DEW8 uus album “Ke’leti Jaht”

DEW8 on sõõm värsket õhku üsna sumbunud räpimaastikul siin kodumaa metsade vahel. Legendaarne Recordsi alt ilmunud uus album “Ke’leti Jaht” on minu jaoks tõestus, et singli-meeste ajastut hakkab tasapisi välja vahetama täispakettide ja suuremate visioonide ajastu. Küsisin päevakangelaselt paar küsimust ja vastused sain DEW8’le omaselt põhjalikud.

 

 

Kust albumi nimi tuleb?

Ke’let on tšukside surmadeemon. Kas ta päriselt on olemas, siis vastan, et on, aga mitte sellisena nagu inimene teda ootab. Kohalik rahvas räägib ke’leti saabumisest, kui suurest õnnetusest, katastroofist või haigusest, mis hõimu laastab. Metafoorina on “Ke’leti jaht” albumi kontekstis kurja vaimu välja ajamise protsess, halva eemale peletamine, kurja elimineerimine, sõprade hulgast vaenlase leidmine, õuduse ärasaatmine. Kuigi ei tasu arvata, et ke’let teeb alati halba. Selle või tema jõudu võib rakendada ka suuremate eesmärkide täitmiseks. Pärast sõda saabub rahu, enne rahu on sõda. Pärast ja enne tormi on alati vaikus.

 

Mis sõnumit “Ke’leti Jaht” endas kannab?

Isegi, et album on mulle personaalselt pool-šamanistlik rituaal ja tundub tavakuulajale posimisena, siis
on plaadi tekstidesse peidetud sõnumeid igapäeva elust, mis on päriselt juhtunud minu või kellegi tuttava inimese elus. Ma loodan, et see 30 minutit aitab inimestel saada üle oma raskest minevikust või praeguse elu pahupoolest ning aitab tänases halvas leida toitu homse päeva headusele. Sellepärast räägingi, et ke’let pole alati halb, kui sa oskad temaga ringi käia.

Seega “Ke’leti jaht” tuleb sellest, et kui sinu sees on midagi kurja, siis leia jõud ja pööra see enda ja teiste kasuks. Pidage meeles, et ke’let üritab sind trikitada igal võimalusel. Maailm pole kunagi ühtemoodi, oleme pidevas muutumises. Isegi kui seisad kohapeal, siis kosmilise kanga sees liigud koguaeg läbi kergelt radioaktiivse kosmose tolmu ja aine.

 

Mis kogu teose visuaalset poolt inspireeris?

Albumi kujundus pole seekord klassikaline disain, mida olen õppinud, vaid see on rituaal kui protsess.
Protsessi, mineku või teel olemise tähtsust mõistes sain aru, et ainus meedium, mis suudaks endasi anda “protsessi”, on teha suur maal, kus vead on võimendatult nähtavad. Maalil on kasutatud orignaalmaterjale tšukside petroglüüfidest ja arheoloogilistest visanditest. Seega igal kujutisel on tähendus. Pildi keskne element on ke’leti koer, keda inimesed odadega läbistavad, vasakul olev olend kummardab taevast, mille tumedusest ta alla püüab neelata, all olevas püstkojas on näha perekonda kelle juurest viiakse või kelle juurde tuuakse lapsed
(mulle originaalset skitseeringut vaadates tundus, et tegemist on laste surmaga ning püstkojast vasakul hõljub kahe lapse hingega deemon või vaim).

 

DEW8 uus album "Ke'leti Jaht"

 

Lapse või noore inimese surm on selline asi, millele ei oska õiget sõnastust panna ja see teema teeb mulle alati väga haiget. Ma ei püüa olla dramaatiline, sest surm on osa samsarast, aga ma näen surma teistmoodi kui teised inimesed. Elu on toonud mõned hetked, mida ei oska siiani sõnadesse panna ja kirjeldada ning selle valguses tahangi inimestele panna südamele, et ole õnnelik, kui sa veel elad. Kokkuvõtteks on kõik see, mis kaane peal, päris elu. Hällist hauani.

 

Räägi Kuidas Genka ja Põhjamaade Hirmuga koostööst, kuidas sündis, kust idee tuli?

Nad on nii lüürilises mõttes kui ka esitamise osas proffessionaalid ning olla enda esimesel albumil koos oma eeskujudega on suur au. Nende muusika ja tekstid on mind aidanud vormida, inimesena kasvatanud seega Genka ja Hirmu õnnistus oli mulle loogiline osa albumist. Kuulake, lugege Toe Tag “Parim parimast” tekste või Kuuluud “Uitmõte” ft. Odessa ja saate aru, kuidas Eesti keel paindub. Näiteid on tegelikult nii palju, et siin võiks sellest terve albumi veel teha. NB! Odessa räpiosa on rets. See mees enam vist ei räpi, aga kui sa loed seda siis saa aru, et su salm ja esitus on selle aja kohta ajast ees.

Laulu tegime nii, et saatsin Genkale ja Hirmule plaadimaterjali alged. Nad valisid mõlemad kogemata sama biidi praeguseks loo “Ainult miinused”. Hirm salvestas kodus, Genka salvestas minu juures Ö Stuudios ja siis oligi kõik!

——-

DEW8 Instagram
DEW8 Facebook

Kuule uut albumit Apple Musicus või Spotifys