Intervjuu: Resellimine – Eesti kõige kõvemad tossude edasimüüjad

Resellimine on teema, millest rääkisime oma veebisaate 3. episoodis siin. Selle saate ajendiks oli see sama artikkel siin, mis valmis tegelikult juba suvel, aga avaldame alles nüüd, sest miks mitte. Sukeldume teemasse veel põhjalikumalt – küsime mõned lihtsad küsimused paarilt Eesti reselleritelt ja proovime aru saada, miks on see hobi Eestis nii populaarseks muutunud. Loomulikult on asjalikke edasimüüjad Eestis rohkem kui intervjueerida jõuab, aga internet saab otsa, nii et otsustasime seekord nii.

Reselling on asjade edasimüümine. Reseller on (tavaliselt) eraisik, kes brändiesindustest, edasimüüjatelt ja tihti ka reselleritelt ostetud kaupa edasi müüb. Seoses eksklusiivsemate ja ihaldatumate tossude jõudmisega Eestisse, on see maailmas aastakümneid eksisteerinud nähtus ka kodukandis rohkem kõneainet pakkumas. Näeme seda hästi meie aastaid tegutsenud resellimise grupis Sneaker Hamlet, kus kuulutuste ja liikmete arv kasvab igapäevaselt.

Igal mõtleval inimesel tekib praeguseks hetkeks ilmselt küsimus – kui tarbijate sõrmede all on olemas ametlikud brändiesindused, kaubanduskeskused, veebipoed teisest maailma otsasast, kuhu selles ahelas mahub veel üks eraisikust edasimüüja. Ja võibolla veelgi olulisem küsimus – milleks? Kui ma tahan täna mingit toodet osta, saan ma seda ju lihtsalt teha ilma ühegi “vahemeheta”. Loogiline mõttekäik, mille ainus viga on see, et see on loogiline. Kui räägime nii emotsionaalsest asjast nagu seda on tarbija ja tarbimine 2020. aastal, siis loogikal pole selles arutelus kohta.

Ka sina oled kindlasti oma elus midagi nii väga tahtnud, et sa oleksid nõus tegema mida iganes. Peale pikka matka hauduvate saabaste sees oled valmis loovutama neeru, et paljad jalad kastesesse murusse pista. 4. klassis esimeses pingis istuva unistuste tüdruku põsemusi, mida sa 4 aastat oodanud oled? Vihmasel pühapäeval pärast pikka pidust nädalavahetust see VLND burger? Need on need hetked (Reketi häälega), mil sind kontrollivad ihad ja emotsioonid ning igasugune ratsionaalne mõtlemine on kadunud nagu kalapoeg Nemo. Täpselt sellel mänguväljakul mängivad kõik hästi turundatud brändid. Me kõik oleme seal mänguväljakul olnud, eriti need, kes väidavad, et ei ole. Hea looga, hästi disainitud, kultuuriga kontaktis viimse perfektsuseni lihvitud turundusega toss on väga suurele osale inimkonnast see sama niiske varasuvine muru, põsemusi ja VLND burger, mida on just sellel samal hetkel (mitte hiljem) V-Ä-G-A vaja.

Ja siin sisenebki ruumi üleni valges tähe-kujuliste päikeseprillidega reseller. Inimene on matemaatika ja samad võrrandid toimivad alati. Eriti turunduses. Samu väärtusi täis numbrijada (limiteeritus, ajakriitilisus jms, millesse me pikemalt ei lasku) lõpevad alati sama lahendiga. Pole vahet, kas 4+6 või 6+4, sest vastus on ikka 10. Ketsibrändid on aastakümneid võrrandis meisterlikult numbrite asukohti vahetanud ja vastus tuleb ikka ja jälle sama – sul on seda V-Ä-G-A vaja. Hea reseller on nagu treenitud narkokoer, ta tunneb seda sama lahendust õhus juba ammu enne kui brändid on numbrid ritta ladunud. Samal ajal kui emotsioonidest ja ihast uimastatud tarbija alles aru hakkab saama, mida tal V-Ä-G-A vaja on, jookseb treenitud ninaga matemaatiliselt mõõdetult ratsionaalne reseller juba saagi suunas, et kindlustada oma koht selles ahelas. See lihtsalt vedeleb seal – reseller korjab selle üles ja paneb selle enda heaks tööle. See on džungliseadus ja siin vist kahjuks ei ole hukka mõista mitte kedagi. Matemaatika võidab alati ja ratsionaalsel on emotsionaalse ees eelis olenemata sellest, kui kapitalistlik ühiskond parasjagu on.

Noored moe- ja trendihuvilised jagunevad kahte leeri. Ühed vihkavad kõiki ja kõike, mis on seotud limiteeritud toodete kallimalt edasimüümisega. Ja teised, kelle jaoks resellimine on elustiil, maailmavaade ja ellusuhtumine. Ükskõik, kas me armastame või vihkame seda nähtust, nagu COVID-19, see on siin, et jääda. Eesti resellerid on punt noori, kellele läheb korda mood, disain, ketsikultuur, muusika ja kõik, mis selle ümber keerleb. Võtsime ette siin tegutsevad kõige kõvemad ja esitasime neile mõned küsimused. Joonas, Chris, Karmo ja Jialin või nende pärisnimedega @riidevabrik, @riideturg, @bigboimarket ja @hypebeastbaltics – saage tuttavaks, nemad on Eesti resellerid.

 

Kes sa oled ja kust sa tuled?

@riidevabrik: Minu nimi on Joonas Piir, olen 20-aastane ning elukohaks on Paide, kuid kuna õpin Tartu Ülikoolis, siis suurema osa ajast elan Tartu linnas.
@riideturg: Olen Chris ning tulen Tallinnast.
@bigboimarket: Ma olen Karmo Kirikmäe, internetimaailmas rohkem tuntud @bigboimarket.
@hypebeastbaltics: I’m Jay, born and lived in Estonia mostly, currently studying in the UK. Originally from China!

 

joonas piir reseller sneaker hamlet

 

Mis asi on sinu jaoks “resellimine”?

@riidevabrik: Resellimine on minu jaoks jalanõude, riiete, aksessuaaride ostmine võimalikult madala hinnaga, et kallimalt maha müüa ja kasumit teenida.
@riideturg: Resellimine kui termin on minu jaoks mingi asja ostmine ning selle kasumiga edasimüümine.
@bigboimarket: Resellimine on on toote järelturul kallima hinnaga maha müümine kui millega se ostetud on.
@hypebeastbaltics: Reselling in terms of sneakers means buying the shoe at a lower price and selling at a higher.

 

Kuidas sa resellimiseni jõudsid?

@riidevabrik: Esimene kokkupuude oli 16-aastaselt. Mäletan, kuidas koolis tundides pidevalt jälgisin Supreme’i iganädalasi drop‘e ning õppisin erinevate toodete hindade kujunemist järelturul. Hinna kujunemise analüüsimine aitas aru saada, millesse on mõtekas investeerida ja millised tooted on täielikud brick‘id (brick – sõna, mida resellerid kasutavad toodete puhul, mille järelturuhind on poehinnast madalam). Väga lootsin, et kunagi, kui kapitali on, saan ise ka hakata sellega tegelema, kuid ega ei uskunud, et tegelema hakkan. Esimene toode, mille ostsin, oli Supreme Shoulder Bag (SS18). Tunne, mis tekkis, oli kirjeldamatu ning kahjuks pole ükski järgnev ost sellist tunnet tekitanud. Kandsin seda kotti ning müüsin ~5 kuud hiljem 150 € kasumiga maha. Sealt see resellimine alguse sai.
@riideturg: Ei mäleta kahjuks, kuidas ma selleni jõudsin, kuid mäletan oma esimest Supreme t-särgi ostu, mille sain kasumiga maha müüdud. See tunne oli ülimalt hea!
@bigboimarket: Tegin alguses Instagram’i lehe, kus enda vanu kaltse müüsin ja järsku läks üle selle peale, et hakkasin resellima, sest platvvorm oli olemas.
@hypebeastbaltics: Started around 2016, when I got into sneakers. Bought my first pair of OG Jordan 1s in a Facebook group, started buying stuff from Grailed for myself and selling locally.

