Intervjuu: Ballzy saatest “Sneakerbeat” – tahame ühel hetkel olla vähemalt TOP 5 ketsipood Euroopas

Ketsipoodide kett Ballzy avas juba oma kolmanda elustiili poe Leedus ning Power Hit Radio eetris alustas hiljuti Eesti Vabariigis täiesti esmakordne nähtus ehk ketsiteemaline raadiosaade “Sneakerbeat”. Selliste sündmuste puhul tasuks küll korraks maha istuda ning ketsijuttu puhuda. Mitte et selleks mingit sündmust vaja oleks, et ketsijuttu rääkida, aga seekord on kohe eriti põhjust seda teha. Küsimustele vastab Ballzy ostujuht Kaspar Rätsep. Räägime olukorrast riigis, kust tuli idee teha raadiosse saade, kuidas Kaspari enda kollektsioon täieneb ja intervjuu lõpus kergitame natuke saladuseloori, et mis reliisse sellel aastal Ballzysse oodata on.

Fotod: Ballzy

 

No yo. Räägi, kuidas ketsibusiness Eestis edeneb? Mis peamised mured ja rõõmud viimasel ajal olnud on?

Kaks aastat tagasi, kui ketsikultuur hakkas Eestis tuure võtma, siis umbes sellist pilti nagu täna näeme, me ka unistasime. Siiralt hea meel näha, kuidas iga päevaga tekib nii Eestis kui ka Baltikumis sadu uusi huvilisi ja inimesed on kogu ketsimaailmast rohkem teadlikud – küsimusi, miks me omale Yeezysid lihtsalt ei telli, enam nii palju ei kuule. Eks muredest tooks kindlasti välja koroona ehk meil oli selleks aastaks päris mitu suurt üritust plaanitud, mis kahjuks lükkuvad nüüd tulevikku, kuid tulemata kindlasti ei jää. Samuti oleme ise väga kärsitud ja tahaks kogu aeg paremaid reliisse saada – kahjuks tuleb reaalsus meie väiksest konnatiigist vastu ja oleme tegelikult kõigest kaks ja pool aastat vabaaja ketsi maailmas tegutsenud ehk küll me üks hetk brändidele ka silma jääme.

“Lähima paari aasta jooksul on kindlasti väga crazysid projekte tulemas, mis eristavad meid teistest edasimüüjatest.” – Kaspar

Mulle tundub, et kuna tooted on poodides suuresti samad, siis on alati olnud väga suur roll turundusel. Näen, et ka Ballzyl läheb selle peale suur aur. On Eestis lihtne neid asju ajada? On midagi kiita, midagi kritiseerida?

Eks see ole ainuke viis midagi brändidele nagu Nike, adidas, New Balance jne tagasi anda. Näiteks Jordan 1’d müüvad igal pool hetkega läbi ehk läbi turunduse (kreatiivsed pildistamised, üritused jne) saame me brändidele silma jääda ja neil on tulevikus põhjust meile ka paremaid ketse anda. Me oleme oma pildistamiste ja muu visuaalse poole pealt alles väga alguses ja lähima paari aasta jooksul on kindlasti väga crazysid projekte tulemas, mis eristavad meid teistest edasimüüjatest. Õnneks meil on tiimis ka selline liige nagu Karmo Ruusmaa, kelle peas on ikka väga ulmelised ja tuusad ideed, mis on meil nüüd vaja ära teostada ja ühel hetkel olla vähemalt top 5 ketsipood Euroopas.

Ketsireklaamid on Eestis mitu aastat üsna sarnased olnud – samad inimesed, samad fotograafid ja kui logo ära võtta, ei saa hästi aru, kas toodet reklaamib Sportland või Nike või Rademar või keegi kolmas. Mis te teete, et oma nägu hoida?

Eelmises küsimuses vastasin suuresti selle küsimuse ära. Meie oleme ja jääme rohkem ketside keskseks ehk üritame kõik pildistamised ja projektid fokusseerida ainult ketside ümber. Avasime just ka oma kolmanda lifestyle ketsipoe Vilniuses, mille nimi on Ballzy Sneaker Cinema, kus on nii originaalsed kinotoolid, kinoekraan, popcorni masin jne – poodi minnes peaks kõigil tekkima väga vau efekt. Lätis on poe konseptsiooniks Ballzy Ice, kus kõik detailid on nö jäätisetemaatiline – müüjate riided, poes on suur jäätiseauto makett, kassaks on jäätisekäru jne. Samuti on valmis juba ka järgmiste poodide konseptsioonid, mis kindlasti ühel hetkel jäävad suurtele ketsiuudiste saitidele kui ka brändidele silma. 

Power Hit Radio sagedusel alustas Ballzy kureeritud saade “Sneakerbeat”. Mis see täpselt on? 

Meil oli plaanis teha väike projekt mõndade Eesti, Läti ja Leedu muusikutega – filmida ja pildistada nad üles meie toodetega. Asi aga liikus nii kaugele, et lõpuks koostöös Poweriga panime purki täitsa oma jutusaate “Sneakerbeat”. Lätis ja Leedus küll oma saadet ei tule, aga muusikutega päris tuusad videod/pildid on tulemas. Igas saates on külas üks muusik, Ballzyst kas mina või Andreas ja saatejuht Gita. Räägime kahe tunni jooksul väga palju nii kohalikust kui ka välismaisest muusikast, samuti ketsidest ja üldsisest väljanägemisest ja veidike ka tõsisematel teemadel – näiteks vaimsest tervisest.

