Intervjuu – räpiduo Clicherik & Mäx: “Kedagi ei koti enam, et sa tänavatel kasvanud oled. Päriselt.”

Kodumaine muusikatööstus on uutest räpparitest üle ujutatud. Turg on punnis ja konkurents on tõesti tihe. Aina rohkem hakkame nägema olukordi, kus paljud talendid ei pääsegi enam püünele. Vähemalt mitte nii kergelt nagu “vanasti” paar aastat tagasi. Uutel on raske silma jääda ja vanadel tegijatel on aina keerulisem sammu pidada. Seda kõike trotsides on komeedina kosmosesse põrutanud muhe räpiduo Clicherik & Mäx. Kaks tüüpi, kes ei allu mitte ühelegi Eesti räpis seni kehtinud reeglile ega vasta ühelegi skene poolt määratud tingimusele. Esimesest suuremast plahvatusest nimega “Madalal” said paljud aru, et nendes tüüpides on midagi, see midagi, mis neid kõigest muust eristab. Istusin kuttidega maha, et natukene mõista nende suhtumist ja mõttemaailma, mis neile sellise edu on taganud.

 

No nii, rääkige minuga nagu täieliku maa peale pealt kukkunud ummamuuduga – kes te olete, kust te tulete ja miks me seda intervjuud siin teeme?

Mäx: Mäx aka Mäx aka Scania aka Jonah Hill.

Clicherik: Clicherik aka Jaan Elgula.

Mäx: Tegelikult meie niiöelda CV on meie lugu “Madalal”.

 

 

Mitmele lugejale ilmselt tundub, et teil on ametliku duona 2 lugu. Mitu lugu teil päriselt on? Millal esimene lugu sündis ja kuidas? 

Mäx: Esimene track tuli tegelikult peale 2017. aasta EHHF’i. Nägin Sip€lga14 live ja see tundus nii äge, et pidin ka ise proovima. Loo nimi oli “Sanaks” ning see ilmus koos ühe sõbraga. Siis nägi Erik, et ma teen mussi ning hakkas ka tema mussi tegema. Lindistasime minu juures, sest Erik seda väga ei osanud ise teha.

Clicherik: Seda ei tea palju meil lugusi on, Soundcloud’i räpparina on raske lugusi loendada, sest ametlikult selles mängus lugusid väga välja ei lasta. Minul ja Maxil on ühiseid tracke umbes 6-7, enne “Madalal” me ei taibanud, et meie combo nii hästi mõjub ja nüüdsest tulevad lood kahekesi.

 

Tean tüüpe, kes 10+ aastat räppinud ja ikka veel võivad ainult unistada sellisest populaarsusest, mis aastaga saavutanud olete. Mis nad valesti teevad ja, mis teie õigesti teete?

Mäx: Esiteks – kedagi ei koti enam, et valitsus kontrollib meid ja, et sa tänavatel kasvanud oled. Päriselt.

Clicherik: Seda tehti 10 aastat tagasi ja, kui sa siiamaani seda teed, siis peaksid põhjusest aru saama, miks su lauludel alla 2000 kuulamise on. Teiseks – kui sa oled valge, siis ära tee dreadlocke. Ärge proovige olla välismaa räpparid. Või noh, proovige ikka. Vähem konkurentsi meile.

 

Palju te ise üldse nö skenes olete? Olete 12 aastat Eesti Hiphop Festivalil telklas pealavast unistanud ja teate Toe Tagi kõiki sõnu või jälgite pigem välismaa räpis toimuvat ja eestikeelset asja ise igapäevaselt ei tarbi?

Mäx: Mäletan, kui olin mingi 10-aastane ning mu õde tõmbas mu MP3-mängijale A-Rühma lugusid. Eks sellest ajast ma olengi tasapisi kursis olnud ja näe – nüüd teengi Critikaliga mussi ja ka Genkaga olen samal träkil. Eestikeelne muss jääb südamesse, aga meie juured jäävad ikka tänapäeva träppmussi.

Clicherik: Ma kuulan ainult head Eesti räppi. See on raske küsimus. EHHFi laval esinemisest pole mitte kordagi unistanud, juba tegelikult esinesime 2018 EHHFil koos Marp$iga. Isiklikult Soomes elades kuulan ma rohkem Soome träppi.

 

Intervjuu – räpiduo Clicherik & Mäx: "Kedagi ei koti enam, et sa tänavatel kasvanud oled. Päriselt."

 

Saan aru, et olete plaadifirma diiliga? Kui jaa, siis kuidas see sündis? Miks otsustasite käed lüüa ja, mida loodate võita?

Mäx: Tegelt juhtus see kõik kogemata. Võitsime looga “Madalal” R2 räpikonkursi ning kohe laekus kuhugi Facebooki gruppi EHH.ee postitus umbes, et: “Selline lugu võitis siis räpikonkursi.” Kommentaarium läks põlema! Trueheadid olid hüsteerias ning hakkasid omavoliliselt uut võitjat otsima.

Clicherik: Samal ajal aga vanad tegijad muigasid ja kiitsid isegi heaks. Nii leidiski Critikal meie loo, millele ta tahtis uue mixi teha, sest eelmine minu tehtud oli sült.

Mäx: Otseselt me plaadifirmat ei esindagi, lihtsalt oleme leidnud sellise badass vana, kellega me mussi teha saame ja tahame.

 

Teie tee eduni tundub ilus ja sirgjooneline. Kas on olnud ka mingeid suuremaid komistuskive või ebaõnnestumisi? Mida teistele noortele räpparitele õpetuseks saate öelda?

Mäx: Palju sitta on juhtunud. Olime naiivsed ning arvasime, et peale mussi muud elu ei olegi. Tsiteeriks reketit: “Siin elades nägin ma, kui igavad on kõige ilusamad näod – sügavad vaid nina nad.” Need vanad, keda sa pead kõige ägedamateks räppariteks ja, kellega sa tahaksid kindlast koos bäkkaris chillida ja pidu panna, on tõenäolisemalt kõige mõttetumad vanad. Soovitan uutel tegijatel see meeles hoida.

Clicherik: “They wanna see you do good, but never better than them. Remember that.” Rohkem ei ütle.

 

 

Kindlasti mõtlete mingitele eesmärkidele muusikaga seoses. Mis ambitsioonid on? Mis on teie jaoks märk sellest, et olete muusikutena läbi löönud ja hinges on rahu, et “we made it”?

Mäx: Saime seda Clicherikuga üksteisele öelda Pühajärve Jaanitule bäkkaris peale seda, kui esinesime ~2000 inimesele oma looga “2D Tüdrukud” ning inimesed päriselt karjusidki kaasa. We made it.

Clicherik: Meil on pikk tee veel ees. Võrreldes sellega, millised me olime aasta tagasi, saan ma öelda, et we made it.

 

Mis edasi saab? Mis juhtuma hakkab? Mis plaanid on?

Clicherik: Ikka edasi. Tasapisi. Liiga suurt ampsu ei hakka võtma, mis sellest, et suured poisid oleme. Mussi tuleb!

—————
Clicherik & Mäx Instagramis, Facebookis ja Soundcloudis ja veel Soundcloudis.