Intervjuu – SUREKOER ja OYT oma EP’st: ei jäänud midagi kripeldama

Tekst: Kevin Poll
Foto: Anu Hammer

SUREKOER ja OYT andsid välja oma esimese, viiest loost koosneva, kogumiku „Behind the transparent curtains“. Kogumik on ilmunud nii digiplatvormidel kui vinüülil ning nagu nimigi reedab, kutsub inimesi piiluma kardinate taha, tutvuma autorite sisemaailmaga, kuigi sõnum paistab niisamagi selgelt läbi. 

 

 

Legendaarne NoizMakaz’e mc ja biidimees Gert Laanemets on sedapuhku SUREKOERA nime all oma taustadesse põiminud idamaiseid sämpleid ja mõnusaid kariibi mere vaibe, mis on omakorda kokku miksitud põhjamaise käreda trummipartiiga. Kohalikule skeenele tutvustamist mitte vajav muusik ja produtsent Jarek Kasar lasi selle läbi oma „blenderi“ ja OYT kleepis külge talle omase irooniliselt melanhoolse lüürika. „Ma ei oska ehitada, pigem lõhkuda. Seda enam on mul hea meel, et mulle anti võimalus tugevale vundamendile seinad ehitada“, lisas Ott Ojamaa koostöö kohta.

OYT bändist tuntud Otti teatakse kunagise Raadio 2 saatejuhi ja drum&bass MC-na. Lisaks teevad kogumikul kaasa Jarek Kasar, Marie Vaigla ja Eero Muiste. Kogumiku väljastajaks on plaadikompanii Superbandiit Records.

Projekti puhul autoritega väike Q & A.

 

Vinüül väljas – palju õnne!

GERT & OTT: Aitäh!

 

Kuidas see koostöö ühte jalga käima hakkas ja mis veel plaanis on?

GERT: Olime Otiga pikalt tuttavad, kuid lähemalt suhtlema hakkasime aasta-kaks tagasi. Sattusime koos ühiste sõpradega pokkerit mängima ja ilmselt oli lihtsalt aeg õige, mul oli biite ja Otil aega. Olin kunagi OYT’i lugusid kuulnud ja nende kvaliteet ning Oti laulutämber avaldasid muljet. Teadsin ta trummi ja bassi MC tausta kohta, aga ma ei olnud kuulnud teda lugudes eriti räppimas. Ma tahtsin teada, kuidas see kõlab!

OTT: Kaarte tagusime koos, jah, ja kuidagi ootamatult tuli kõik. See klassikaline joogi kõrvale jutt, et aga miks ME mussi koos ei ole teinud. Aga teeme? Ja tegimegi. Ma olen alati Gerdi loomingut kõrgelt hinnanud, eriti tema sooloalbumit (seda mängisin too hetk raadios ka söögi alla ja peale). Hea meel, et tegime ja hea sõit on seni olnud. 

GERT: Plaanis on uusi lugusid salvestada.

 

Lisaks voogedastusplatvormidele, pressisite projekti vinüülile – miks?

GERT: See oli rohkem väike kingitus endale, kuna meeldib vinüüli formaat ja ka ise kuulan palju muusikat vinüülidelt. Soovitan väga osta just meie vinüülplaat, sest selle saund on lihtsalt palju tummisem. Hea saundi eest täname Peeter Salmelat, kes tegi vinüülile eraldi masteri. Ja last but not least Jarek Kasarit, kes kõik lood miksis ja kogu albumi produtseeris ja on bändi kolmas liige (tema hõikumist kostab ka famani loo taustal).

OTT: Aitäh Jarekule ja kõikidele teistele, kes kaasa lõid. Vinüül on mulle endale pigem mälestus. Hea kunagi tagasi vaadata ja midagigi füüsilist tänapäeva pilve maailmas.

 

Pean ütlema, et tegemist on ühe mu lemmikprojektiga möödunud aastast. Nii taustade kui vokaali poolest nii mitmetahuline ja samas sujuvalt üleminev. Viis lugu moodustab tugeva terviku.  Sündis see EP ühest loost või oli kohe, et “yo kui juba, siis juba suurem projekt”?

GERT: See sündis ühest hästi õnnestunud loost. Edasi soovisimegi erinevate stiilidega eksperimenteerida ja võtsime sihiks EP. Soovisin, et laulu ja räpi suhe plaadil oleks umbes pooleks.

 

Projektil on üsna mõtlemapanev pealkiri. Mis see teie endi jaoks tähendab?

GERT: Tekstid kirjutas Ott. Minu jaoks moodustasid pealkiri ja albumikujundus kokku mõnusalt iroonilise karikatuuri 2020.

OTT: Meil oli plaan presenteerida seda EP’d inimestele kui tagurpidi periskoopi. Sissepõige meie sisekosmosesse. Natukene sügavamalt kui „kiika kööki“. Ehk et tule ja piilu kardinate taha. Aga veidral kombel on vaja esmalt tekitada kardinad, et inimestel tekiks huvi. Meie kardinad on algusest peale läbipaistvad olnud. Visuaal on küll vähe radikaalsem, aga pigem on hoiak kutsuv.

 

Vokaalid on inglise keeles ja esimest korda peale lükates tundub, et “whoa, mingi uk räpsiteema”. Ja siis iga järgmise looga avaneb nii vokaal kui helipilt üha enam. Kuidas kodumaise kuulaja vastukaja on seni olnud? 

OTT: Haha. Ma ütleks pigem ’ootuspärane’ ja ’hea’. Nagu ikka – tore kuulamine, hästi panete ja pange edasi. Aga muusikat tehakse tänapäeval liiga palju ja keegi ei jaksa enam süveneda. Samas need, kes korra keskendunud on, on pigem kiitnud. Eks iga uue projektiga on alguses kohanemise aeg ja see oli alles esimene toodang. 

 

Mis lugu (mitte enda projektilt) viimase nädala jooksul enim kuulasite?

GERT: Koffee – Rapture

OTT: Oumou Sangaré – Yere Faga (Natureboy Flako Version).

 

 

Tavaliselt küsitakse, et mis tunne on. Ma küsiks et kuidas te lõpp-produktiga rahule jäite ja, kas midagi jäi kripeldama ka?

GERT: Aitäh kõigile, kes plaadil kaasa lõid – teiega oli puhas rõõm seda plaati luua.

OTT: Ja ei jäänud midagi kripeldama. Kõike saaks lõpmatuseni lihvida, aga sellised olime me 2020 aastal ja eks näis, mis 2021 toob.

 

Kas antud projektile on ka lisa oodata, või mis tulevik toob?

GERT: Uusi lugusid OYT x Surekoeralt tuleb kindlasti. Lisaks on Surekoeral mitmeid projekte töös ja ilmumas – et reliisidega kursis olla jälgi meid spotifys/soundcloudis/facebookis.

OTT: Surekoeraga on hetkel üks singel pooleli, aga muus osas nagu alati – vaatab tähtede järgi.


Jälgi SUREKOER ja OYT:

facebook.com/sure1koer
instagram.com/surekoer
soundcloud.com/surekoer

facebook.com/thisisoyt
instagram.com/thisisoyt

comments powered by Disqus