 

 

Tossuteemaline raadiosaade päris raadiojaama eetris on üsna jõuline turunduslüke. Kuidas selle ideeni jõudsite? Või kuidas selline mõte sündis? 

Eks see on selline win-win projekt ehk ei ole meie poolt nii palju peale surutud vaid Poweri enda poolt on samuti tegemist väga uue ja huvitava projektiga. Olime nende turundusinimesega pidevalt suhtluses ja kuidagi mõtted liikusid ühes suunas ja lõpuks sai purki Eesti mõttes täiesti ainulaadne saade, mida toetab väga palju tuusa pildi ja videomaterjali.

Kes teie jaoks selle saate kuulaja on? Kes seda kuulata võiks ja miks?

Meie jaoks selle saate kuulajaks on inimesed, keda huvitab hip-hop ja R&B muusika ning kõik seda ümbritsev ehk nii ketsid kui ka üldine tänavakultuur. Samuti saab väga palju uut ja huvitavat teada ka muusikute kohta, kes meil projektis kaasa lõid. Seega, kes tahab Eesti muuskikute kohta uusi ja huvitavaid fakte teada, siis tasub kuulata.

 

 

Mis teie jaoks selle projekti edu mõõdik on? Mis see saade Ballzy jaoks tegema peab, et saaksite lugeda ettevõtmise õnnestunuks? 

Selle projekti edu ei saa mõõta müükides. Meie saame seda juba praegu väga edukaks nimetada, kuna oleme saanud väga ägedat sotsiaalmeedia materjali (pildid, videod jne). Lisaks, kõik projektis osalenud muusikud olid kogu teemaga väga rahul ja ilmselt tulevikus nendega koostöö laabub nüüd palju lihtsamalt. Mis ilmselt aga kõige tähtsam – saame näidata jälle brändidele, et arendame siin regioonis tänavakultuuri ja teeme selle jaoks huvitavaid projekte.

Mida sa loodad ja ootad, et lähiajal Eesti ketsikultuuris juhtuks või muutuks? Ja kuidas Ballzyga sellele kaasa aitate? 

Loodame kindlasti, et tuleks peale uusi ja ägedaid ketsiarmastajaid, et meie selline väike kommuun siin areneks. Ballzy vaatevinklist tahaks paremaid reliisse saada – mida “hype‘mad” ketsid, seda lihtsam ka meil tekitada suuremat huvi inimeste seas. Nagu eelnevalt mainitud, siis me näeme iga päev oma tiimiga hullult vaeva, et seda kultuuri siin arendada ja et lõpuks kõik kõige paremad reliisid ka meie turule jõukas. Pikk tee on veel minna, aga ise me teame, et see on vaid aja küsimus.

Kuidas su enda kollektsioon edeneb? Mis 2021. aasta värsked pick-up’id on olnud? 

Jälgin hoolega, kuidas Eesti kogujate kollektsioonid kasvavad, aga ise hoian veel pigem tagaplaanile. Tulen oma kollektsiooniga “kapist välja”, kui 1000 paari koos on – natuke on veel minna. Selle aasta parim pick-up on kindlasti olnud Off-White Jordan 4 “Sail”. Paari nädala jooksul peaks lisanduma ka väga kaua oodatud Jordan 1 Off-White “University Blue” ja Jordan 4 Union “Off Noir”. Loodan, et varsti saame juba mõnel tuusal ketsiüritusel kõik oma grail’id jalga panna.

 

– Vaata ka Hooligan Hamleti YouTube’ist “KARBIST VÄLJA – parim Air Jordan 4 eelmisest aastast”

 

Mis reliise Ballzysse see aasta loota on? Usun, et keegi ei eelda nüüd sinu poolt nimetatavate tossude ilmumise garantiid, aga mida natukenegi loota võiks? Tundub, et kukkuv kraam läheb aina tulisemaks. 

Isiklikult ootan suurima huviga Converse poolt saadud uut unlock’i ehk loodetavasti peaks tulema nii mõnigi huvitav reliis ka nende poolt – saladuskatte all öeldes peaks varsti jõudma Golfi le Fleuri collabi. Jordani poolelt kindlasti näiteks Air Jordan 1 “Black Toe Shattered Backboard”, hilise reliisina tuleb meil kohe välja Jordan 4 “UNC”, aasta lõpu poole peaks meie turule mingi kogus Air Jordan 1 “Patent Bred” tulema, mis on ilmselt üks oodatuim reliisse see aasta üldse. Loodetavasti saame juba sellel aastal näpud taha ka mõnele erilisemale New Balance reliisile. 

Lõpetuseks äkki midagi rahustavat kohalikele reselleritele ja tosse igatsevatele vanakooli ketsipeadele?

Kõigile jätkub ruumi – mõlemad on oluline osa kogu ketsikultuurist ja meie ülesanne on tekitada kõigile tahtjatele võrdsed võimalused. Kui kellelgi on mõni hea idee/soovitus ükspuha mille kohta, siis võib mulle julgelt kirjutada ja arvamust avaldada. Lõpuks tahame me kõik olla osa sellest kultuurist ja et kogu teema Eestis järgmise sammu teeks.

Jälgi Ballzyt Instagramis või Facebookis.