 

Kui suur osa sinu elust läheb resellimise hobi alla?

@riidevabrik: Resellimisega ma tegelen üpriski aktiivselt, proovin iga päev ikka midagi müüa ja osta, eriti suvel. Kooli ajal on päris kiire, sest kool võtab oma aja, kuid kui aega planeerida, siis leiab ka resellimise jaoks aega. Ma arvan, et suvel tegelen resellimisega päevas 3-4 tundi keskmiselt. Avades oma Exceli tabeli, kuhu aktiivselt oma oste ja müüke märgin, näen, et poole aastaga olen ostnud ja müünud 128 toodet.
@riideturg: Suur osa vabaajast läheb netipoodides / poodides surfamisele.
@bigboimarket: Resellimine on mu elu ja loodetavasti saan sellega ka tulevikus tegeleda.
@hypebeastbaltics: It’s a hobby, very hard to turn it into a full time career, given Baltics releases are much limited both in quality/quantity. Right now I’m managing a public selling page focusing on the Baltics, me being the middleman, therefore, sometimes it takes a bit more effort/time than other resellers. I like it though.

 

bigboimarket reseller sneaker hamlet

 

Sinu lemmikbränd ja miks just see?

@riidevabrik: Läbi aja on erinevad brändid huvi pakkunud. Näiteks, kui olin 16-18 siis huvitas meeletult Supreme ning muud ei jälginudki. Nüüd aga üldse ei salli Supreme’i, sest see on liiga populaarseks muutunud ning ilma bot‘ita (bot – tarkvara, mis teeb sinu eest kõik ostutehinguks vajaliku) on võimatu osta asju, millega kasumit teenida. Supreme’i olen mingil määral asendanud Palace’iga, sest näen selles rohkem potentsiaali. Hetke lemmikbränd on kindlasti Air Jordan’i jalanõud, eriti Air Jordan 1 mudel.
@riideturg: Kindlasti Nike. Palju huvitavaid mudeleid.
@bigboimarket: Lemmikbränd on Nike/Jordan Brand ja Air Jordan 1 kets on see, mis minus tundeid tekitab.
@hypebeastbaltics: Nike/Jordan, adidas. Brands that marketed limited shoes and created the resell market.

 

Miks on sinu arvates resellimist vaja?

@riidevabrik: Resellimisega tegelevad pigem noorukid ning see on paljudel esimene kokkupuude investeerimisega. Resellimine on mingil määral nagu aktsiatesse investeerimine – ostad end õigel ajal sisse ning pead teadma/tunnetama, millal on õige aeg lahti lasta. Vanemaks saamisel muutuvad huvid ja lustiline riiete ostmine ja müük asendubki näiteks aktsiate või kinnisvara ostu ja müügiga. Edukaks investeerijaks ei saa kiirelt ja lihtsalt. Selleks on vaja ennast pidevalt arendada ning valdkonnaga kursis hoida. Samuti rikastab resellimine kultuuri – toob erinevaid inimesi kokku ja loob kogukondi.
@riideturg: Tegelen edasimüügiga kuna sellega avaneb hea võimalus juba varakult investeerimisega tutvuda.
@bigboimarket: Resellimist on vaja mitmel põhjusel – inimestel on huvi saada ketse ja brändi riideid mida pole tava poodide valikus. Siin tulengi mina mängu, sest pigem ostad ju local resellerilt kui tellid netist.
@hypebeastbaltics: The world doesn’t need reselling, it’s a natural formation of supply – demand. Scarcity + marketing generate more hype, therefore, people who see it as a worthy business opportunity take it. In terms of the sneaker world, it is apart of the culture.

 

Kuidas suhtud sellesse, et kultuur võitleb resellerite vastu?

@riidevabrik: Seda, et kultuur resellerite vastu võitleb, olen hakanud tunnetama alles viimasel ajal just Eestis. Näiteks paar nädalat tagasi käisin ühes tuntud jalanõupoes ning klienditeenindaja tuli sõbralikult juurde ja pakkus enda abi. Ütlesin viisakalt: “Aitäh, kuid ma lihtsalt vaatan”. Ta sai aru, mis eesmärgiga ma poes viibin ning küsis: “Noh, sa oled reseller jah?”. Noogutasin sõbralikult ning selle peale naeris ta mulle näkku, keeras selja ja kõndis minema. Suhtumine minusse kui klienti muutus täielikult. See on minu jaoks mõistetamatu. Kui pood küsib jalanõu eest 120 € ning ma olen nõus seda maksma, siis miks huvitab poodi see, mis ma jalanõuga peale seda teen, kui küsitud summa olen ära maksnud. Don’t hate resellers, vaid proovige meid mõista. Selliseid intsidente on palju olnud. See, et me resellime, ei tähenda seda, et me ei ole jalanõudest või riietest huvitatud. Me hindame nende kunstilist väärtust (materjale, erinevaid disainielemente ja lahendusi), kuid lihtsalt jalanõusid, mis on väärt näiteks 300 €, on väga raske jalga panna. Eriti Eestis, kus palgad on väga väikesed.
@riideturg: Varem ei olnud seda tunnet, et nagu keegi meie/minu vastu oleks. Just viimastel kuudel olen hakkanud imelikke pilke ja küsimusi müüjatelt saama.
@bigboimarket: Positiivselt. Ega sellemõttes vahet pole, mis nipid on, resellimine ei lõppe kunagi.
@hypebeastbaltics: Typically, the people who hate sneaker resellers are the same people who claim they are the “OG’s” and start their complaint with “back in my days…”. The salty boomers who missed out on retail Air Yeezy “Red Octobers” because he came to the line 15 mins before the drop, while resellers camp for hours or even a whole night for the shoes. Real sneakerheads who buy for their own taste wouldn’t care about the resellers. If he wants the shoe enough, he either buys for resell (has the money)/stands early in line to get the shoe himself (doesnt have the money). Sneakerstore employees that are against resellers should acknowledge reselling is a natural formation. As mentioned, sneaker reselling has been in the culture for years now, and the reseller-haters should adapt to it.

 

hypebeastbaltics reseller sneaker hamlet

 

Kui palju resellimisega reaalset raha teenid?

@riidevabrik: Eestis ei ole resellimine veel nii tuntud ja arenenud, et sellega stressivabalt ennast ära elataks. Teenin täpselt nii palju, kui palju oma aega sinna panustan ning ega raha ei olegi enam peamine eesmärk nagu alguses oli. Tänu resellimisele olen saanud nii palju uusi sõpru ja tutvusi Eestist ning välismaalt, et selle üle olen ma rohkem rõõmus, kui raha üle, mis ma teenin. Õpin ülikoolis kommunikatsiooni, seega mingil määral on resellimine ka pidev praktika selles valdkonnas. Algajatele reselleritele ma soovitan ennast pidevalt harida ning mitte tegeleda sellega ainult raha pärast, sest siis ei hakka suure tõenäosusega midagi teenima. Pidev distsipliin ja rõõm sellega tegeleda on key to success!
@riideturg: Kuidas kunagi. Eks see nii ole, et mida suurem kapital, seda rohkem võimalik teenida.
@bigboimarket: Ma ei soovi kindlaid numberid avaldada, aga ütleme, et viie kohaline number.
@hypebeastbaltics: Can’t say the exact number since I don’t keep track. Not as much as a full time job. As an example, I managed to purchase 8 pairs of the recent Yeezy 350v2 “Zyon” drop, hoping to get 20-50€ profit margin/pair. As my page goes, I post for free and I only take a 5€ fee if the item is sold, I’d say it’s more for the hobby and the culture than for the money. I’m also trying to implicate sneakerbotting and have already invested in numerous good bots, however, Estonia and Baltics in general is a very disadvantageous region even for online drops.

