TESTHAMLET: pool aastat kompaktkaamera Sony ZV-1 seltsis

Kujutage ette olukorda, kus te saate midagi testida nii kaua, et testitava kõik plussid ja miinused näitavad ennast. Photopoint kinkis mulle enamvähem sellise võimaluse. Väga selgelt uue generatsiooni videograafile suunatud kompaktkaamera Sony ZV-1 on ilmumise hetkest peale paljude kriitikute poolt kuulutatud imelapseks. See 799€ maksev mutukas on tehtud lihtsamast lihtsamaks sellepärast, et selle kasutaja tahab kaamerat kasutada, mitte kaamerat seadistada. Kas Sony ZV-1 on oma lihtsuses säilitanud ka piisava võimekuse?

 

sony eesti

 

 

ZV-1 on tegelikult tehtud peamiselt filmimiseks ja loodud täitma seda imelikku tühimikku telefonikaamera ja nö päris kaamera vahel. Saad oma Instagrami Story’d natuke paremad ja võibolla vloogid oma pere jaanipäevast järgmise viraalse kunstiteose. Pisike ja kerge kuubik mahub tõesti igalepoole ja saab sinuga samamoodi kaasas olla nagu telefon. Lisaks ei ole kaamera objektiiv vahetatav, nii et peale salvestamise soovi sul midagi rohkem kaasa võtta tegelikult vaja ei olegi. Ma tõesti soovitaksin seda inimestele, kellele meeldib sotsiaalmeediaga rohkem tegeleda ja otsivad telefonikaamerale kõrvale midagi natuke paremat, aga samas lihtsasti kasutatavat. Noh, kui ei taha neid ISOsid ja säriaegasid sättida, vaid filmida/pildistada. See kaamera ühendub telefoniga superkiirelt, nii et kohe kui kraam kaameras valmis tulistatud, saab mõne sekundiga asjad telefoni saata, ägedate preset‘ide ja filtrite kihi alla matta ning sotsiaalmeedias like‘e koguma visata.

Kui aga nüüd detailsemaks minna, siis sellel kaameral on hunnik asju, mis mind positiivselt üllatasid. Ma olin ikka selle “vloogerite kaamera” suhtes üsna skeptiline. Esiteks – see sisseehitatud mikrofon on masinal ootamatult hea ja ületab kõik sisseehitatud mikrofonid, millega mina siiamaani kokku puutunud olen. Filmisin selle mikrofoniga intervjuusid, oma juttu, õues, toas, tuulega ja ilma. Kõikides olukordes oli tulemus minu jaoks rahuldav ja muretu kaamera taskus saabumine võttele (nimetame siis seda üksi kaamerasse rääkimist täna nii) kaalus minu jaoks üles kogu lisamikritega jahmerdamise. Mul on olemas ka paremad mikrofonid, millega on tulemus loomulik parem, ent ikka ja jälle avastasin ennast mõttelt “ah, ei hakka kraami kaasa võtma, keemara mikriga jääb ka ok”. Hea võrdlusmomendi leiab Autoprojekt: 911Hamlet episood 6, mis on salvestatud kahte tüüpi mikrofoniga. Rode Wireless I ja kaamera enda mikrofon, mis saab sõnaõiguse alates 10:16.

 

 

Seda Sony ZV-1 on tõesti lihtne kasutada ja suurema töö teeb ta ise kenasti ära. Kõige mõistust viivam asi selle kaamera juures minu jaoks on kindlasti autofookuse featuur, mis on nagu Dior x Air Jordan 1 – ehk et mina sellist asja oma silmaga näinud ei ole. Lisaks palju räägitud “toote funktsioonile”, kus fookus eelistab kaamera ette tõstetud toodet sinu näole, toimetab fookus ka tavaolukordades tõsiselt hästi. Vihmase ilmaga auto aknast välja filmides vaatasin suu ammuli, kuidas kaamera fokusseeris töötavate kojameeste peale. Autofookus on üks peamisi asju selle kaamera juures, mis mind seda endale soovima paneb.

