Carrera GT – Porsche üks erilisematest autodest tähistab 20ndat juubelit

Päisefoto autor: Keno Zache

Porsche Carrera GT, tõeline viimane analoog superauto, sai sügisel 20-aastaseks. Masin, mis on nii eriline, et sellise juubeli tähistamine vajab eraldi lugu Hooligan Hamleti veergudel.

Aga mis asi üldse on analoog superauto? Analoogi all mõeldakse nagu ka muu tehnika all, midagi vanalaadsemat, kus inimene peab rohkem panustama ja tööd tegema, kui tänapäeva tipptehnika puhul.

Sellise superauto puhul oleks kriteeriumiteks kindlasti manuaalkäigukast, vabalthingav mootor, ilma “segavate” turbodeta ja soovituslikult võimalus ka lülitada kõik sõiduabid välja. Olgugi, et aastaid ei saa seadusest tulenevalt ABS pidurite ja veojõukontrolli vastu, annavad puhtaverelised sport- ja superautod juhile alati võimaluse neid rakmeid pisut lõdvemaks lasta või sootuks eemaldada.

 

Porsche Carrera GT

Porsche Carrera GT

 

Carrera GT on eriline auto pea igast nurgast. Huilgav V10 mootori heli, lihtne ja ajahambale vastupidav välimus, selle pikk saamislugu ja muidugi ka sõiduelamus. Kahjuks ei saa sõiduelamuse osas meie Hooligani kambas keegi päriselt sõna kaasa rääkida, kuid sellest hoolimata peab sellest autost kirjutama. Alustagem siis algusest.

 

Auto südameks on ju ikkagi mootor

1990ndate alguses arendas Porsche salaja ühte Vormel 1 mootorit, mis kümnendi lõpuks muutus hoopis Porsche enda tulevase Le Mans prototüüp võidusõiduauto jõuallikaks. Selleks oli 5,5-liitrine V10. Kahjuks jäi arendustöö aga pooleli. Seda osaliselt Le Mans tippklassi regulatsiooni muutusega ja samuti ka Porsche suurele investeeringule Cayenne maasturi arendamiseks.

Insenere oli vaja maasturit arendamiseks, autospordi prioriteet langes ning V10 mootor jäi riiulisse tolmu koguma. Üllatuslikult avaldas Porsche aga 2000 aasta septembril Pariisis uue superauto kontsepti nimega Carrera GT. Käisid kõlakad, et kui Saksa autotootja saab vähemalt 500 tellimust viiakse kontseptauto ka tootmisse.

Tulihingelised Porsche fanatid olid ideeautost vaimustuses ja jõukamad kliendid nõudsid seda enda garaaži nii pea, kui võimalik. Kuid 20 aastat tagasi oli tegu pelgalt vaid kontseptautoga, millele oli sisse virutatud just see sama V10 võidusõidumootor. Seeriatootmisse jõudva auto arendustöö alles algas, et selline metsik masin üldse ellu viia.

 

Carrera GT - Porsche üks erilisematest autodest tähistab 20ndat juubelit

 

Kolm aastat hiljem jõudis Porsche oma Carrera GT-ga seeriatootmisse. 2003. ja 2006. aastate vahemikus toodeti 1270 autot, millest tänapäeval kahjuks kõik enam alles pole. Mootor oli sellest võidusõidu variandist isegi pisut suuremaks läinud – 5,7-liitriseks. Säilitati ka manuaal käigukast ja kontseptautost üle võetud lihtne, kuid lööv disain. Vaieldamatu trumpkaart Carrera GT varrukas oli aga selle mootori heli. Ja milline heli see veel on.

Vabalthingav 612-hobujõuline V10 huilgab üle 8000 pöörde minutis, kuniks juht peab pöögi puiduga kaetud käigukangist haarama ja järgmise käigu ise valima. See on masin, mille laadseid enam lihtsalt ei ehitata. Võimsate, turbodeta, koos manuaalkastiga autode tootmisajad on läbi. Seepärast on peab tähistama selliseid masinaid, et nende erilisust saaks ikka ja jälle meenutada.

 

 

Täis oma aja tipptehnikat

Auto erilisus ei piirdunud kindlasti mootoriga. Auto ehituses kasutati rohkelt süsinikkiudu, milleks oli ka sõiduki keskmes olev monokokk struktuur, mille ümber ehitati ülejäänud auto. Isegi vedrustus oli peaaegu et otse üle võetud kunagisest Le Mans’i võidusõiduautost.

Kaaludes vaid 1380 kg, kiirendades sajani 3,9 sekundit ja saavutades tippkiiruseks 330 km/h, ei pruugi tänapäeval Carrera GT midagi liiga erilist tunduda. Vähemalt mitte paberil. Kui küsida autoentusiastide käest aga, milline oleks superautode kõigiaegade top 5, on üsna kindel, et see masin mahub sinna sisse. Legendide nagu Ferrari F40 ja McLaren F1 sekka.

 

Carrera GT - Porsche üks erilisematest autodest tähistab 20ndat juubelitCarrera GT - Porsche üks erilisematest autodest tähistab 20ndat juubelit

Carrera GT - Porsche üks erilisematest autodest tähistab 20ndat juubelit

 

Kui Porsche Carrera GT müüki tuli maksis see uuena 452 690 eurot. Erinevad interneti inflatsiooni kalkulaatorid hindavad seda hinda tänapäeval umbes 575 000 euro väärtuseks. Aga nii erakordsete autode puhul lähevad asjad eriti huvitavaks just kasutatud autode hindade puhul.

Hetkel leidsin mobile.de portaalist kõige odavama Carrera GT 545 000 euro eest ja kõige kallim maksis 989 000 eurot. See on sisuliselt miljon eurot ühe ilusa kollase (jah KOLLASE!) 2006. aasta Porsche eest! Kuid tänapäeva erinevaid elektroonilisi juhiabisid täis topitud autode ja pideva isejuhtivate autode arendamise kõrval on rikkumata sõiduelamused aina kõrgema hinnaga.

 

Tõeline unistuste auto Porsche moodi

Seega, kui kunagi (tõenäoliselt kuskil välismaal) näed maitsekalt tagasihoidlikku disainiga, pikka ja madalat Porschet, mis ei meenuta kuidagi 911 sportautot. Siis jäta meelde, et tegu on ühe kiidetuima ja erakordsema masinaga.

 

Carrera GT - Porsche üks erilisematest autodest tähistab 20ndat juubelit

 

Auto, mis sündis pooleli jäänud võidusõiduauto projektist ja leidis tee lõpuks Porsche klientideni. Tõsi – elamus, mida see auto pakub, on puhtalt reserveeritud väga rikaste või lihtsalt õnnesärgis sõndinud inimestele. Peamine on see, et selline mootor ja auto päevavalgust nägid. Kas see on osa minu unistuste garaažist, kui raha poleks küsimus? Täiesti kindlasti. See on esimene auto, mille ma ostan kui juhtumisi üleöö miljonäriks saan.


Fotod: Porsche