 

Mis seisus on Eesti resellimine võrreldes suuremate riikidega?

@riidevabrik: Kui ma võrdleksin Eesti resellimise maastiku hetkeolukorda sellega, mis oli aasta või poolteist tagasi, siis on toimunud areng positiivses suunas. Viimasel ajal on Eesti poodidesse hakanud tulema väga limiteeritud koguses uusi mudeleid. Väga vinge oli näiteks Reede üritus, kus nad Air Jordan 1 “Travis Scott”-e loosisid. Loodan tulevikus rohkem selliseid üritusi näha. Kahjuks on suurem enamus release‘dest vaid raffle (raffle – osuõiguse loosimine) põhised. Rohkem võiks olla “first come, first served” release’i, siis saaks paare vaid tõsised huvilised ja vähem need, kes raffle‘tesse terve oma suguvõsa kirja panevad. Samuti loodan tulevikus näha Eestis Sneaker Con’i laadset üritust, sest Eesti on lõpuks ometi selleks valmis!
@riideturg: Aina paremuse poole liigub see värk meil. Poed saavad aina eksklusiivsemaid ketse, mis on super. Kuid kahjuks on meil enamus raffle-põhised reliisid. “First come, first served” reegli järgi reliisse võiks rohkem olla, et tõelised ketsipead saaksid endale jalanõud, mitte inimesed, kes lasevad raffle-tesse oma suguvõsa ja sõbrad registreerida.
@bigboimarket: Eesti resellimine on veel noor võrreldes paljude teiste maadega, aga näen ise, kuidas asi edeneb ja areneb suuremaks. Eestis on tore see, et kõik resellerid toetavad üksteist.
@hypebeastbaltics: Mediocre with limited possibilities. I created my page in 2017 to unite all Baltic resellers and enthusiasts. It took me 2 years to get 3k followers (not counting the latest giveaway). There is just not enough interest in comparison to other countries. It has to do with 2 factors: lesser average income (people literally can’t afford 200+€ shoes) and not enough education/publicity on hype. Only recently there has been a few local influencers/rappers showcasing kicks, and Ballzy is doing a great job promoting hype culture! We don’t have the same releases as other European countries, like Germany, Netherlands or even Finland. To get better releases, stores need to get better revenue, to increase revenue, stores need to promote the hype. Again, kudos to Ballzy for leading the way!

 

Soovita häid accounte/linke/gruppe, kust asjalikku kraami osta?

@riidevabrik: Eestis on kaks põhilist Facebooki gruppi, kus asju osta, müüa ja vahetada saab: Sneaker Hamlet ja Eesti Hypebeast Kommuun. Instagram’is soovitan jälgida näiteks järgnevaid lehti: @Supreme_leaks_news, @Cop_o_clock, @Dropsgg, @Retailorresale. Need lehed postitavad aktiivselt uudiseid, mis resellerite jaoks olulised on. Samuti soovitan jälgida kodumaised Instagrami lehti: @riidevabrik, @hypebeastbaltics, @bigboimarket, @raf.fleur, @riideturg. Nendelt lehtedelt leiab kõik vajaliku!
@riideturg: Eesti tasandil on kindlasti 2 peamist Facebooki gruppi Eesti Hypebeast Kommuun ja Sneaker Hamlet.
@bigboimarket: Instagram’is kindlalt @bigboimarket @hypebeastbaltics @riidevabrik @raf.fleur ja Facebook’is Eesti Hypebeast Kommuun.
@hypebeastbaltics: Facebook groups – sneaker myth, eesti hypebeast kommun. Bump/grailed/depop – good international platforms. While subjective, I work really hard on my page @hypebeastbaltics, which is a Baltics platform for hype items. Trustable local sellers such as @bigboimarket, @riidevabrik, @raf.fleur should be included, support your locals!

 

—–

Liitu meie Facebooki ketsigrupiga Sneaker Hamlet.

Jälgi resellereid Instagramis:
@riidevabrik
@riideturg
@bigboimarket

@hypebeastbaltics