TESTHAMLET: Hübriidkaamerate isadraakon Sony a7r IV

Midagi olen ma oma elus õigesti teinud, et täna siin praegu sattus just minu kätte see hübriidkaamerate isadraakon, savannide valitseja, allmaailma liider ja toiduahela tipp – Sony a7r IV. Selle looma kere ilma objektiivita maksab hetkel 3 599 € ja see on üks värskemaid kardemonisaiakesi, mis Sony ahjust värske kardemoni lõhna saatel väljunud on. Sama raha eest saab ilmselt mõnes vaiksemas kohas juba päris asjaliku krundi, aga see, et fototehnikale kuluva raha eest saab elada, ei tohiks ühelegi objektiive soetavale fotograafiahuvilisele uudis olla. Kuidas möödus minusuguse võhiku nädal selle tippklassi hübriidkaameraga?

 

TESTHAMLET: Hübriidkaamerate isadraakon Sony a7r IV

 

Sony a7r IV võitis 1:0. See sai suhteliselt ruttu selgeks, et kaamera on minust targem ja kui juhtus, et sattusin temaga vaidlusse, siis andsin kohe alla, sest teadsin, et tema võidab. Lühidalt kokkuvõttes tundsin, et kaamera on minusuguse hobifotograafi jaoks liiga hea. Mul oli tõsiseid raskusi, et selle ulmemasina potentsiaali täielikult täita. Ilmselt jõudsin selle nädalaga kraapida ainult pinda, milleks see kaamera tegelikult võimeline on. Kõik see, mida kogesin, oli aga loomulikult paradiisiaed ülivõrdes koos paari mädanenud õunaga.

Esimene asi, mida seda kaamerat käes hoides tunned, on selle nö fit. Olemuselt tuttav, aga tagasihoidlikumate Sony mudelitega nagu a7 II või a7 III võrreldes ikka täiesti teisest mastist. Nagu istuks vana tuttava Ford Scorpio roolist tuttavasse isa BMWsse, sportistmed on mõnusalt kehasse ja kõik kangid käe-jala juures. Sony a7r IV istub pihus tähelepanuväärselt mugavalt ja tekitab kaamera ümber mingisuguse enesekindla rahu. Kõik tuttavad nupud ja kettad on seal, kus sa tead, et nad on, aga tunne on selline nagu kõik jupid oleks kõige uhkematest, pehmematest ja kättesaamatumatest materjalidest käsitööna välja peitsitud ja enne karpi panemist vanamemme musiga õnnistatud. Aparaadiga toimetamine on tõepoolest Sony kasutajale tuttav, aga kogemus on täiesti teisest klassist.

 

TESTHAMLET: Hübriidkaamerate isadraakon Sony a7r IV

 

Pildid tulevad ägedad ja teravad täiesti ilma pingutuseta. Natukene nagu kehaväline kogemus. Oled sina, vajutad ka sina, aga pildi oleks teinud nagu keegi teine. Ma ei ole väga suur numbrite fänn ja sellepärast ei usu ma kunagi müügiargumendina igasugust uhket matemaatikat. Mind huvitab emotsioon ja tunne. Nädala jooksul sain kinnitust, et suurelt välja hüütud 61-megapiksline täiskaader CMOS sensor tõepoolest on selles kaameras olemas ja seda on piltidel tunda. Kui muudmoodi aru ei saa, siis kaamerast pilte üle õhu telefoni tõmmates on tunda, et iPhone X peab suuremahuliste piltide importimisel musklit näitama ja tavapärase viuh-ja-viuh heli asemel ketrab ekraanil laadimise ikoon. Muusosas oleks okei, aga samal ajal peab inimestega ju päris vestlusi pidama ja see on väljakutse.

Selle kaameraga pildistades õppisin enda fotograafia harjumuste kohta seda, et olen 90% ajast 1 käega pildistaja (näide ülevalpool). Tõepoolest ei olnud seda enda juures tähele pannud, et suurem osa mu fotodest sünnib ühe käega. Sony a7r IV on minu jaoks üsna raske ja väga pikalt ühe käega sama rakursi alt pilte ei liti. See on selline Instagrami-fotograafi mure – käsi vajas päris tihti väikest puhkust. Küll aga usun, et professionaali tööriistana ei oleks see probleem – stuudios, statiivi peal, stabiilselt kahes käes seda kaalu ilmselt nii selgelt ei märka. Teiseks oli kaamera niisama igapäevaselt endaga kaasaskandmiseks ikka natuke liiga kobakas. Peol aksessuaarina üle õla rippujaks on ta liiga kaamera. See ei ole muidugi üllatus, lihtsalt tõsiasi.

Kõige kurvem on see, et nädala jooksul ei tekkinud mul võimalust proovida aparaadi imelist video võimekust. 4K UHD (3849 × 2160) videosalvestus toimub kogu sensori laiuselt ehk 6K lahutusvõimega. Ehkki nagu mainisin ei ole ma numbrite fänn, tundsin köögilaua ääres oma kätt filmides, et nende näitajatega saaks purki nii mõnegi asjaliku räpivideo. Aku pidas ka silmapaistvalt hästi vastu, mis oleks veel üks soodustav tegur järgmise Soundcloudi hiti videopilti sepistamisel. Ja loomulikult sisseehitatud kaks (!!!) mälukaardi pesa.

Oma nädala selle imeloomaga võtan kokku üheselt – tegemist on tõelise meistriteosega, mis eeldab enda kõrvale meistrit. Kui soovid niisama Instagrami jaoks pilte klõpsida, pidudel sõpru ja hetki dokumenteerida, siis on Sony a7r IV natuke liiga kaamera. Pro tööriist päris asjade pildistamiseks päris fotograafile. Samas piltidest telefonile sobilikes mõõtudes kaadreid välja croppida oli täielik lust, sest fotod on lihtsalt nii suured.

Kõikidel fotodel on kasutatud värvitöötluseks VSCO Cam app’i või Adobe Lightroomi.
Sony a7r IV on müügil Photopointis.

 

TESTHAMLET: Hübriidkaamerate isadraakon Sony a7r IVTESTHAMLET: Hübriidkaamerate isadraakon Sony a7r IV TESTHAMLET: Hübriidkaamerate isadraakon Sony a7r IV TESTHAMLET: Hübriidkaamerate isadraakon Sony a7r IV TESTHAMLET: Hübriidkaamerate isadraakon Sony a7r IV TESTHAMLET: Hübriidkaamerate isadraakon Sony a7r IV TESTHAMLET: Hübriidkaamerate isadraakon Sony a7r IV TESTHAMLET: Hübriidkaamerate isadraakon Sony a7r IV

Täägid: