KOKKUVÕTE 2020: Eesti ketsikuningad võtavad kokku möödunud ketsiaasta

Intervjuu: Kevin Poll
Päisefoto: BALLZY

Aasta lõpp on ikka kokkuvõtete tegemise aeg ja nii ka Hooliganis. Umbestäpselt üks koma viis aastat tagasi toimus Eestis esimene (seni ka viimane) ketsikultuuri tutvustav koosviibimine ja näitus “Ketsikuningad”, kus viis ketsikuningat Rahul, Mikko, Mihkel, Allar ja Pertti oma lemmikpaare kohalviibijatele näitasid ja tutvustasid. Nüüd umbestäpselt üks koma viis aastat edasi oleme esitanud kõigile viiele mehele viis küsimust, et ketsiaasta 2020 kokku võtta. Siin on ketsikuningate ketsiaasta kokkuvõte 2020.

 

Mida positiivset tõi 2020? 

RAHUL: Aasta 2020 on olnud üks meeldejäävamaid aastaid üldse, on olnud korralikud Ameerika mäed. Lemmikketsid, mis sel aastal sain on Jordan 1 “Pine Green” ja, millest ilma jäin Jordan 1 “Dark Mocha”. Tänu Ballzy poele sain lõpuks ära proovida põhjanaabrite Karhu Fusion 2.0 – pean tunnistama, et üks mugavamaid everyday ketse. Karhu: 1, Nike Air Max 90: 0. 

MIKKO: Positiivset oli palju, uusi väljakutseid ja enesearengut. Tänu COVID’ile olnud viie kuu pikkune suvepuhkus võimaldas palju aega golfiväljakul veeta ja ilmselt teist sellist võimalust enam ei tule.

MIHKEL: Mul oli elu parim aasta. Abiellusin teist korda ja kohe varsti saan teise lapse, tütre. Sain lisaks endale ka abikaasale ketse osta. Talle väga meeldib ketsimaailm. Pere traditsioon on FSR (Full Size Run) Youtube’st igal reedel. Poja sai üle 10 paari ketse, sealhulgas Jordan 4 “Black Cat”-id, Jordan 1 “Chicago”-d, Travis Scott’id, Foamposited jms. Enda vaates oli tavapärane. Päris suur kogus jalatseid. Pakun et üle 50 paari. Väga paljud neist sellised, mis on seotud uute tehnoloogiate ja tuleviku ärimudelitega, jätkusuutlikkusega. Muus osas ma ei oska väga midagi 2020 tossuaasta kohta välja tuua. Häiris, et liiga palju reliisiti Dunk’i ja AF1-te, mis ei ole minu mudelid kunagi olnud. Loodan, et 2021 aastal tuleb rohkem Air Max 1, mida minu arvates on teenimatult vähe viimasel ajal reliissitud. 20 aastast tuleb meelde ainult see laim, maasikad ja sidrun kolmik reliiss.

ALLAR: Palju huvitavaid ning meie turul kättesaamatuid release/collabe. Travis x Nike, Off-White. Mõned re-released, mida õnnestus coppida, näiteks Yeezy 350 “Bred” jne. Samas õnnestus ka meie turul üllatusi näha ning selle üle on ainult hea meel!

PERTTI: 2020. aasta lõpp tõi tagasi aktiivsema tegelemise ketsirindel. Aasta viimaste nädalate jooksul õnnestus hankida SNS 4D Ultra ja mõned Yeezyd. 

 

Lemmik reliisid möödunud aastast? 

RAHUL: Jordan 1 Pine Green, Jordan 1 Mocha.

MIKKO: Alustame nendest, mis kätte õnnestus saada. Kuna oli Dunk’i aasta siis need esimesena. Travis, Chunky Dunky, Civilist ja Medicom on isiklikud lemmikud. Union 4 ja Off White 5 jäid meelde. Kindlasti veel Alphafly next%, Para-Noise ja Stussy Air Force 1 ning mustad Sacai LDWaffle’id. Mida saada ei õnnestunud, aga siiamaani kraabivad hinge ja tuleb järgmisena omandada on Off White Jordan 4 ja Sacai Vaporwaffle.

