TESTHAMLET: Ford Focus RS Auto24 ringrajal

TESTHAMLET on sellesmõttes lahe rubriik, et selle raames saab testida kõike – kaamera objektiividest kuni autodeni ja sealt edasi. Ilma igasuguste piiranguteta. Olen alati mõelnud, et kui kunagi suudan omada autot, mis vääriks regulaarset ringraja kasutust, hakkan ma seda ka otstarbeliselt rakendama. Nüüd kui igapäevaseks sõiduriistaks on sinine Focus RS oligi käes aeg oma unistus täita ning uskumused proovile panna. Kas ma tõesti raatsin regulaarselt oma uue kallikese võimed rajal piirini viia?

Läbi Hooligan Hamleti on minul ja Raineril olnud rõõm osaleda lausa mitmel ringrajaüritusel. Eelmise aasta kevadel nautisime erinevaid Porsche sportautosid. Hiljem samal suvel saime mõlemad istuda koolipinki ja kuulata rallisõitja Margus Muraka õpetussõnu ning juhtnööre ka autoroolis olles. Mõlemad elamused süstisid seda isu ringrada tihedamini külastada.

 

Ford Focus RS Auto24 ringrajal

 

Mõned nädalad tagasi sattusin jälle Auto24Ringile ja ka seekord oli asjadega taas seotud Margus Murakas isiklikult. Seoses ümber Eesti sõitva Gran Turismo autotripiga, sai ka umbes poolteist tundi Audrus olevat ringrada nautida. Pärast järjekordsed kiiret teooria tundi Murakalt oli aeg ajale minna. Käes oli see kaua oodatud hetk, kus tankisin enda auto raja tanklas 98-bensiini täis, tõstsin kõik ebavajaliku kola autost välja ning võtsin suuna bokside suunas, et auto raja äärde parkida.

 

Esimest korda enda autoga rajal

Enda autoga rajale sõitmine oli osaliselt isegi rohkem elevust tekitavam kui näiteks Porsche 911-ga. Muidugi ma tean mitmete arvustuste lugemise ja videote vaatamise järel, et viimane Focus RS saab rajal hästi hakkama. Kuid enda autoga on asjad ikkagi pisut erinevad. See on masin, millega olen tutvunud juba pea pool aastat, sõites mööda erinevaid linnu ja ägedaid käänulisi teid ning nüüd saab rajal testida, kus täpselt lõppevad minu ja auto võimed. Täitsa oma auto, mis tunneb end koduselt  ringrajal. Sellist autot olen pea terve elu oodanud.

 

Ford Focus RS Auto24 ringrajal

 

Tänu eelpool mainitud ringrajaüritustele on Auto24Ring õnneks üsna tuttav. Ma kindlasti ei oska seda rada sõita pooltki nii hästi, kui selle tihedamad külalised, aga piinlikkust ma endale valmistada ei tohiks. Esimesed kiired 5 ringi läksid asjadega tutvumiseks, järgmised juba tempo tõstmiseks ning pärast seda suutsin endale Margus Muraka jälle kõrvale istuma meelitada, et saaks kiired näpunäited ka rajal sõites.

Margus tuletas meelde mitmes kurvis peenemaid nüansse. Kuhu hiljem sisse keerata, kus peaks madalama käigu valima ja muudki. Kõik ikka selleks, et ringiaeg võimalikult kiire tuleks. Ise olin sättinud endale eesmärgi saavutada rajal ajaks 1:35. Kuigi ametlikult aega ei võetud, siis aitasid bokside ees seisvad sõbrad stopperiga umbkaudselt aega mõõta. Ehkki ajavõtmine polnud seepärast kõige täpsem sai siiski 1:35 sisse vähemalt üks ring sõidetud.

Ja kuidas saab rajal hakkama 2018. aasta Focus RS? Väga kenasti. Ennekõike kartsin ma pidurite vastupidavuses. Kuigi piduripedaal läks pisut pehmemaks, kui ketaste ja klotside temperatuur tõusis, püsis pidurdusvõime siiski heal tasemel. Tänu nelikveole, mis Race-režiimis saadab rohkem jõudu taha, oli auto stabiilne, kuid siiski pisut mänguline. Tagaots sai nii mõnelgi korral natuke isepäi liikuma mõndadesse kurvidesse sisse keerates või üksikutel pidurdamistel.

 

Ford Focus RS Auto24 ringrajal

 

Kokkuvõttes tundis Focus RS ennast rajal vägagi koduselt ja kiiremaid ringiaegu suudaks ta kindlasti. Probleem on pigem kasutajas, kui autos leiduvas mehhaanikas. Alles päeva lõpuks täheldasin, et viimasel kiirel ringil hakkasid pidurid väsima ja pidurdamine kippus natuke pikaks venima. Kuid siis oligi juba aeg asjad kokku pakkida ja tsiviliseeritud liiklusesse naaseda.

Boonuseks Gran Turismo ürituse ringrajaõhtu puhul oli ka see, et rajal viibis peamielt ainult autoreisist osa võttev seltskond. Seega oli rada üsna hõredalt täidetud umbes kümne autoga ja kõik andsid üksteisele kenasti ruumi, kui kiiremad auot tagant saabusid. See kõik tähendab seda, et sai rahulikult sõidule keskenduda.

 

Ford Focus RS Auto24 ringrajal

 

Kui juba Focus rajal paugutab, siis tule sina kaa

Kokku sai rajal sõitmist nautida poolteist tundi, umbes seitsme ringi kaupa, mille vahel olid 10-minutilised jahutuspausid, et suitsevad pidurid veits puhata saaks. Kui pidi suunduma õhtusöögiks Pärnu Rannahotelli, oli kere adrenaliini täis ja positiivne tuju laes. Oli selgemast selgem, et ägedate, käänuliste sõiduteede vahele peab mõned korrad ka rajale jõudma. See täielik kontsentratsioon sõidule ning enda ja auto võimete proovile panek, täiendab sõiduoskusi ning sidet juhi ja auto vahel.

 

Ford Focus RS Auto24 ringrajal

 

Nagu Porsche Eesti poolt korraldatud ringrajapäeva jutus juba mainisin, kehtib sama pea iga sportlikku auto kohta. Kallid autoomanikud: minge rajale, sõitke, õppige ja nautige. Lõpuks tänad sa ennast ja sind tänab ka su auto, et selliseid ägedaid kogemusi koos nautida saate. Mina igatahes juba nuputan, millal leiaks veel põhjusi jälle Pärnusse sõita.

Lõppu ka video paarist ringist Auto24Ringil, kui Margus Murakas kõrvalistmel ringrajasõtu juhendas.