Intervjuu: Tommyboy ja Typicalflow kakskeelne projekt “SKETŠID EP”

Tekst: Kevin Poll
Fotod: Anu Hammer

Tommyboy ja Typicalflow koostöö sai alguse 2018. aasta augustikuus, kui biidimees LowK saatis räpparitele kuulamiseks esimese paki biididemosid. Algne plaan oli lihtne – teha esmalt üks lugu ja vaadata, milline tunne sellest tekib ning kuidas kõik sujub. Meeste stiilid ja vaated elule ning muusikaline maitse klappisid aga nii hästi, et ühest loost sai EP. 

EP erilisus seisneb selles, et see on algusest peale kirjutatud kakskeelsena. Taustade eest on hoolitsenud LowK ja kogu asja produ ning mixi eest vastutab Jarek Kasar/Chalice. Masteringi tänud kuuluvad Tengizele. Skrätsidega on panustanud DJ Bandit ja flöödiga Danny Deluxe. Megastiilse kujunduse taga on Slava Sashko.

Vinüülile pressimist põhjendavad tüübid ise: “See on hiphopmuusika üks klassikalistest formaatidest ja pealegi annab just vinüül kõige paremini edasi seda analoogist, kihilist ja mahedalt voolavat elektroonilist kõla.” Vinüüle saab Tallinnas Biit.me, Old Town Records, World Clinic ja Terminal plaadipoodidest ning Tartus Psühhoteek plaadipoest aga loomulikult ka otse artistide Bandcampi kaudu või Superbandiit Facebooki kaudu tellides.

Kuula Tommyboy ja Typicalflow uut EP-d Spotifys või Bandcampis.

 

Eesti esimene kakskeelne EP vinüülil väljas. Mis tunne oli kui vinüül lõpuks käes oli?
Typicalflow: Eestis pole ammu olnud selliseid kakskeelseid projekte, seega tunne on selline, et tegime midagi ainulaadset.

Tom: Tunne on ülev. Olen oma tegutsemise ajal senini välja andnud muusikat cd-del ja kassetina, aga vinüül on esmakordne. Varem on sattunud lugusid paari vinüüli peale, aga selline 100% enda asi sai vinüülile esmakordselt. 

 

Albumi nimi “SKETЧИД  EP” on teemakohaselt eestikeelne sōna kirillitsas. Kust see nimi tuli? Mis see teie jaoks tähendab?
Tom: Kuna kirjutasime tekstid kahes keeles, siis tundus kuidagi loogiline, et miksiks ka kirjapilti vastavalt. Teemad on suhteliselt erinevad, aga läbivaks jooneks on ehk armastus ja muusikaliselt selline veidi lo-fi-analoog-funkhop, mis võttis oma lõpliku kuju peale pikemat nö. sketšimise aega. Meil kulus nullist vinüülini pea kaks aastat, tõsi, materjal oli masterdatud juba kuskil pool aastat enne, kui vinüülid valmis said.

Typicalflow: Täpselt ei mäleta, kust see nimi tuli, aga hästi sobis meie EP pealkirjaks. Alguses meil olid ainult biitide ja tekstide sketšid, mõned lõiked ja demod, mis oli vaja lõppuni viia. Pärast kui juba valisime EP pealkirja, otsustasime, et täpselt see nimi suurepäraselt kirjeldab terve EP lõpptulemust.

 

tommyboy ja typicalflow

 

Kas projekt oli algusest peale mõeldud EP-na või tekkis pooleteistaasta jooksul lisamaterjali ka mahukamaks või suisa järgmiseks projektiks?
Tom: Alguses plaani polnudki peale selle, et teeme ühe loo biidimees LowK muusikale ja siis vaatame, mis tunne tekib. Sahtlisse asju ei jätnud, paar biiti ehk, aga peale esimest valmis saanud lugu Välimusekunst oli selge, et vähemalt EP teeme kindlasti. Praegu oleme arutanud, et võiks helilises mõttes teha ühe jazzisaundiga räpiprojekti – sama koosseis – võibolla kaasaks mõned ägedad pillimehed. 

Typicalflow: Mul oli kohe algusest peale mõte teha kogu see asi EP-na ja kohustuslikult vinüülil välja anda. Mõned mu lood olid juba varem ilmunud mingitel vinüülidel, aga ikkagi oli juba pikka aega tahtmine teha oma vinüüli, sest see on klassikaline formaat hip-hopi jaoks ja uskuge mind, see sound ja vibe on lihtsalt mõnus.

 

“Kui siin selle meie jutu lugejate seas on keegi, kellel meie muss paneb pildi peas jooksma, siis holla atcha bwoy!” – Tommyboy

 

Praegu on ikka tihti sedasi, et kogumik tuleb koos videosingliga. “Välimusekunst” ilmus visuaalina umbes aasta tagasi. Kas mõni videoidee on lisaks mõtteis mõlkumas?
Typicalflow: Muidugi oli mõte teha veel mingi visuaal, aga tähelepanu oli koondunud esiti ikkagi kvaliteetse helipildiga lõpptulemusele. 

Tom: Ideedest puudust pole, pigem on korralikud tegijad hõivatud ja rahalised võimalused kesised, eriti nüüd kui kontserte ja pidusid teha pole võimalik. Samas kui siin selle meie jutu lugejate seas on keegi, kellel meie muss paneb pildi peas jooksma, siis holla atcha bwoy!

 

 

Teil õnnestus teha ka plaadiesikas küllaltki keerukal ajal. Kui keeruline seda praegusel ajal orgunnida oli ja kui oluline see vahetu publiku tagasiside teie jaoks on?
Tom: No olgem ausad, et kuni esika toimumise päevani närisin sõna otseses mõttes küüsi, kas saab teha ja teisalt, kas on moraali mõttes õige teha. Eks me palusime publikul tulla kohale tervena ja pidada kinni neist suunistest, mis ette antud. Samas on mulle saanud selgeks, et selle taudi puhul saab ennast tervena hoida ainult ise. Inimesed on väga hirmul, seda enam olin megaõnnelik, et tiba üle 70 sõbra ja toetaja jõudis kohale. Massiivne tänu veelkord klubi Uus Lainele ja EiK-ile ja Sammalhabemele, kes tegid eriti ilusa sissejuhatuse meie esikale. Ilma publikuta esinemine on minu jaoks mannetu rähklemine, ma olen sellest põlvkonnast, kes vaatab vestluse ajal inimestele silma. See on kõige olulisem üldse. See kontakt annab energiat ja tekitab õige meeleolu.  Õnneks oli meil tegelikku publikut rohkemgi kui need, kes kohale tulid, nimelt aitas Raiko Ausmees kogu asjast teha veebiülekande ja seda vaatas lives 300 + inimest lisaks. 

Typicalflow: Mitu korda ma mõtlesin, et esikas jääb ära. Olid väga keerulised momendid, aga lõpuks toimis kõik suurepäraselt. Eriti palju rahvast muidugi ei olnud, mis on täitsa loogiline, aga samas mõttes oli väga meeldiv kodune atmosfäär, kus pärast saime väga palju positiivset tagasisidet.

 

Mida Tommyboy ja Typicalflow 2021 toob?
Typicalflow: Loodame et et toob kõike seda, mida me 2020. aastal igatsesime!

Tommyboy: Just, häid elamusi muusikast ja kunstist, kõik mis edasilükkus või ära jäid, võtaks 2021 topelt. Ja nagu alati ootan rohkem originaalset Eesti räppi, leidke oma teemad ülesse ja pange need kõlama!