MIHKEL: Lisaks mainituile Nike Vaporfly next%, Air Jordan 4 Sashiko, Air Jordan 1 “Dark Mocha”, Off-White All Star Weekendil ilmunud Jordan 5, Joe Freshgoods või JJJJound New Balance 992d. Ma annaks repi Adapt liinile ka. Puht innovatsiooni pärast. Mul omal neid täna 5 paari sellest aastast ja no on äge, et sellist asja tehakse, kuigi kets ise ei saa olla su lemmik kuna ta ei ole lihtsalt nii cool tehnoloogia limitatsioonide tõttu.

ALLAR: Off-White x Air Jordan 4, Ben & Jerry’s x Nike SB Dunk Low ‘Chunky Dunky’, Travis Scott x Nike SB Dunk Low, Nike Air Zoom Alphafly Next% (jooksmiseks parimad), Nike Air Force 1 x Stussy.

PERTTI: SNS 4D Ultra, Snow Peak x New Balance Niobium Collection, adidas Terrex Free Hiker C.R jne. 

 

 

Natuke ajalugu ka – kõige esimene kets ever? 

RAHUL: Jordan 3 Stealth 2011 – tänaseni 8/10 (!)

MIKKO: Umbes 2001 aastal vist sain esimesed brändi ketsid, mis olid Adio skeidiketsid. 2006 olid esimesed Nike dunk high’d ja 2011 hakkas Õhu Juhanite teema ja rest is history.

MIHKEL: 690 EEK Nike kossukets kui läksin kossutrenni 6 aastaselt. Rocca al Mare Rademar Spordist vahetult pärast Rocca al Mare Keskuse avamist. Aasta oli 1994. Armastus ketside vastu oli loodud sellest silmapilgust. 

ALLAR: Air Jordan 1 Mid.

PERTTI: Arvan, et esimene legit kets oli ZX 8000 Aqua. 

 

Kui 2020. aasta kokku võtta ketsina, siis millise ketsi peale mõtlete? 

RAHUL: 2005 Nike SB “Tiffany Diamond” – kui see kets tuli välja, siis see seisis riiulitel mitu nädalat enne kui oli sold out. Tänaseks on see oma väärtust korralikult tõstnud ehk siis aasta 2020 on meile kõigile elus õpetanud väga palju ja selle väärtust hakkame hindama alles tulevikus. 

MIKKO: Ilmselt ikkagi Nike SB x Ben & Jerrys “Chunky Dunky”. Dior Jordan 1 oli ka uskumatu, aga samas liiga kättesaamatu, et sellega arvestada.

MIHKEL: Nike ISPA Road Warrior “Sail”. Pika puuga. Mul oli enne selle tossu välja tulekut mott maas. Kopp ees ühtedest ja samadest hype mudelitest mis korduvad väikeste variatsioonidega nädalast-nädalasse ja see ärimudel hakkas ka ära tüütama, kus tunned, et korraldatakse ketsikuningate üritusi jms kus palutakse osaleda, aga kui pood ise saab natukenegi haruldasema mudeli siis on online Raffle ja tüüpidele kes on ketsikultuuri kandvad esindajad respecti ei anta. Ostku siis minion resellerite käest 1.8 kordse hinnaga…