 

photopoint vlog vlogging fotoluks kaamera photopoint vlog vlogging fotoluks kaamera sony eesti

 

Kõige enam on mult küsitud, et kas see pilti ka teeb või on ainult vloogimiseks ja vastus on, et jah, teeb. Pildistada saab selle kaameraga täitsa okeilt, 5 punkti skaalal selline viisakas 3+. Eks sellise pisikese asjaga pihus on natuke naljakas toimetada ja täiskaader Sony a seeria pillidega pilti võrrelda ei saa, ent külge ehitatud 24-70mm objektiiv ja f1.8-2.8 annavad sulle vajaliku boosti liialt pingutamata sotsiaalmeediasse natuke ägedamat fotot toota. Pildistasin toas tehisvalgusega ja õues päris valgusega ning fotosid töödeldes oli piltidel infot rahuldavas koguses.

 

photopoint vlog vlogging fotoluks kaamera sony eesti vlogger camera photopoint vlog vlogging fotoluks kaamera sony eesti

 

Negatiivseid asju mahub selle pisikese Sony ZV-1 kaamera sisse ka. Üks peamisi probleeme, mille otsa ma selle kaameraga komistasin, oli aku. Klassikalise paari tunnise vloogimise lõpus avatasin täiesti tühja aku. Ja see 2 tundi koosnes minu jaoks tavaliselt kokku umbes 20-30 minutist reaalsest filmimisest ja mitmekümnest 20 sekundilisest b-roll klipist.

Teine mure selle kaamera juures minu jaoks on see, et mälukaart asub sama luugi taga, kus aku, mis asub kaamera küljes selliselt, et kui kaamera on ühendatud näiteks mõne statiivi külge, pead sa mälukaardi kätte saamiseks eemaldama statiivi. Kõlab nagu esimese maailma mure, aga töö käigus ringi joostes mälukaarte ja akusid vahetades pidin liiga tihti kaamerat statiivi küljest lahti ja siis uuesti kinni kruvima.

“Käest filmides oli kogu värk ikka natuke liiga värisev.”

Ja kolmas mure, mis ma välja tooks, on objektiivi automaatne sisse-välja liikumine kaamerat sisse-välja lülitades. Sellega oli mul nii mitu küsimust, et ei tea, kus alustada. Peamiselt on see mootor liiga aeglane. Lülitad kaamera välja ja paned kotti, aga objektiivil kulub aega enne kui ta ennast liigutama hakkab. See omakorda pani kaamera õrna väljaulatuva objektiivi tihti ohtlikesse olukordadesse. Lisaks oli tööasendis objektiiv minu jaoks indikaator, kas kaamera on sisse lülitatud. Vaatasin korraks silmanurgast, et objektiiv on väljas, ilmselt kaamera töötab. Järsku hakkab objektiiv vaikselt oma pessa tagasi imbuma kui mõistsin, et tegelt on kaamera ikkagi välja lülitatud. Muidu oleks ükskõik, aga kuna tahtsin aku hoidmiseks kaamerast võimalikult tihti välja lülitada, tekitas see mitmeid väga segaseid olukordi, kus objektiiv ei teadnud, kus ta olema peab, mina ei teadnud, kus ma olema pean ja kaamera ei saanud üldse midagi aru.

Üks pisike asi, mis mind kaamera kasutamisel aina rohkem häiris, oli ka videopildi stabiilsus. Käest filmides oli kogu värk ikka natuke liiga värisev. Seda teades filmisin püüdlikumalt ja sain pildi tegelikult üsna stabiilseks. Lihtsalt asi, millega arvestada, et iPhone 12 Pro videopilt on väiksema pingutusega märgatavalt libedam.

 

photopoint vlog vlogging fotoluks kaamera sony eesti

 

Kokkuvõttes tunnen siiski, et see kaamera ületas minu ootusi kõikides küsimustes ja lükkas ümber mitmed hirmud, mis mul temaga seoses algselt olid. Sisseehitatud mikrofon kõlab kõvasti paremini, kui eeldasin. Autofookus on teiselt planeedilt. Ja täiesti okeid pilti saab ka teha. Järgmisel ZV-1 kaameral paluksin Sonyl selle akundusega midagi välja mõelda ja objektiivi sisse-välja liigutavale mootorile mingi muu tööotsa leida.

 

TESTHAMLET: pool aastat kompaktkaamera Sony ZV-1 seltsis TESTHAMLET: pool aastat kompaktkaamera Sony ZV-1 seltsis

 

Kaamera on müügil Photopointi veebipoes. 
Kõik fotod on töödeldud Adobe Lightroom Classic rakendusega.