelle Uutsalut, kelle kauni hääle üle kodukant väga uhke on. Neiu teeb samuti kaasa veel juba ammu välja antud loos „Maailm pöörleb sinuta“. Mainimata ei saa jätta ka sulnist vokaali Avoid Dave-i, kes pani „Kroonijuveeli“ nii ladnalt kõlama. Ingmarile tulid appi ka Robert Lõvi ja Jana Liisa Johhanson, kellega koos lindistati „Siis räägime“. Samuti on plaadil kaasa tegemas kodukandi vanakooli pundi EPT üks riimisõdur Paranka loos nimega „Koduvõtmed“. Loos laulab refrääni Piret Krumm, kes lisaks teatritööle see aasta ka Eesti Muusikaauhindade show’d tänavu juhtis.

Gailiti saund on siiras, omanäoline, ehe ja poeetiline, võib öelda, et isegi kirjanduslik. Kas asi on selles, et on ta nimekaim kuulsa kirjanikuga? Kuidas Gailit kirjutab albumit? Ikka inimesi ja
momente kogedes! „Palju ägedaid momente, vestlusi, ideid ja inimesi – viimaste puhul olen
albumit kirjutades hakanud mõtlema, et meie ise olemegi ainuke väärtus. Kõik muu on illusioon,“ leiab ta. Ingmar tunneb, et üksi ei tee midagi ning ei tahagi seda üksi teha – ikka koos-koos igapäevaga jälle paremini.

 

 

Ingmar Gailit on aastatega kasvanud. Just tähistas ta oma kolmekümnedat sünnipäeva. Parim kingitus endale ja maailmale oli anda välja kauamängiv. Elades on ta arenenud, samamoodi ka tema muusika ja muusikast arusaamine või selle enesele tõlgedamine. Aga mida ootab ta tulevikust? Tuleviku suhtes on ta ootusteta. „Elan siin ja praegu, see aga ei tähenda, et suhtuksin ükskõikselt, vastupidi,“ kommenteerib ta. Ta on asunud uut muusikat looma, kus plaanib uusi tehnikaid seni õpitutega segada. „Soov on teistega koos luua – päris muusikutega koos kirjutada,“ mõlgutab ta tulevikuplaane. Seniks aga nautigem Ingmar Gailiti hea-tahte-räppi – “Momentum”-it!