Side story kõrvale jättes siis umbes sel samal frustratsiooni hetkel tuli see toss välja ja taastas minu usu tossudesse. Innovatsiooni. Just vaba aja ketsides. Spordijalatsites käib ikka pidev töö parendamiseks. Mulle meeldis, et need tossud olid ka tänu tehnilisele keerukusele piisavalt kõrge hinnaga, et see hoidis “kärbseparve” eemal. Minu eelistus oleks ka edaspidiseks kui tehakse tõepoolest väga ägedaid tosse, siis retail hind võiks olla 250+ €. Nägin nende hankimisega omajagu vaeva ja kannan uhkusega. Parimad tossud ei peaks olema valmistatud 20-30 aastat tagasi vaid just nüüd ja selle tossu innovatiivsus ja tehniline keerukus oli minu jaoks kogu tossumaailma parim uudis 2020 ja vb ka põhjus miks ma käega löömise meeleolust välja tulin. Ootan, et 21 aastal tuleks ka vähemalt üks selline mudel, mis viib kosmosesse!

ALLAR: Liiga palju Nike SB Dunk release-e, ise eelistan ainult Travise ja Ben & Jerry’s mudeleid, sest need erinevad ülejäänud collabidest. Aegumatu Air Jordan 1 on endiselt parim ja “töötab” peaaegu igas värvikombinatsioonis, seega minu lemmikuks on ja jääb klassikaline AJ 1!

PERTTI: Hetkel mõtlen Terrexite peale, et jalg mõnusalt soe ja kuiv püsiks.

 

 

Uue aasta lubadus – mis reliisi kindlalt kinni püüda plaanid? 

RAHUL: Jordan 4 “Taupe Haze”, Jordan 1 Low “Chinese New Year”, Jordan 1 “Trophy Room”. Ilmselt annan Yeezy 350-le ka uuesti võimaluse ja võtan vähemalt ühe paari ligi. 

MIKKO: Kuna viimane aasta enamasti kandnud Air Force 1’sid, siis nende collabide ja special release’ide teemal jätkan. Ning teatud better late than never W’d ka plaanis kätte saada.

MIHKEL: Viimastel aastatel olen iga aasta lisanud oma kogusse umbes 50 paari ketse. 2021 osas tegin endaga kokkuleppe, et ostan kokku 9 paari. Kui sul on Jordan XI 15 paari, Jordan I 15 paari, kõik retrod olemas1-34, ultrabooste ligi 10 paari, Yeezyd mis mind väga pole kõnetanud on siiski olemas esinduslikult, kõik kuulsamad disainertossud, Timberlandi saapaid 20 paari jnejne siis ühel hetkel tavapärases laupäeva hommikuse reliisi mängus kaasa mängimine ei ole enam päris see.

Las resellerid lustivad. 🙂

Tähtsaks mulle on saamas lood ja mingi isiklik side ketsidega. Olgu see isiklik side seotud siis colorwayga või storyga, mis selle ümber ehitatud. Üritan valida need 9 paari sel aastal nende tunnuste järgi. Loomulikult jääb kehtima ka love from first sight, kus ketsi nähes seletamatutel põhjustel tunned kohe ära, et see on sulle mõeldud. Kuigi üldiselt ei ole ma automaatselt raffle toodete hunt, vaid vaatan tehnoloogia uudsust ja väga mitmeid teisi kaasnevaid kriteeriume. Ilmselt tähendab see 9 paari seda, et pean rohkem vaeva nägema haruldaste toodete saamisega või ostma järelturult neid kõige kõigemaid tosse. 2020 aastast kipitab näiteks New Balance JJJJound Green, Off-White Jordan 5, varasemast KAWS Jordan 4 hall jms. Arvan seega, et ostan ka mõndasid varasematest aastatest kummitavaid tosse, mida siiani ei ole raatsinud, sest rõhk on olnud kvantiteedil.

ALLAR: Off-White x Air Jordan 4, Air Jordan 4 Retro SP “Desert Moss”, Air Jordan 4 Retro “Lightning” – minu grail aastast 2008.

PERTTI: Hangin endale rohkem ketse kui 2020. Hetkel tundub, et vaatan natuke enam New Balance suunda – neil tundub päris hea flow hetkel olema.