Hamlet proovib jalga: prügist valmistatud korvpallikets Nike Cosmic Unity

Fotod: Hooligan Hamlet

Nike Cosmic Unity on osa Nike “Move To Zero” initsatiivist muuta jalatsite tootmine keskkonnasõbralikumaks. Taaskasutatud materjalidest jalatsid on tulevik ja minu isiklik seisukoht hetkel on, et adidase liigutused selles vallas on viimastel aastatel olnud suuremad kui Swooshi omad. Täna on meie käes maailma esimene osaliselt prügist valmistatud sportimiseks mõeldud Nike toss. Proovime jalga, teeme paar pilti ja paneme mõtted kirja.

Uudis sellest konkreetsest ketsist tuli välja mõned kuud tagasi. Kui nägin, et Nike on jõudnud esimese performance jalatsini, millest osa valmistatud taaskasutatud prügist, olid mu kõrvad kikkis. Reaalselt korvpallimängimiseks mõeldud tossu tegemine on midagi hoopis muud, kui niisama Instagramis fleximiseks mõeldud jalats. Seda näitasid minu jaoks ka tossuga seotud numbrid – pealkirja “osaliselt prügist valmistatud” taga on reaalne number “25% kogu toote massist”. Minu jaoks oleks see number liiga väike, kui tegemist oleks elustiilijalatsiga. Väga keerulistes situatsioonides toimima mõeldud Cosmic Unity kontekstis on see number muljetavaldav.

 

nike cosmic unity nike eesti korvpallitossud spordijalatsid korvpall ketsid tossud

 

Kas vegan burger on burger?

Omades paari Nike Space Hippie 04 on mul olemas kogemus prügist valmistatud elustiilitossuga. Üsna selgelt on  Space Hippie puhul tunda, et tegemist on nö vegan burgeriga. Hea meel, et tehakse, ei ole otseselt halb, aga samas saavad kõik aru, et see ei ole ju burger, annab rohkem sellist “parema puudumisel täitsa ok” võnget. Mõistan, et Space Hippie on esimene selle programmi masstootmisesse jõudnud toss ja loomulikult plaksutan pingutusele kaasa. Cosmic Unity puhul sellist tunnet ei ole. See on igast otsast parimate spordijalatsitega võrreldav kets. Tugev, istub ümber jala õigesti, tald kaitseb põrutuste eest ja jalg liigub tossuga hästi. Olen tänaseks mänginud selles korvpalli (loe: sõbraga hoop‘inud) nii õues kui ka saalis – mugavaim korvpallijalats, mida olen elus kandnud. Püsib hästi jalas, ei hõõru, ei pigista. Tugevad kohad on tugevad ja pehmed kohad on pehmed.

Väga meeldib mulle selle tossu üldine disain. Selles on kuidagi võluväel ühendatud traditsiooniline ja innovaatiline. Disainerid teavad, et kui klient palub lahendust, mis oleks “natuke klassikaline ja natuke futuristlik”, siis on projekt liikumas spiraalis rentsli suunas. Cosmic Unity siluetis on midagi ülimalt “tossulikku” ja klassikalist, ent tema tegusmoes on midagi ülimalt modernset ja isegi futuristlikku. Täielikult viib minu südame endaga kaasa marmori laadne lahendus logol tossu külgedel. Koos pehme kudumilaadse pealisega moodustavad nad võitmatu duo. Üles volditud käistega pintsak ja Miami Vive leveli võitmatu duo. Kindlasti mängib minu armumises sellesse tossu rolli ka konkreetse mudeli “Green Glow” värvigamma. Üldine tume võnge on üsna tagasihoidlik, aga äge roheline aktsent viib toote uutesse kõrgustesse. Teine värvilisem “Amalgam” versioon näiteks mulle isiklikult nii sümpaatne ei ole.

 

nike cosmic unity nike eesti korvpallitossud spordijalatsid korvpall ketsid tossud

 

Tossul on ka kaks pisikest miinust

Üldiselt olen ma tossus üllatunud ja julgen mitte professionaalsetele korvpalluritele omaltpoolt küll soovituse kaasa anda. Küll aga ei ole ükski asi siin maailmas ideaalne ja nii ka Cosmic Unity. Minu jaoks on tossul kaks ülimalt pisikest, aga samas super olulist miinust. Esimene nendest – lühikesed paelad. Ma tõesti ei tea, miks otsustati tossule peale siduda paelad, mis minu pisikese jala ümber ei ulatu. Lühikesed paelad viivad selleni, et iga 10 minuti tagant tuleb sõbrale öelda: “Oota korra!” ja see rikub ju mängu rütmi. Tänaseni pole ma suutnud ühtegi korda neid tosse nii kanda, et paelad lahti ei oleks tulnud. Teine miinus on muidugi natuke pastakast imetud. Tossu disainist tulenevalt on selle kannaosal väga efektne ümar disainielement. Näeb äge välja, aga väsinuna ja higisena trennisaalist dušširuumi suundudes tahad sa tossu jalast saada ilma sügavama kummarduseta. Ümar prügist valmistatud materjal kannal teeb võimatuks tossu jalast eemaldamise klassikalist “jala avaja” meetodit kasutades. Loll asi, aga midagi, mida ma tähele panin. Ka lahtiste paeltega tuleb toss jalast eemaldada kahe käega.

Kokkuvõttes on toss hea ja kui otsid suveks hoop‘imise jalatsit, soovitan kindlasti mõelda ka Nike Cosmic Unity peale. Planeedisõbralikum ägeda disainiga korvpallijalats. Hetkel näiteks veebipoes teamsport.ee allahinnatud 179.95€ pealt 143.96€ peale. Puhas lotovõit, ma ütleks.

 

rademar sportland ballzy