Intervjuu: Karmo Ruusmaa ja BALLZY kunsti- ja ketsinäitus “Ketsikuningad”

Karmo on ilmselt üks suurema haardega illustraatoreid Eesti Vabariigis. Ta on kaasa löönud projektides, mille mastaapi ei suuda suurem osa kohalikke kunstnikke isegi fantaseerida. Sellist pisikest ettevõtet nagu Footlocker tead? Karmo teab ka. Tal on mitu illustratsioonide põhist sotsiaalmeediakontot jälgijatega üle maailma, kus aktiivselt päevakajalisi teemasid kajastada. Lisaks sellele ajab ta asju ketsipoeketis BALLZY, mis avas just hiljuti oma Eesti esinduspoe Rocca al Mare keskuses. Reedel, 7. juunil kell 19.00 avab oma uksed Karmo Ruusmaa ja BALLZY ketsiteemaline näitus “Ketsikuningad”. Räägime üritusest, Karmo tegemistest ja ketsikultuurist üldisemalt.

 

Avasite hiljuti poe Rocca al Mare keskuses. Kuidas esimesed tulemused on? Kuidas poel läheb?

Esimesed tulemused on väga positiivsed, Ballzy ketsipood on meie jaoks uus kontseptsioon ja selle ellu äratamine oli õige otsus. Ballzy võimaldab meil nüüd saada brändidelt paremat segmentatsiooni unlock’i, mis omakorda annab võimaluse tuua poe riiulitele “teravamat” ketsivalikut.

 

Mis nendes ketsides sinu jaoks on? Miks see nähtus sinu arvates vajalik on ja miks seda edendama peab?

Minu jaoks on ketsid nagu maitsed, et sellega seostub teatud emotsioon. Mulle näiteks hullult meeldivad 90ndad ja 2000 esimene pool ja kõik ketsid, mis kannavad seda vaibi, need mulle ka meeldivad. Kindlasti vaatan ja väärtustan innovatsiooni ja proovin ära proovida ka kõik uue, mis ketsiturule tuleb.

Ketside kogumine on lihtsalt hobi nagu iga teinegi ja kui inimesel on hobi, siis tal on juba eelis. Mulle isiklikult meeldib, kui näen kedagi, kes huvitub millestki üle keskmise, olgu see siis ketsid, margid, muusika, riided, mütsid jne. Ja kui selliseid inimesi on järjest rohkem, keda huvitab sarnane teema, seda huvitavam on elu sinu ümber.

 

Jõudsid oma Riia poe interjööri illustratsiooniga maailma ajakirjandusse. Kas see oli kuidagi eriline ka, tõi mingit reaalset kasu? Või on Hypebeasti kajastus sinu jaoks selline tore asi, millel käega katsutav kasu puudub?

Ma ei ütleks, et just peale selle pildi viraliks minemist midagi otseselt muutus või nulle pangakontole juurde tuli. Kuigi jaa, tuntus tõusis ja sellega kaasnavad ka igasugu huvitavad pakkumised tööalaselt. 

 

Intervjuu: Karmo Ruusmaa ja BALLZY kunsti- ja ketsinäitus "Ketsikuningad"

 

Joonistad Footlockerile, oled joonistanud suurtele maailma räpparitele, teinud suuri projekte, sul on sotsiaalmeedias erineva suunitlusega kontodel kümneid tuhandeid jälgijaid üle maailma. Ometi jääb mulje, et see käib sul kuidagi muuseas ja sa ise ei tähtsusta seda üldse üle, teed seda ikka veel rõõmu ja kirega. Mis ambitsioonid sul illustreerimisega on? Kuhu veel jõuda tahad? 

Ma tõesti naudin joonistamist, see on nagu minu mingi getaway maailm. Saan lugeda ennast õnnelikuks inimeseks kuna hobi on mu töö. Minu soovitus oleks ka noortele kunsnikele, et keskenduks rohkem ühele teemale, mis on südamelähedane ja siis tulevad ka pildid loomulikud. Ma olen näiteks väga kehv kosmoslaevade joonistaja, aga kossutemaatikas ei ole mulle vastast, Ja alati võiks mõelda, et piirid ei ole mitte Eesti vaid kogu maailm ikka. Praegusel ajastul võid vabalt istuda Kihnu saarel kuskil heinaküünis ja joonistada adidasele olümpiakollektsiooni disaine. Seal heinaküünis peaks loomulikult WiFi olema, või 4G või 5G või 6G…

 

Avad reedel oma illustratsioonide näituse “Ketsikungingad”. Kuidas sündis idee ja mis on selle ürituse eesmärk? Mille põhjal saate peale üritust öelda, et õnnestus ja täitis seda eemärki?

Idee sündis vist nii, et ma mõtlesin ükspäev, kurat ma ei mäletagi kuidas, ahjaa, ma vaatasin mingit dokumentaali kolmest tenorist – Pavarotti, Carreras ja Domingo, siis mul hakkas kummitama sõnaühend nagu “four hoursemen” ja siis Viis Vaala ja siis Viis Kuningat ja siis Viis Ketsikuningat. No suht rändom, aga nii need ideed sünnivad. Ja ma  üksi ei ava midagi, pigem on see BALLZY ühine pingutus, et selline tore asi teoks saab. Minu piltide pool seal üritusel on väike lisaboonus. Fookus on pigem sellel, et tõsta natuke seda saladuseloori, et kes siin väikses Eestis on need mehed, kes tõsiselt tegelevad ja panustavad oma hobidesse. Tavaliselt ongi nii, et tõsised tegijad hoiavad tagaplaanile ja eespool hype‘vad niisama vennad.

Kuigi peab ütlema, et kõik mehed olid kohe nõus kui küsisime, et mis nad arvavad sellisest asjast. Mis puutub sellesse, mis mehed oma kollektsioonist välja valisid, siis ma palavalt soovitan kohale tulla, sest seda heati peab nägema. Tavaliselt me ju imetleme neid ketse läbi arvutiekraani.

Mis puutub sellesse, et kas see üritus täidab oma eesmärki või mitte – ütleme nii, et asi ei ole selles palju tuleb inimesi kohale, vaid pigem oli eesmärk endale, et sellise asja üldse ära otsustasime teha.

 

Mis üritusel täpselt toimuma hakkab?

Selline chill chit-chat, natuke mussi ka sinna vahele. Uksed on lahti kell 19, kell 20 toimub väike smalltalk asjaosalistega, mida hostib Kaspar Rätsep. Mick Moon teeb paar lugu ja paar lugu lubas teha ka Asena. Üks asi veel – näitame ka seal esimest setti BALLZY riideid, mis on üks väike chapter suurest suvekollektsioonist.

 

Keda sinna ootate ja mis kaasa peab võtma?

Ootame sinna kõiki, kellele lähevad korda ketsid, kunst ja muusika. 

 

Mis plaanid edasi on? On oodata mingeid suuri projekte, suuri liigutusi?

Kõiki plaane ei saa hetkel ära rääkida, aga üks põhiplaan on ikka see, et samamoodi edasi panna ja pakkuda originaalset sisu kõigile, kellele meie tegemised korda lähevad. Kuna oleme alles start-up’ist välja saamas, siis see BALLZY kontseptsioon alles hakkab välja vormima. Eks algusaastad on ikka rasked ja otsid seda õiget teed, aga ütleme nii, et järjest rohkem hakkame jõudma sinna, kuhu teel oleme.

 

Kunsti & Ketsinäitus “Ketsikuningad” täpsem info Facebookis